[中學教育] 子女參予罷課,你會點呀?

子女參予罷課,你會點呀? E-mail 此主題給朋友

子女如果咁細個去學罷課,做家長會支持嗎?以下係某中學家長打電話學校查詢電話錄音:

https://picosong.com/wAGjE

引用:
原帖由 Joecheng2019 於 2019-6-12 05:16 PM 發表

子女如果咁細個去學罷課,做家長會支持嗎?以下係某中學家長打電話學校查詢電話錄音:
https://picosong.com/wAXVL
學校先係洗腦的基地

如果吾係受人影響,自己罷課係可以既,但吾係代表罷課就可以去示威,始終危險

罷課只係幫政客賺取政治本錢,但出事時班政客响後面縮埋,咁搞法罷來做乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 嘉宏 於 2019-6-13 05:29 AM 發表

如果吾係受人影響,自己罷課係可以既,但吾係代表罷課就可以去示威,始終危險
唔係受人影響,吸毒都可以嗎?

回覆 引用 TOP

唔好落去就得

Blue is the colour!
引用:
原帖由 第二個痴線佬 於 2019-6-13 08:28 AM 發表

唔好落去就得
學校日日灌輸大陸係邪惡的訊息
正常的小朋友都變得偏激啦

引用:
原帖由 嘉宏 於 2019-6-13 05:29 AM 發表

做家長嘅,梗係希望仔女以學業為主啦!咁細個參予民運,一定兼顧唔到學業。

引用:
原帖由 Joecheng2019 於 2019-6-13 09:12 AM 發表

做家長嘅,梗係希望仔女以學業為主啦!咁細個參予民運,一定兼顧唔到學業。
學業事少
人生變得激動事大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-6-12 09:51 PM 發表

學校先係洗腦的基地
學校應該以教學為綜旨,對於社會議題,學生始未踏入社會工作,必定領略唔到當中嘅問題關係,應該由佢成長過程去分辯是非黑白。

回覆 引用 TOP

問清楚佢為乜事罷課。好多事都有正反,一味就只係反,又唔提正,又唔做比較,d通識老師點教書丫。

如果講得合理唔係跟風,罷囉。但罷同上街兩回事,作為家長生得佢出,明知上一次佔中巳發生過暴力,就有責任保護佢。

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-6-13 08:51 AM 發表

學校日日灌輸大陸係邪惡的訊息
正常的小朋友都變得偏激啦
做得學校校長,個人事業已經達到一定嘅位置,咁樣灌輸人哋嘅孩子去上街沖擊,自己穏坐校長室涼冷氣,是否太過自私。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thatislife 於 2019-6-13 01:21 PM 發表

問清楚佢為乜事罷課。好多事都有正反,一味就只係反,又唔提正,又唔做比較,d通識老師點教書丫。

如果講得合理唔係跟風,罷囉。但罷同上街兩回事,作為家長生得佢出,明知上一次佔中巳發生過暴力,就有責任保護佢。 ...
依家嘅中學生,有部分非常反叛,只聽老師講,認為阿爸阿媽係老一輩,思想古舊,唔開通。
做父母想保護佢,都有心無力。呢個就依家社會現象。

引用:
原帖由 Joecheng2019 於 2019-6-13 01:32 PM 發表

依家嘅中學生,有部分非常反叛,只聽老師講,認為阿爸阿媽係老一輩,思想古舊,唔開通。
做父母想保護佢,都有心無力。呢個就依家社會現象。
呢個係事實,但學校有冇必要話比人聽,我唔反對佢地罷教罷課?都幾始地無銀。

仲有學校容許學生派野,有冇搞錯,佢派野有冇影響中立性,有冇評估過影響?

中小學生來丫,作為教育者係咪要評估下呢?有冇好好去分析成個條例?仲有係法有些部份有專業性,真係了解,唔了解就唔好教壞人。有冇解析下條例好同唔好地方,有冇比較下其他有呢條法例既自由國家?

既然知道學生咁聽老師話,老師們應要盡好責任,唔係糊混帶過,咁樣唔係幫左個學生,係害死佢地。

引用:
原帖由 thatislife 於 2019-6-13 01:46 PM 發表

呢個係事實,但學校有冇必要話比人聽,我唔反對佢地罷教罷課?都幾始地無銀。

仲有學校容許學生派野,有冇搞錯,佢派野有冇影響中立性,有冇評估過影響?

中小學生來丫,作為教育者係咪要評估下呢?有冇好好去分析成個條例?仲有係法有些部份有專業性,真係了解,唔了解就唔好教壞人。有冇解析下條例好同唔好地方,有冇比較下其他有呢條法例既自由國家?

既然知道學生咁聽老師話,老師們應要盡好責任,唔係糊混帶過 ...
做老師可以有自己嘅政治立場,但老師鼓吹學生去上街沖擊,變相學生成為老師嘅替身,老師咩都無做,有替身幫佢完成佢自己政治目的,替身如有自身傷亡或者令到他人傷亡,老師一點代價都無。我哋嘅子女成為替死鬼,好多做父母都唔明。

回覆 引用 TOP

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。