男人再帥.擔唔起責任照樣係廢物;女人再靚.自己唔奮鬥、照樣係擺設

男人再帥.擔唔起責任照樣係廢物;女人再靚.自己唔奮鬥、照樣係擺設 E-mail 此主題給朋友

我好鍾意呢段說話!
“錢”離開人,廢紙一張;
人離開“錢”,廢物一個。
做事唔需要人人都理解,
只需盡心盡力,
做人不需要人人都喜歡。

只需要坦坦蕩蕩。
其實一世不長,
既然來了了,就要活得漂亮!

學識低調,取捨之間必有得失,
不用太計較,
要學識踏實而務實
越努力越幸運。

世上無一件工作不辛苦,
沒有一處人事不複雜,
所以堅持係我唯一嘅選擇,
內心強大,人生就會變得底氣十足。
決定,實施,
努力,奮鬥,為自己。
不要讓自己成為只說不做嘅傀儡
強者都係含淚係度奔跑嘅人
你努力了,盡力了,先有資格話自己運氣不好
有人說男人不喜歡強勢個女人
只能話你自己不夠強大
真正強勢嘅女人係最有修養懂品味懂生活嘅女人.
佢地可以係工作上一絲不苟.
努力拼搏
回歸到家庭一樣可以做一個賢妻良母
孝順父母.照顧好子女
所以女人一定唔可以話自己生得靚靠別人
你必需要有人地掠奪唔走嘅本事
就算遇到困難你唔會向現實低頭
祝大家新嘅一週事事順利

熱賣及精選
引用:
原帖由 soule 於 2019-6-10 01:13 AM 發表

我好鍾意呢段說話!
做事唔需要人人都理解,
只需盡心盡力,
做人不需要人人都喜歡。

只需要坦坦蕩蕩。
其實一世不長,

不用太計較,
要學識踏實而務實
越努力越幸運。

世上無一件工作不辛苦,
沒有一處人事不複雜,
所以堅持係我唯一嘅選擇 ...
我都好鍾意喎

引用:
原帖由 天才9966 於 2019-6-11 02:13 AM 發表

我都好鍾意喎
鍾意D咩

回覆 引用 TOP

第一句,我好鍾意呢段說話!

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-10 01:13 AM 發表

我好鍾意呢段說話!
做事唔需要人人都理解,
只需盡心盡力,
做人不需要人人都喜歡。

只需要坦坦蕩蕩。
其實一世不長,

不用太計較,
要學識踏實而務實
越努力越幸運。

世上無一件工作不辛苦,
沒有一處人事不複雜,
所以堅持係我唯一嘅選擇 ...
作為一個女人,努力拼搏,所為何事?
努力,奮鬥,為自己,又所為何事?
說到底,都是為錢為財富,這都是源於你缺乏安全感,對男人失去信心。
經過婚姻失敗的你,已不再相信有執子之手與子偕老這回事。
再者,女人生得靚還要奮鬥?
只要生得靚,嫁個高富帥輕而易舉,大可安心做個賢妻良母,相夫教子。

你同777講呀

講真 天涯途上 誰是客
散席時 怎麼分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-11 05:29 AM 發表

說到底,都是為錢為財富,這都是源於你缺乏安全感,對男人失去信心。
只要生得靚,嫁個高富帥輕而易舉,大可安心做個賢妻良母,相夫教子。
...
無論男女努力奮鬥.為自己嘅同時.都係想讓自己體現人生嘅價值,同時又可以保護到屋企人.同缺乏安全感無任何關係
第二:我從來唔會因為離婚定性係失敗.家係兩個人努力奮鬥先會幸福.而唔係我在前行佢係度扯後腿或者原地踏步.
第三:我非常相信愛情.因為我係一個唔會期待但會等待愛情嘅人.因為係呢個過程中我有成就更好嘅自己
第四:如果女人又生得靚女又有本事唔一定都嫁入豪門(所謂嘅豪門除了錢我更欣賞智慧型男人)
所以沒有任何絕對嘅事

引用:
原帖由 天才9966 於 2019-6-11 02:32 AM 發表

第一句,我好鍾意呢段說話!
明白了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜靜雨聲 於 2019-6-11 05:29 AM 發表

...
所以要做人世,一定搵個處女。
被人拋棄,嫌棄,愛情失敗嘅女人,
心理對日後的男女關係一定有影響,對下一個可以付託終身的男士黎講,蝕本。

呢類女人,已經變質,自己對自己不負責任,選擇錯嘅男人。
變質的女人,不值得抱終身。

富而無驕易,貧而無怨難

回覆 引用 TOP

样子身材唔系排第一证明你年纪开始大了。。正常。。。
18,22都睇身材样为主。。。越大越看经济为主

Oman~
引用:
原帖由 卜卜星 於 2019-6-11 04:08 PM 發表

样子身材唔系排第一证明你年纪开始大了。。正常。。。
18,22都睇身材样为主。。。越大越看经济为主
更重要係舒服

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soule 於 2019-6-11 01:41 PM 發表

無論男女努力奮鬥.為自己嘅同時.都係想讓自己體現人生嘅價值,同時又可以保護到屋企人.同缺乏安全感無任何關係
第二:我從來唔會因為離婚定性係失敗.家係兩個人努力奮鬥先會幸福.而唔係我在前行佢係度扯後腿或者原地踏步.
第三:我非常相信愛情.因為我係一個唔會期待但會等待愛情嘅人.因為係呢個過程中我有成就更好嘅自己
第四:如果女人又生得靚女又有本事唔一定都嫁入豪門(所謂嘅豪門除了錢我更欣賞智慧型男人)
...
非常認同樓主的做人原則。
加油!

_

簡單的道理,永不能三言兩語道出.
引用:
原帖由 藍夜冷眼 於 2019-6-23 10:28 PM 發表

非常認同樓主的做人原則。
加油!

_
謝謝🙏

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。