註冊 登入

[小學教育] 個女考試唔緊張成績

其實我都遇过你的問題,但我囝佢識驚,所以佢都肯温書,以前同你个女一样,識但不檢查,犯了低級錯誤.
放心你个囡係另女.我識啲仲勁,睬你都有味.連温都唔温呀.
你囡讀边間.如是協恩那類就麻煩啲.

回覆 引用 TOP

唔緊要等你仔女派到band3中學就知味道
記住唔好比佢好成績呀.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-6-13 09:59 AM 發表

求學不是求分數,既然個女識又跟得上,你緊張D咩? 小二生而已,放鬆D啦!
樓主認為求學是求分數呢!

回覆 引用 TOP

如果佢緊張先驚,自小已經要承受壓力。小朋友最重要德行好同有正確價值觀。

回覆 引用 TOP

二個字,重壞

回覆 引用 TOP

怪獸家長

回覆 引用 TOP

怪獸家長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldlogisticsman 於 2019-6-11 12:24 PM 發表

大女小二剛剛考完試派卷。她一向成績普通。考試前老婆俾心機同佢温書。基本上她都識回答問題,但經常態度上太認真,又唔重新查卷,經常犯上低级錯誤。激死我老婆。究竟如何令子女喜歡讀書?我成日覺得佢哋日上生活有人照顧,不理家務,只是玩,食飯同讀書,父母都有學歷,都能教佢哋。但佢哋唔珍惜。激死了。 ...
小朋友通病

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldlogisticsman 於 2019-6-11 12:24 PM 發表

大女小二剛剛考完試派卷。她一向成績普通。考試前老婆俾心機同佢温書。基本上她都識回答問題,但經常態度上太認真,又唔重新查卷,經常犯上低级錯誤。激死我老婆。究竟如何令子女喜歡讀書?我成日覺得佢哋日上生活有人照顧,不理家務,只是玩,食飯同讀書,父母都有學歷,都能教佢哋。但佢哋唔珍惜。激死了。 ...
因為佢輕視了考試。
以及由於佢把考試和玩耍放在一起來比較誰比較好玩。
亦由於佢已把考試判為唔喜歡、甚至討厭的事情。

解決方法是: 日子必須要過得充實,我們更要做高端的人,所以閱讀寫作以及理解速度,
必須趁初小時,開始練習,才能夠練得快而準,
快而準才能夠速度睇很多生活上很需要讀的書,工作時也不容易出錯。

我現在由於看書慢,一本書都要看一星期。如果我看書快,一小時就可以看完一本書。

有必要令子女認為好好學習,才是他們自己首要的當前要務。
因為人類將來會面臨更大和更複雜的問題,必須要由他們才能解決,
如果唔讀書,只掛住打機,就會令人性變得暴力和殘酷,令社會不安寧。
因為小時習慣不讀書,就會養成不遵守規則的習慣,漸漸就會認為只要無視和輕視規則,自以為是,
就可以以破壞規則來壓倒一切。這樣,人人都這樣自我中心,世界就會難以變得美好。

如果作為父母,都可以參加各類型的考試,甚麼有用的專業的牌都去考,讓子女見識下父母如何緊張成績。

😀🤣😅😍😋😎😆

個人簽名: 黃金工程

回覆 引用 TOP

自問細個果時都係心散, 犯上低级錯誤, 因為我性格上係唔夠細心, 但我自己到左中學的時候追過左好多小學成績好的同學............最後入左三大熱門科目

人人發展不同, 小學小朋友, 只要中英跟得上, 數學概念清楚, 其實考100 分同80 分的分別可以只是有冇睇清楚題目...

放鬆D LA

回覆 引用 TOP

引用:

我每星期日,帶囡囡去圖書館看書,係要一起看。因為我們做什麼佢跟住做的。

小二咁細你想她怎樣?我個小六也是這樣,但成績可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中活潑的妹妹 於 2019-6-13 03:37 PM 發表

我每星期日,帶囡囡去圖書館看書,係要一起看。因為我們做什麼佢跟住做的。
我都成日叫老婆放下手機。大人唔睇書,小朋友也不喜歡閱讀

回覆 引用 TOP

想問家長你自己喜歡什麼?

樓主,你寫得實在是太好了。文筆流暢,修辭得體,能在有生之年看見樓主的這個帖子,實在是我三生之幸,多謝你

回覆 引用 TOP

所有嘢都係習慣,習慣玩手機旣就唔會睇書。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。