註冊 登入

90 後,大學畢業過左 4 年,唔搵野做亦唔進修,係乜野玩法

90 後,大學畢業過左 4 年,唔搵野做亦唔進修,係乜野玩法 E-mail 此主題給朋友

頭先撞到個舊同事,傾左幾句,佢問我個細路讀完書未 ? 我話已大學畢業,做左兩年野喇,佢即時呻俾我聽,個仔大學畢業過左 4 年,日日做隱青
我心諗有個咁嘅仔女都真係幾煩

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-6-15 07:53 PM 發表

頭先撞到個舊同事,傾左幾句,佢問我個細路讀完書未 ? 我話已大學畢業,做左兩年野喇,佢即時呻俾我聽,個仔大學畢業過左 4 年,日日做隱青
我心諗有個咁嘅仔女都真係幾煩 ...
仔女係父母培育出來,今天的果是往日的因,教導有方VS教導無方

3分先天
7分後天教養

父母搵到錢, 有穩定收入,有物業, 其實仔女真係唔需要去特別搵嘢做, 尤其是近年 ,關心下社會, 搞下民主運動 ,都已經夠佢哋忙啦!

富寶唔出去遊行都費事我諗你出去喇, 唔該唔好勉強 佢哋出去 打份牛工, 今時今日其實有咩工係值得做吖?!  中姿勢力全部抬頭, 青年人又不是做 呢類工種,· 政府工更加唔洗講,留番畀啲毅進仔啦, 為人父母畀啲空間佢哋好唔好!

引用:
原帖由 monmonkei 於 2019-6-22 11:03 PM 發表

父母搵到錢, 有穩定收入,有物業, 其實仔女真係唔需要去特別搵嘢做, 尤其是近年 ,關心下社會, 搞下民主運動 ,都已經夠佢哋忙啦!

富寶唔出去遊行都費事我諗你出去喇, 唔該唔好勉強 佢哋出去 打份牛工, 今時今日其實有咩工係值得做吖?!  中姿勢力全部抬頭, 青年人又不是做 呢類工種,· 政府工更加唔洗講,留番畀啲毅進仔啦, 為人父母畀啲空間佢哋好唔好! ...
父母有錢都要隱藏呻窮,迫子女發奮上進,雖知父母現有的隨時一鋪清袋,就算有都未必夠子女用過世,將來可以閒閒地一百五十歲,到時無老人可啃+助食山崩,子女怎過活?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-6-22 10:30 PM 發表

3分先天
7分後天教養
根據子女3分先天資質+性格,因材施教才能教導有方。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monmonkei 於 2019-6-22 11:03 PM 發表

富寶唔出去遊行都費事我諗你出去喇, 唔該唔好勉強 佢哋出去 打份牛工, 今時今日其實有咩工係值得做吖?!  中姿勢力全部抬頭, 青年人又不是做 呢類工種,· 政府工更加唔洗講,留番畀啲毅進仔啦, 為人父母畀啲空間佢哋好唔好! ...
唔駛講咁多!—個字講唒,就係懶!

回覆 引用 TOP

可能見1000份工,無份工請=失業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 張翼 於 2019-6-22 09:23 PM 發表

仔女係父母培育出來,今天的果是往日的因,教導有方VS教導無方
再加埋近朱者赤

引用:
原帖由 空申飛 於 2019-6-23 07:07 PM 發表

再加埋近朱者赤
品德教育自懂事開始,父母以身作則之外,要鋪定路入間好D學校,識返D好人。

回覆 引用 TOP

香港大學生係怨天尤人

回覆 引用 TOP

的確係

回覆 引用 TOP

We can gain a sense of social identity by working for our own living.  

回覆 引用 TOP

山佢水喉 迫佢搵兼職做

回覆 引用 TOP

你同事有幾層樓係手?等個老野死好過返工啦

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。