註冊 登入

[減肥心得] 玩左兩個月kick boxing同重訓,減左20 lbs 香討焦點

[減肥心得] 玩左兩個月kick boxing同重訓,減左20 lbs E-mail 此主題給朋友

講下我個背景先:

今年34歲,一仔一女既媽媽,未生前全盛時期得100 lbs,年半前生完仔仔之後體重忽然標升,直升到136 lbs!雖然未到話好肥,但都相當多肉地下,特別條腰同大脾真係粗到不得了,好多舊時著既褲都著唔落!之後我開始日日食沙律,隔日做下減肥操,維持左四個月先瘦4 lbs……

前排中學聚會,見到個同為人母既舊同學,佢身材仲fit過未生個陣!我問佢點做到,佢話靠打kick boxing同做重訓,三個月就由125 lbs減到105 lbs喎……身邊同學都好質疑,覺得佢係吹水……聚會後舊同學再次聯絡我,問我有無興趣試下一齊減,咁我覺得試下無壞,於是就去左報…

結果喜出望外,玩左兩個月,體重由132 lbs落到112 lbs,真係講你都唔信!各位sis可能都認為我吹水,但我認真同大家講,原來普通人減肥觀念係錯曬,單靠節食係無用,重點係要帶氧加重訓交叉進行,燃燒脂肪同時鍛練肌肉,先可以有效減肥!多得kick boxing加埋重訓,我先可以減走條腰!

減肥前後圖:

以上係我呢兩個月經歷,如果唔信既你自己都可以試一試,記住記住,帶氧加重訓為主,節食為輔!希望各位sis可以加油,成功減到肥!

熱賣及精選
請問你係邊間學kick boxing?

好西利啊!

我都有排keep住每日跑步,加少食多餐,

不過都唔係減得好快…

樓主一個星期打幾多日拳?
我都有打開thai boxing,不過一個星期打1-2日,同無特別做重訓
打左半年先慢減到25 lbs

引用:
原帖由 gnohcaj 於 2019-6-12 12:16 AM 發表

好西利啊!

我都有排keep住每日跑步,加少食多餐,

不過都唔係減得好快…
如果只做帶氧成效好小,我打完kick boxing會再練埋重訓,重訓訓練肌肉係重點,可以更有效減肥
sis共勉之,只要搵岩正確方法一定減得到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 camcamx3 於 2019-6-12 12:35 AM 發表

樓主一個星期打幾多日拳?
我都有打開thai boxing,不過一個星期打1-2日,同無特別做重訓
打左半年先慢減到25 lbs
通常一個星期3-4日左右training啦,會有2日會打kick boxing, 睇個個禮拜有無時間,再同教練夾,
打thai boxing本身都有鍛練到肌肉,不過個量未必足夠,sis你可能要加埋重訓

恭喜

回覆 引用 TOP

高強度運動一定減到,但注意長期高強度運動會增加受傷風險。

記得要比肌肉充份休息先可以長玩長有。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrkwansiu 於 2019-6-12 01:22 AM 發表

通常一個星期3-4日左右training啦,會有2日會打kick boxing, 睇個個禮拜有無時間,再同教練夾,
打thai boxing本身都有鍛練到肌肉,不過個量未必足夠,sis你可能要加埋重訓 ...
樓主喺邊度上堂?要幾錢一個月?

引用:
原帖由 mrkwansiu 於 2019-6-11 11:46 PM 發表

講下我個背景先:

今年34歲,一仔一女既媽媽,未生前全盛時期得100 lbs,年半前生完仔仔之後體重忽然標升,直升到136 lbs!雖然未到話好肥,但都相當多肉地下,特別條腰同大脾真係粗到不得了,好多舊時著既褲都著唔落!之後我開始日日食沙律,隔日做下減肥操,維持左四個月先瘦4 lbs……

前排中學聚會,見到個同為人母既舊同學,佢身材仲fit過未生個陣!我問佢 ...
如一日跑步一日跳鄭多燕得嗎?

我覺得生完仔果種減肥唔可以作準,好多女士生完之後體重或多或少都會自動回落。

回覆 引用 TOP

加油呀
我拳館班同學,有一兩個陀到七個月都仲返嚟打沙包,坐完月又返嚟操過,好勤力
堅持就好

回覆 引用 TOP

真係瘦咗喎!

xyz_666

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 candyip1234 於 2019-6-12 10:58 AM 發表

如一日跑步一日跳鄭多燕得嗎?
跑步,鄭多燕都係帶氧嘅活動,都可以幫助減肥,
不過之前都有講過,鍛練肌肉好重要,肌肉能比脂肪燃燒更多熱量,鍛練同增加肌力,就能提升基礎代謝率

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。