註冊 登入

[小學教育] 個女考試唔緊張成績

靠你了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldlogisticsman 於 2019-6-11 12:24 PM 發表

大女小二剛剛考完試派卷。她一向成績普通。考試前老婆俾心機同佢温書。基本上她都識回答問題,但經常態度上太認真,又唔重新查卷,經常犯上低级錯誤。激死我老婆。究竟如何令子女喜歡讀書?我成日覺得佢哋日上生活有人照顧,不理家務,只是玩,食飯同讀書,父母都有學歷,都能教佢哋。但佢哋唔珍惜。激死了。 ...
咪傻啦,有邊個真係鍾意讀書,全部都係為生活,再者小學中學成績根本無人睇。

回覆 引用 TOP

你的情況我都試過 近排無比太大壓力佢 反而改善了  多些同佢媾通 講多些讀書是為了佢自己 令佢將來可以有選擇做咩工作的能力 唔好比佢覺得係你迫緊佢

引用:
原帖由 台灣巨額牛 於 2019-6-13 06:34 PM 發表

你的情況我都試過 近排無比太大壓力佢 反而改善了  多些同佢媾通 講多些讀書是為了佢自己 令佢將來可以有選擇做咩工作的能力 唔好比佢覺得係你迫緊佢 ...
我成日想佢知道讀書和工作的因果関係。

引用:
原帖由 oldlogisticsman 於 2019-6-13 06:37 PM 發表

我成日想佢知道讀書和工作的因果関係。
你係點同佢講 用咩語氣?

小朋友鍾意玩好正常。成績普通,健康快樂,唔好咩

回覆 引用 TOP

遲下就會架啦

回覆 引用 TOP

求學不是求分數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣巨額牛 於 2019-6-13 06:41 PM 發表

你係點同佢講 用咩語氣?
我都想知點講,請賜教!

新手上路
引用:
原帖由 hk1120 於 2019-6-13 08:53 PM 發表

我都想知點講,請賜教!
我自己會選擇一個適當的環境同時間講 比如大家出去玩完好開心 大家當傾下計 語氣唔會好似命令佢同迫佢 問下佢第時想做乜 比如佢想做老師 咪話比佢聽要做要成績ok先得 不過一句就夠 再多會煩 再鼓勵下佢 ,總之講多少少將來既野比佢聽 比佢自己思考下

回覆 引用 TOP

求學不是求分數

回覆 引用 TOP

快樂童年

回覆 引用 TOP

共勉之......
一般小朋友都係一樣,做家長從旁指導就可以。
你緊張過度反而小朋友仲唔開心,輕鬆啲啦⋯⋯
二年班有排你受

回覆 引用 TOP

你兩公婆要督促啲,唔係到四年級嘅時候,就會十倍辛苦,我嗰件啱啱中一,之前都勁辛苦,辛苦左三四年,依家先可以放手。加油啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-12 11:12 AM 發表

有時又唔洗太緊張,如果佢學既野基本上都識,應該問題唔大,只要在呈分試、DSE這些關鍵性的考試認真D就可以了。
無錯
淡定係最重要 慢慢令佢知道讀書既重要性就會認真
反而容易緊張先最頭痕

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。