註冊 登入

[陀B生活] 5W2 醫生話我個胎唔樂觀

5W2 醫生話我個胎唔樂觀 E-mail 此主題給朋友

一驗到有左第二日就流啡,當時約4w。醫生幫我抽左兩次血驗HCG,話HCG double 左,都幾好,但最終都係要睇有無心跳。
一個禮拜後,5W2照陰超,醫生話未有心跳,叫我下禮拜再照,如果都係無心跳就都幾肯定係小產。醫生話我個胎唔樂觀,要有心理準備
好灰,上年先小產左一次

引用:
原帖由 060708 於 2019-6-7 01:22 PM 發表

一驗到有左第二日就流啡,當時約4w。醫生幫我抽左兩次血驗HCG,話HCG double 左,都幾好,但最終都係要睇有無心跳。
一個禮拜後,5W2照陰超,醫生話未有心跳,叫我下禮拜再照,如果都係無心跳就都幾肯定係小產。醫生話我個胎唔樂觀,要有心理準備
好灰,上年先小產左一次 ...
俾啲信心自己同Bb ,我果陣都流啡,又病又咳。流左成個月
6 week 去覆診照到有心跳,但果陣仍然流啡

回覆 引用 TOP

我8w3先照到有心跳

回覆 引用 TOP

你個乜嘢醫生嚟㗎.....
講埋晒啲咁嘅嘢.....5w2冇心跳係唔係正常㗎?!

引用:
原帖由 SUPERLUCKY 於 2019-6-8 11:09 PM 發表

你個乜嘢醫生嚟㗎.....
講埋晒啲咁嘅嘢.....5w2冇心跳係唔係正常㗎?!
係囉,起碼最快都要6w先有心跳,佢咁快下定論,令媽媽會好擔心反而仲衰

我都係7 8週先睇到有心跳,我月經遲,排卵後,你不要太担心,放松D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡粗野的魚蛋 於 2019-6-9 01:02 AM 發表

係囉,起碼最快都要6w先有心跳,佢咁快下定論,令媽媽會好擔心反而仲衰
絕對認同!
就算樓主一星期之後 6w+ 返去未見到心跳都唔見得出奇,有啲醫生部機靚啲係可以早啲聽到,最主要係做醫生嘅,大肚既已經好多嘢擔心,5w+2 唔可以咁樣妄下定論,最主要睇下係唔係宮外孕姐,俾我會搵過另外一個有口碑嘅醫生

回覆 引用 TOP

我月經好準的,24-25日一次
我都會另外搵多個醫生問問
但我e幾日都keep住流啡,已經日日訓床,但流得仲多過之前

bb心跳冇咁快check到,起碼7wk先睇到有冇閃閃,我個時都要少少啡,你而家最好瞓多啲床唔好郁咁多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 060708 於 2019-6-9 11:40 AM 發表

我月經好準的,24-25日一次
我都會另外搵多個醫生問問
但我e幾日都keep住流啡,已經日日訓床,但流得仲多過之前
樓主情況如何?照到心跳未?

引用:
原帖由 lorac 於 2019-6-23 02:05 PM 發表

樓主情況如何?照到心跳未?
6w check 到有心跳啦,但係仲係斷斷續續流啡,個胎隔離有血,未穩

加油,要有信心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 060708 於 2019-7-4 11:01 AM 發表

6w check 到有心跳啦,但係仲係斷斷續續流啡,個胎隔離有血,未穩
加油

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。