註冊 登入



打印

婚姻好唔好,床上見分曉

婚姻好唔好,床上見分曉 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
幸福嘅婚姻系怎樣嘅?

每個人心里都有自己嘅答案。

當婚禮上嘅誓言落到生活反反復復嘅細碎里,我哋系否還可以像當初咁在乎對方、愛着對方?

金星講:「愛情可以拋開生活去談,但系婚姻唔系,婚姻就系生活。」

日復一日嘅生活,打磨掉了當初嘅激情,卻也沉淀出人心嘅分量。

好嘅婚姻冇統一嘅標准,然而佢一定離唔開床前嘅情深意重。

婚姻好唔好,床上見分曉。
病床前嘅唔離唔棄,系婚姻嘅守望呵護
「無論健康仲系疾病,都肯守護對方直到永遠。」
呢個系婚禮上情意綿綿嘅誓詞。
然而現實中有多少人上演了「夫妻本系同林鳥,大難臨頭各自飛」。
陝西女子段英英,舊年10月份產後大出血癱瘓喺床無法言語。
老公以為佢治病為由把家里屋賣了,拿到30萬。
然而冇想到嘅系,呢之後,錢冇見着,老公也失聯了。
直到今年3月份,老公才主動聯系家人,稱30萬被佢賭輸光了。
你喺病床上生死掙扎,佢卻一個人逍遙自喺。
你以為佢會畀你雪中送炭,唔成想佢卻畀你雪上加霜。
婚姻好唔好,生場病就知。
有一對夫妻用5年多時間,2000個日日夜夜詮釋了乜叫患難與共、唔離唔棄。
幾年前,老婆朱紅遭遇車禍,成了植物人。
老公老袁辭掉工作,專心伺候老婆。
每3小時翻一次身,把菜肉做成流質從鼻管畀老婆喂食。
咁嘅日子老袁堅持了5年多,最終喚醒了老婆。
床前嘅深情守候,系婚姻嘅唔負所托
當女人瞓喺產床上,經歷身體和精神上嘅雙重痛苦時,男人系否疼惜佢、在乎佢,決定了婚姻嘅溫度以及幸福嘅程度。
《生門》里嘅夏錦菊,生產前被檢查出凶險性前置胎盤,手術有一定風險。
手術前,佢嘅父親、姑父和婆婆都嚟了,唯獨老公冇嚟。
生產過程中,佢三次切開子宮,四次大換血,兩次心臟驟停。
萬分緊急之際,佢嘅姑父再次撥通了佢老公嘅電話,然後電話嗰頭傳嚟嘅依然系冷冰冰嘅「生意要照睇」「走唔開」。 佢可曾想過,老婆正命懸一線!
佢可曾想過,呢一錯過可能會系永咪!
佢想過,只系,佢並不在乎。
有人講:嫁嘅系人仲系狗,生個孩子就知。
啲真正愛你嘅人,會用行動讓你覺得:因為佢,生孩子再苦再累也值了。 愛情靠嘅系感覺,幸福嘅婚姻靠嘅系責任、義氣和長久嘅用心。
生個孩子、得一場病、日復一日平凡嘅日子,會讓你睇清自己喺對方心目中嘅分量,睇清婚姻嘅質量。
果個喺產床前深情守候你嘅人,果個喺病床前唔離唔棄你嘅人,果個喺瞓床前擁你入懷嘅人,抵你用一生回報。
「多謝你,咁愛着我。」
「我能想到最浪漫嘅事,就系和你一起慢慢變老。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。