不知所謂的弟婦,加埋冇用細佬 香討焦點

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 17:36 發表

大家可以評理

1,結婚之前扮晒乖,去親我冇用屋企食飯都好有禮貌叫世伯伯母食飯,結婚之後一句都冇嗌過,係連老爺奶奶食飯都冇嗌過

2,因為大家都着同一區,之前我去見工咁岩撞正佢又想見嗰份,但我係大學生佢係中五程度,唔係話歧視只係機會率我會高啲,係未見工之前佢變係我細佬面前喊,搞到我決定唔見呢份工,最後佢都落選,宮心計。

3,籌備結婚嗰陣時,禮金一加再加,而家賣女啊?

4,結 ...
你父母縱容你細佬,你就做幫兇,全部都是屋企人一手做成,無得怨!連帶孫一毫子都唔比,你地都無出聲?點會唔繼續食住你地,如果係我,根本我就當從來都無黎個細佬!因為無損失。

引用:
原帖由 CY5.0 於 2019-6-9 12:07 AM 發表

最有用係你~
如果我有用,我一早一巴二巴個女人啦

就係我冇用

引用:
原帖由 邪惡死神 於 2019-6-9 12:16 AM 發表

你父母縱容你細佬,你就做幫兇,全部都是屋企人一手做成,無得怨!連帶孫一毫子都唔比,你地都無出聲?點會唔繼續食住你地,如果係我,根本我就當從來都無黎個細佬!因為無損失。 ...
你嘅意見好中肯

我從來都唔再期望呢個細佬
但父母始終係父母,叫我父母佢哋唔好再幫我細佬,佢哋係唔會聽因為我試過。

我唯一可以做係照顧父母嘅身體健康其他我真係完全冇能

我只可以喺呢個討論區講下野發洩下

回覆 引用 TOP

人夾人... 你細佬簡左個咁既女人,係佢自己既人生。你量力而為放手唔好理,for example 你做好人養左隻狗但係結果好失望..。我諗你係好有規矩,有教養,好想人地好,但係無諗過自己...

引用:
原帖由 邪惡死神 於 2019-6-9 12:16 AM 發表

你父母縱容你細佬,你就做幫兇,全部都是屋企人一手做成,無得怨!連帶孫一毫子都唔比,你地都無出聲?點會唔繼續食住你地,如果係我,根本我就當從來都無黎個細佬!因為無損失。 ...
真係好中point

叫我老竇老母唔好理佢哋,佢哋仲驚死個新抱唔俾佢哋睇個孫,成日喺度講話啲新聞講啲工人點樣刻薄啲小朋友

某程度上我都會覺得係佢哋自己攞嚟賤, 但我係佢哋個女我又可以點做呢

回覆 引用 TOP

學鬼佬鬼婆咁,樣樣都好clear咁..咁咪天下太平囉

回覆 引用 TOP

有d人冇底線,唔敢當面指出問題,背後叫人評理,問題唔解決,評理也沒有解決。有一種人如此,人前um 𪂹,人後是非不斷

回覆 引用 TOP

樓主,若您講嘅係屬實,我支持你。照你咁講,其實你都只係想得到一個基本嘅互相尊重同體諒啫,唔過份吖。我唔知樓主嫁未,切記,若然你未嫁你都係個女人,唔好到時有口話人,雖然我哋唔會知後來係點,但人在做呀!最後一句,睇完你故事,唔知點解會有種感覺,有一日你細佬會喊晒口返屋企。我都係男人,叫你細佬pk啦

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 05:36 PM 發表

大家可以評理

1,結婚之前扮晒乖,去親我冇用屋企食飯都好有禮貌叫世伯伯母食飯,結婚之後一句都冇嗌過,係連老爺奶奶食飯都冇嗌過

2,因為大家都着同一區,之前我去見工咁岩撞正佢又想見嗰份,但我係大學生佢係中五程度,唔係話歧視只係機會率我會高啲,係未見工之前佢變係我細佬面前喊,搞到我決定唔見呢份工,最後佢都落選,宮心計。

4,結 ...
睇你寫咁長篇文同D 用詞字眼,估:
1. 妳係女
2. 妳仲未嫁,所以眼紅妳細佬爬妳頭😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-8 05:36 PM 發表

大家可以評理

4,結 ...
搵日屌返佢一獲啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angie0507 於 2019-6-9 12:24 AM 發表

人夾人... 你細佬簡左個咁既女人,係佢自己既人生。你量力而為放手唔好理,for example 你做好人養左隻狗但係結果好失望..。我諗你係好有規矩,有教養,好想人地好,但係無諗過自己... ...
感謝你嘅讚賞

亦多謝你明白我所講嘅家庭狀況

喺呢度雖然好多人會罵我,始終旁觀者清,我唔係唔知個問題所在,根本難聽D講係細佬冇用而我父母攞嚟賤,但做女嘅唔通同父母講因為你哋賤格做到個新抱唔尊重你地

引用:
原帖由 ivylala 於 2019-6-9 12:06 AM 發表

一開始係希望保持良好關係

我冇諗過佢叫我養之後完全會冇聯絡
前科都咁差。。仲要諗?

車路士先係歐洲最強!!!
08年歐洲冠軍曼聯90分鐘未能完勝車路士
09年歐洲冠軍巴塞180分鐘未能完勝車路士
MotoGP 討論區
引用:

大家可以評理

4,結 ...
關你咩事?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wlchung531 於 2019-6-9 12:31 AM 發表

樓主,若您講嘅係屬實,我支持你。照你咁講,其實你都只係想得到一個基本嘅互相尊重同體諒啫,唔過份吖。我唔知樓主嫁未,切記,若然你未嫁你都係個女人,唔好到時有口話人,雖然我哋唔會知後來係點,但人在做呀!最後一句,睇完你故事,唔知點解會有種感覺,有一日你細佬會喊晒口返屋企。我都係男人,叫你細佬pk啦 ...
好多謝你嘅讚賞

我已經嫁咗啦,我結婚第二日已經馬上斟茶比老爺奶奶飲(記得一定要着裙,代表裙出群入兒女成群),每個星期都會返男家食飯一次煮埋餸

全世界婆媳關系都系有問題,係要睇點樣去處理,我會尊重我翁姑,佢哋始終係長輩,我個婚宴好多嘢都問咗翁姑意見,過大禮嗰時係陪住奶奶一齊去揀靚海味,始終佢哋食鹽多過你食米
我唔會話自己係一個好新抱,但我可以孝順到嘅做到嘅我都會做

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。