不知所謂的弟婦,加埋冇用細佬 香討焦點

不知所謂的弟婦,加埋冇用細佬 E-mail 此主題給朋友

大家可以評理

1,結婚之前扮晒乖,去親我冇用屋企食飯都好有禮貌叫世伯伯母食飯,結婚之後一句都冇嗌過,係連老爺奶奶食飯都冇嗌過

2,因為大家都着同一區,之前我去見工咁岩撞正佢又想見嗰份,但我係大學生佢係中五程度,唔係話歧視只係機會率我會高啲,係未見工之前佢變係我細佬面前喊,搞到我決定唔見呢份工,最後佢都落選,宮心計。

3,籌備結婚嗰陣時,禮金一加再加,而家賣女啊?

4,結婚我細佬係應該比囍帖俾我,但冇囉!可能佢唔識唔緊要,但我都係長輩,結婚當日我係要飲茶,最後茶都冇杯,只係呃下我隻手就算,最緊要係連握手嗰張相都冇俾返我。

5,結婚夜晚,一定會影家人大合照相,都係果句,女家狂影,完全無視我哋男家,結婚之後一張相都冇比到我。

6,通常結婚,媽咪衫一定包埋,但係唔知點解,佢阿媽特別矜貴,四件衫要選三件,最後我阿媽得壹件配額,阿媽唔想同佢爭決定連呢件都唔要,自己返上大陸自己做衫。

7,結婚嗰日已經好離譜,正常四大長老應該最早到對招呼所有親友,但我呢個冇用細佬咩都聽老婆話,搞到老爺奶奶喺屋企等,等到成四點幾都未有車安排接送,唯有自己同埋其他男家親戚坐的士去宴會場地,女家親戚就有車接送。

8,之後算啦,都冇聯絡,我當冇咗個細佬,但四年幾之前突然有一日打電話俾我,原來佢老婆執到隻狗,叫我養,大家都住村屋,點解你唔養?你唔要就唔好執隻狗

9,好啦為咗保持關係,我話要隻狗,但我講明只係要仔唔要女,因為屋企其中一隻老狗領養是已經五六歲,做絕育手術有少少危險,佢同我講呢隻係狗仔,點知攞返屋企原來係狗女!你唔係連條J都唔識睇呀?

10, 都算啦,領養左返嚟就一定要錫,但佢始終流浪過,對食嘢好敏感,成日爭嘢食,仲要打我本身養緊啲狗仔,我每次分開佢哋打架,都會搞到我隻手有狗咬過,而家我隻手仲有好多疤痕,但自從佢四年幾前嗰一個電話之後,從來冇再打電話問過我一句,明知我隻手流晒血都冇問過我一句,反而同我父母講叫我唔好要隻狗掉咗佢,究竟你係唔係人㗎?

11,結咗婚,家務係咪應該一齊分擔做呢?佢哋已經搬咗出去,但我細佬真係好無用,個老婆係一啲家務都唔做,啲衫去到夜晚十一二點,佢都唔會去洗衫,我細佬放工11點返到屋企仲要去做家務,最後頂唔順唯有請工人,本來比我父母家用啲錢攞晒去請工人

12,生左個仔仲巴閉,百日宴完全唔邀請我哋

13,唔緊要你要同我地玩保持關係,咁唔好再聯絡, 但你又要我老竇老母同你湊孫,又唔俾家用,都唔緊要,點解買餸錢係由我老竇老母出,我老竇老母每朝早要喺荃灣買餸去你屋企?請問你嗰個工人做啲咩?

14,總之一句個孫冇家教,可以打公公婆婆爺爺嫲嫲

15,我屋企人錫個孫買啲健康食物比個孫食,個女人話唔健康唔俾食,個女人個阿媽買啲蛋撻就話可以食

唔好意思實在太多野想講,自從呢個女人出現之後我哋屋企冇開心過,我老竇老母為咗唔想細佬難做,好多時候就要忍

但忍埋忍埋啲脾氣發洩係我身上囉仆街

我老竇高血壓㗎,唔見你地兩個買任何健康食物比我老竇,只係叫我老竇做呢樣做個樣!我老竇病住都要你幫你睇住你個仔啊,仲要一句多謝唔該都冇。

有時啲嘢唔係應份㗎

1.老人家無說話 你怪佢地乜呢?
2.咩工中五同大學生搶加上你自己唔IN 你問題比較大
4.自己屋企一張囍帖你都甘計較?
無比相你咪問囉 有無需要上黎唱人
6.邊個話一定包?
9.佢叫你你就要做?
真係費事再睇落去
永遠問題都會係人地到 睇唔到自己都會有問題

引用:
原帖由 loveshp 於 2019-6-8 06:06 PM 發表

6.邊個話一定包?
9.佢叫你你就要做?
真係費事再睇落去
永遠問題都會係人地到 睇唔到自己都會有問題 ...
個女人喊呀
我老母叫我唔好同佢爭咁我可以點呀

要唱佢再開埋名唱佢啦

引用:
原帖由 loveshp 於 2019-6-8 06:06 PM 發表

6.邊個話一定包?
9.佢叫你你就要做?
真係費事再睇落去
永遠問題都會係人地到 睇唔到自己都會有問題 ...
冇人話一定要包媽咪衫

但點解佢個媽咪就包,我老母就冇得包

邊個叫妳一再退讓。有少少底線好無

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 06:23 PM 發表

冇人話一定要包媽咪衫

但點解佢個媽咪就包,我老母就冇得包
呢様野真係奇,你老母衫同佢老母衫的錢 唔係應該你細佬或男家出咩? 你老母唔夠衫著就應該自己租或買,不是很合理? 我真係冇聽過女家要貼埋錢比男家租衫的⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-8 08:16 PM 發表

呢様野真係奇,你老母衫同佢老母衫的錢 唔係應該你細佬或男家出咩? 你老母唔夠衫著就應該自己租或買,不是很合理? 我真係冇聽過女家要貼埋錢比男家租衫的⋯ ...
希望可以禮貌理性回答你

我細佬咪就係男家囉
依家就係講緊我細佬冇用
明明有四件媽咪衫,點解女家個老母可以自行決定要咗三件, 留返一件俾我阿媽,而佢唔出聲?

如果要嘈,當時一定可以儲返件返嚟,我阿媽就係唔想細佬難做決定返大陸自己出錢自己做衫

希望你分得清男家同女家,謝謝
我係代表男家

其實、之前細佬老婆未嫁之前好有禮貌,但一開始談婚論嫁成個人變晒

以前日日嚟我屋企食飯,依家要我老竇老母買埋餸去佢屋企煮

引用:
原帖由 酒紅色麂皮手袋 於 2019-6-8 08:10 PM 發表

邊個叫妳一再退讓。有少少底線好無
多謝你明白

等於樓上有會員話我冇資格出聲,我只係一個家姐,我老竇老母為咗家和萬事興開頭忍忍忍

到呢一刻佢哋發覺個仔都冇咗啦!只係識聽老婆話。

唔係話聽老婆話唔啱,有時都要理性去決定㗎嘛,我自己最接受唔到係佢老婆執隻狗返嚟叫我養,咬傷我屋企啲狗,咬傷我,一句問候都冇,結咗婚咁耐只係打過一次電話俾我就係叫我幫佢養嗰隻執返黎嘅狗

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 08:34 PM 發表

希望可以禮貌理性回答你

我細佬咪就係男家囉
依家就係講緊我細佬冇用
明明有四件媽咪衫,點解女家個老母可以自行決定要咗三件, 留返一件俾我阿媽,而佢唔出聲?

如果要嘈,當時一定可以儲返件返嚟,我阿媽就係唔想細佬難做決定返大陸自己出錢自己做衫

希望你分得清男家同女家,謝謝
我係代表男家

其實、之前細佬老婆未嫁之前好有禮貌,但一開始談婚論嫁成個人變晒

...
男家唔係你阿媽咩? d錢你阿媽出吧,你阿媽是主家主婚人冇錯吧? 唔夠衫 自己做十件也可以⋯⋯最梗要滿足女家,洒席也是一樣,對不對?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-8 08:16 PM 發表

呢様野真係奇,你老母衫同佢老母衫的錢 唔係應該你細佬或男家出咩? 你老母唔夠衫著就應該自己租或買,不是很合理? 我真係冇聽過女家要貼埋錢比男家租衫的⋯ ...
可能我之前回覆得唔係咁詳細

簡單一句,就係個細佬冇用

我哋男家出錢冇問題,依家唔係唔夠衫,係有四件,每人兩件咁咪岩數囉,係女家要求多件衫,細佬又唔出聲。

最後成個婚宴女家個老母你係咁換衫,唔止換四件, 仲要我細佬再出錢再做多件俾佢老母
一件朝早
一件回門
一件迎賓
一件敬酒
一件送客

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-8 08:42 PM 發表

男家唔係你阿媽咩? d錢你阿媽出吧,你阿媽是主家主婚人冇錯吧? 唔夠衫 自己做十件也可以⋯⋯最梗要滿足女家,洒席也是一樣,對不對?
咁你講得好啱呀

成個婚宴基本上都係為咗女家

你今一加再加,過大禮要超豪華

當日入門時間唔夠30分鐘又話要即日回門,好多男家長輩早上專登早到都冇得飲茶

之後女家所有親戚全部都有車去接送到宴會場地

我男家呢邊一直等細佬問幾時有車

一直拖話安排緊

最後去到四點幾差唔多五點,全部男家自己俾錢搭的士去宴會場地, 去到嗰陣時女家已經全部人齊晒

夜晚影相除咗一定要影大合照嗰張之外,全部相都係女家影

所以我覺得你好有道理,我細佬真係超級冇用,但又超級尊重女家,非常滿足女家所有要求

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 08:44 PM 發表

可能我之前回覆得唔係咁詳細

簡單一句,就係個細佬冇用

我哋男家出錢冇問題,依家唔係唔夠衫,係有四件,每人兩件咁咪岩數囉,係女家要求多件衫,細佬又唔出聲。

最後成個婚宴女家個老母你係咁換衫,唔止換四件, 仲要我細佬再出錢再做多件俾佢老母
一件朝早
一件回門
一件迎賓
一件敬酒
一件送客 ...
其實你唔係都係主家咩? 婚禮令到襯家滿足又高興,唔係你地先有面子咩?

你細佬都係第一次結婚吧,佢鬼識咁多野咩,當然你細佬冇L用,你係有資格同自由評論的,我信你細佬冇L用,放心。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-8 08:42 PM 發表

另一句我有覺得你好有道理呀

我阿媽係主婚人

竟然係最遲到嘅親戚,女家所有三姑六婆都晒,我哋男家主婚人竟然因為冇車,搞到遲大到

其實無車你咪出聲囉,我哋有手有腳識搭的士去宴會場地,我細佬冇鬼用係咁話安排緊啲車,其實佢一直就安排緊啲車安排緊女家親戚去個場地先
我都覺得我老母做個主婚人真係好唔合格囉,竟然遲到

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-6-8 08:51 PM 發表

其實你唔係都係主家咩? 婚禮令到襯家滿足又高興,唔係你地先有面子咩?

你細佬都係第一次結婚吧,你鬼識咁多野咩,當然你細佬冇L用,你係有資格同自由評論的,你信你細佬冇L用,放心。 ...
我就係覺得我細佬冇Q用

我都希望佢今次係第一次結婚,希望佢有第二次結婚時搞得好睇啲

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 08:52 PM 發表

另一句我有覺得你好有道理呀

我阿媽係主婚人

竟然係最遲到嘅親戚,女家所有三姑六婆都晒,我哋男家主婚人竟然因為冇車,搞到遲大到

其實無車你咪出聲囉,我哋有手有腳識搭的士去宴會場地,我細佬冇鬼用係咁話安排緊啲車,其實佢一直就安排緊啲車安排緊女家親戚去個場地先
我都覺得我老母做個主婚人真係好唔合格囉,竟然遲到 ...
你係女人吧?

其實男人係唔識搞婚禮的,亦冇興趣搞,只是為了雙方父母去搞,佢哋當日最多諗梗邊個姊妹或賓客最索 同對波大唔大 咁上下架咋⋯ 你講真架!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。