如果俾你揀 會揀將仔女俾工人姐姐 定奶奶湊? 香討焦點

如果俾你揀 會揀將仔女俾工人姐姐 定奶奶湊? E-mail 此主題給朋友

工人要出糧  奶奶都要俾家用
工人做错事 我地可以鬧
但工人對湊小朋友未必會咁上心
而奶奶湊佢既孫 會上心d
但做錯野唔可以鬧 只能忍耐 因為佢係長輩
有時候仲會俾佢鬧返轉頭 條氣好唔順
二選一 會揀邊個呢?

引用:
原帖由 a9358777 於 2019-6-17 03:42 AM 發表

各有各衰 自己湊
嗯 認同
只不過都想有個人幫下手
總要有休息既時間

引用:
原帖由 401 於 2019-6-17 09:56 AM 發表

自己生, 自己湊
嗯 咁樣係最好
只不過都想有個人幫下手

引用:
原帖由 namnamnamlolo 於 2019-6-17 01:21 PM 發表

99會以為個b係自己既
煩又趕唔走
中伏架
小心
我都有呢個感覺
當正係自己生咁
我都驚個B會當左 99 係阿媽

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-6-17 12:52 PM 發表

工人或奶奶做錯事都唔可以鬧的!
我地同工人 係僱主同員工關係
做錯事會鬧 唔出奇
只不過唔好鬧得太過份
就好似我地出去打工咁
有時候都會俾老闆鬧
奶奶就肯定唔得喇 長輩

引用:
原帖由 mnopq67890 於 2019-6-17 01:20 PM 發表

工人好多野煩,要顧多一個人在家的安排,自已唔食都要比佢食,又容易整爛,唔見,好快消耗物資,之生活上很多激氣野發生。。。又唔鬧得。。。
工人唔係應該幫手架咩
點解反而仲加重左負擔既?
定果個工人姐姐做唔到野

引用:
原帖由 gio1832 於 2019-6-17 04:04 PM 發表

都係請工入架喇

奶奶一下話想去旅行, 你個BB點算.
又話者你想二人世界去旅行, 你個B點算.

請工人有請工人煩惱.
你諗下你BOSS點解唔叫佢阿媽做PARTTIME你抹枱,送信.

做事要分清分楚的. ...
都係既
加上奶奶又上左年紀
未必湊得掂

引用:
原帖由 笨拙的膠樽 於 2019-6-17 04:06 PM 發表

盡量自己
認同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mnopq67890 於 2019-6-17 04:31 PM 發表

本來係幫輕。。。你好彩便是。。。但現世代傭工已訊息流通。。。初來工人姐姐就算很純,做耐左都會有同鄉教古惑野。。。續約個的很老練。。。總之很多一言難盡。。。某天皇歌星二年換幾個傭工(有本錢)也不為奇。。還未計外借貸,偷野,男女亂象,虐待兒童。。總之有得揀,自己揍最好。 ...
唉 呢個社會真係黑暗
要請個好工人 就好似中六合彩咁
我都覺自己湊最好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野狐狸 於 2019-6-17 05:37 PM 發表

工人做,再由嫲嫲做監督。
咁工人又無得出古惑,嫲嫲又唔需要太辛苦
有個初生嬰兒做阿媽開頭一定超緊張,覺得任何一件事唔係最理想就會搞死個B。
相信我,慢慢你就要/就會學識降低要求,因為根本無可能有人同你心靈雙通和跟你手眼同步木協調,要找人幫手就要接受呢樣嘢,否則自討沒趣。
特別係有第二個B之後你就會學識咩叫"事旦喇" ...
明白
謝謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焦急灰筍盤 於 2019-6-17 05:22 PM 發表

奶奶始終係自己人
話就話係自己人....
始終我同佢冇血緣關係
同埋婆媳關係一向難搞好
我同佢算係小爭拗架喇  
關係未到差既地步
只係我同佢既價值觀相差太遠
難免會有意見既出入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2019-6-18 01:13 PM 發表

工人,因奶奶凑大個仔,責任已盡,唔應該將自己中出性快感的開心,建築在奶奶或嫲嫲的痛苦身上。
講得都岩既
上一代既人責任已盡
我身邊全部媽媽都係請工人
而我係自己湊既
真係好累 想多個幫手

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。