[其他] 一段好似只有自己努力維繫嘅友誼?

一段好似只有自己努力維繫嘅友誼? E-mail 此主題給朋友

有無人永遠都係做約朋友/閏蜜/知己果個?

我就正正係...

我同佢識左十幾年..
一齊讀書一兩年,果陣放學/放假都會出去唱K,食野,chill下
之後畢左業,我就出左黎出野
自此我地見面嘅次數越黎越少..
我地好少傾電話, 果個年代smartphone未係好發達,所以果時又唔係成日msg
係間唔中SMS啦(我都唔係好記得了)

講下我地性格先
無可否認我地都係愛情行先
我地出黎食餐飯傾下計, 都係多數男友約左人/唔得閒嘅日子先得
講緊係幾個月見一次

我每次去旅行, 喺當地我都會留意邊D野佢會岩用/鐘意, 遇到就一定會買返黎做手信送俾佢
因為佢係我心目中真係一個閏蜜
到返左黎一定急不及待去約佢,送俾佢,同佢分享旅行當中嘅事情

每年生日月份, 我地就一定會約出黎食生日飯

一直以黎, 其實每次都係我主動去約佢出黎見面
大概兩三個月先會見一次, 一年我諗我地見大約4-5次吧
可能你地會覺得少, 但始終我覺得出黎做野之後
大家都各有各忙, 對方收工, 攰一攰都仲會肯帶著疲累嘅身軀出黎同對方見面, 已經好難得
如果我唔約佢, 佢真係唔會約我.....

如是者, 哩幾年都係咁~

到最近, 佢結左婚了
我心中哩個感覺係, 會唔會我同佢見面嘅次數會再減少呢
因為始終佢身份已經唔同左, 做女果時以男友為先
做人妻更加會家庭,老公,屋企人為先
如果第時佢生左, 就更加.....

佢岩岩去完旅行返黎, 佢返黎我都有問佢玩成點呀果D
點知真係得個傾字, 佢都完全無意欲話約我出去見下....

到哩一刻, 我覺得我真係要接受現實了...
我想問下, 我應該點樣去平衡下自己個心態
唔係話介意每次都係自己作主動對方係被動, 因為咁多年都已接受哩個事實
而係因為唔知點解我覺得, 哩個朋友可能會因為哩個轉變而漸漸將我遺忘....

熱賣及精選
引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-6 05:00 PM 發表

我就正正係...

我同佢識左十幾年..
一齊讀書一兩年,果陣放學/放假都會出去唱K,食野,chill下
我地好少傾電話, 果個年代smartphone未係好發達,所以果時又唔係成日msg

講下我地性格先
...
現實就係咁,以前曾有個朋友對我講,佢有些fd係佢唔開心時陪佢。我即時話:咁佢幾好喎。
點知佢接住話:咁係因為佢單身,得閒,無聊啫。
我聽完心中一沉,唸:其實我真心關心你,你是否也這樣想我?
漸漸也發生很多事,我也疏遠佢。即使心中有佢這朋友,但也沒意慾找佢

回覆 引用 TOP

最憎d女有仔就朋友都唔揾,唔好同我講好忙,有時間見仔無時間見朋友?大家成年人知乜事啦!比仔飛完就識得黎揾朋友,真係采你都傻!

引用:
原帖由 iammacdonald 於 2019-6-7 10:15 AM 發表

最憎d女有仔就朋友都唔揾,唔好同我講好忙,有時間見仔無時間見朋友?大家成年人知乜事啦!比仔飛完就識得黎揾朋友,真係采你都傻!
你講得岩
有異性無人性, 真係唔要得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ayuco 於 2019-6-6 05:00 PM 發表

我就正正係...
呢件事就分兩面去睇

1. 會唔會只係你個朋友屬內向被動型, 對咩人都係, 唔會做主動, 但心入面有你?

2. 你確定對方都同樣視你為閏蜜? 會唔會只係當你普通朋友, 你約到就出黎, 無約就唔搵你?

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
自己最近面臨與你ㄧ樣的問題,單方面維繫友誼,心好痛,在最好的閨蜜結婚生子後,似乎失去了朋友😭

緣聚緣散,係咁架啦,諗埋一面無意思

回覆 引用 TOP

Me too由依前好好嘅閨蜜,慢慢變陌生人!緣聚緣散,隨緣

如果想勉強維持,一係就去佢公司做,一係就搬去同佢同一層樓

回覆 引用 TOP

引用:

我就正正係...

我同佢識左十幾年..

講下我地性格先
...
有乜好投素

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iammacdonald 於 2019-6-7 10:15 AM 發表

咁我地一向又有共識, 唔係話有仔就唔搵朋友
因為佢同佢老公係拍左拖10年以上到而家都仲係如膠似漆果種
所以約出黎都會揀平日,同埋有時見佢食到差唔多想傾多陣都唔得
因為佢要返去搵佢男友(老公)..

*我地都係痴身果種女仔~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-6-7 07:22 PM 發表

呢件事就分兩面去睇

1. 會唔會只係你個朋友屬內向被動型, 對咩人都係, 唔會做主動, 但心入面有你?

2. 你確定對方都同樣視你為閏蜜? 會唔會只係當你普通朋友, 你約到就出黎, 無約就唔搵你? ...
其實我覺得佢對朋友應該算係被動型
已以我所,佢對我同其實讀書時期嘅同學都係
但問題黎喇, 就係當兩個都係沊動嘅人,係咪無時無刻都只會等對方出聲約先會問呢?
而家通訊軟件咁方便, 打幾個字真係唔係難事, 真係只係邊個去行出第一步
而我相信佢係當我閏蜜, 就算唔係唯一,都會係其一咖
因為,我地每次見到面都無所不談咖,而且佢搵我做佢伴娘
希望唔係自己諗得太多啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reck71 於 2019-6-8 10:04 PM 發表

自己最近面臨與你ㄧ樣的問題,單方面維繫友誼,心好痛,在最好的閨蜜結婚生子後,似乎失去了朋友😭
我就係好擔心佢有左之後就會失去哩個朋友
因為佢係我唯一咩野都會同佢分享嘅對象

引用:
原帖由 kiwippp 於 2019-6-9 10:27 AM 發表

Me too由依前好好嘅閨蜜,慢慢變陌生人!緣聚緣散,隨緣
你就係試過有朋友同你關係由閨蜜變陌生人嗎

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。