小三同通姦有冇分別?

小三同通姦有冇分別? E-mail 此主題給朋友

最近有太多小三事件的出現又有師兄自稱和人地老公通姦。

老衲讀書不多,想知道小三是否等於通姦?

熱賣及精選
如果古代。通姦一般系有愛情或兩者有家庭。。但小三。你當佢去叫🐔。就五算通姦。或小三無老公。。古代去青樓合法

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2019-6-16 07:26 PM 發表

最近有太多小三事件的出現又有師兄自稱和人地老公通姦。

老衲讀書不多,想知道小三是否等於通姦?
哈哈哈
我記得華哥解釋過
有通姦
但唔係罪
(應該無記錯)🤔

小三是名號,通姦是罪名,如果你同小三發生關係代表你不忠,如果你通姦代表你不忠,名份是小三得不到,小三利用通姦去破壞名份,好似趙敏好想張無忌給他名份,因為張無忌是個忠義人士,所以小三難以接近,或通姦

附件

C4A1EE66-353F-40ED-A011-4B0E2D2EF2BA.png(276.49 KB)

2019-6-16 07:38 PM

CBB64755-F7F2-4CAC-B979-1B060AA99A7E.png(241.87 KB)

30345ADF-9611-40F1-A9BA-CDDE377D2FB7.png(245.4 KB)

DBDE09F0-CF4D-4630-B06F-A1CCF3177195.png(251.34 KB)

FCB3253B-2159-45C1-9EFD-26E143A521B9.png(388.25 KB)

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-6-16 07:31 PM 發表

如果古代。通姦一般系有愛情或兩者有家庭。。但小三。你當佢去叫🐔。就五算通姦。或小三無老公。。古代去青樓合法
我憧樓嘅故事係有個離婚女人同個大陸佬上床,個大陸佬有個有錢老婆在大陸。條友只食軟飯。咁算通姦定小三?

引用:
原帖由 無聊之無聊 於 2019-6-16 07:36 PM 發表

哈哈哈
我記得華哥解釋過
有通姦
但唔係罪
(應該無記錯)🤔
通姦是否犯法?我也不太清楚了

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2019-6-16 07:49 PM 發表

通姦是否犯法?我也不太清楚了
哈哈哈
我記華大大話
香港通姦唔係刑事
無得入罪
(我勁信佢)

引用:
原帖由 一號超人 於 2019-6-16 07:38 PM 發表

小三是名號,通姦是罪名,如果你同小三發生關係代表你不忠,如果你通姦代表你不忠,名份是小三得不到,小三利用通姦去破壞名份,好似趙敏好想張無忌給他名份,因為張無忌是個忠義人士,所以小三難以接近,或通姦 ...
根據我所知那個離婚女,冇諗住搵那個軟飯大陸男人要錢,只是要性。所以個女人話自己不當自己是小三,而是那軟飯人的女友

引用:
原帖由 無聊之無聊 於 2019-6-16 07:51 PM 發表

哈哈哈
我記華大大話
香港通姦唔係刑事
無得入罪
(我勁信佢)
如果個女人已離婚,但男方不可以離婚。可能又唔算通姦掛?

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2019-6-16 08:03 PM 發表

如果個女人已離婚,但男方不可以離婚。可能又唔算通姦掛?
哈哈哈
我唔識吖
等華哥解答你

引用:
原帖由 無聊之無聊 於 2019-6-16 08:04 PM 發表

哈哈哈
我唔識吖
等華哥解答你
所以我也覺得很複雜

兩樣都冇犯法

未結婚有第二件又係咪叫小三呢?近年嘅sp sl又係處於乜位置?點介定

小三係通用語!
通姦係法律語!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。