被家人強逼出資幫忙 香討焦點

被家人強逼出資幫忙 E-mail 此主題給朋友

細佬自己私人財務困難
問屋企人借幾萬蚊幫手
老竇叫我借
我唔肯  佢就話
“大家屋企人
唔好斤斤計較啦
況且你戶口都有錢”

喂大佬
我戶口係有儲落唔少錢
但唔係預左幫屋企解決財務困難架嘛
係攞黎實現理想
屋企人就可以老憑咩

老竇最後同我講
既然我唔肯幫
姐係無當過佢地係家人
請執野走離開

我聽完真係好心酸
原來家人嘅定義係咁
我自問無能力搬出去住
月入得萬幾
依家唔知點算
好迷惘

細佬都唔幫?幾萬又唔係咩大錢。?

引用:
原帖由 幸運Angie 於 2019-6-6 12:02 PM 發表

細佬都唔幫?幾萬又唔係咩大錢。?
借左
都唔知幾時攞得翻
到時又濫用屋企人呢個名詞
大家屋企人
幾萬蚊唔洗還啦

都係果句
老憑咩?

只此幫你一次下不為例

如果弟弟是生病醫病,應該幫
賭債就不要幫,樓主馬上搬走,從此唔洗俾家用最好

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
梗係啦
要錢醫病一定幫
其他一律無理由幫
屋企人都無情講
無錢就唔好搞咁多野

引用:
原帖由 ckkitli 於 2019-6-6 12:18 PM 發表

梗係啦
要錢醫病一定幫
其他一律無理由幫
屋企人都無情講
無錢就唔好搞咁多野
既然你都咁講,咁你快d搵地方搬啦⋯⋯

回覆 引用 TOP

你細佬因咩嘢事要幾萬?

回覆 引用 TOP

可以叫佢同銀行借

搬走租劏房, 都唔借俾佢, 最多一拍兩散

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckkitli 於 2019-6-6 12:05 PM 發表

借左
都唔知幾時攞得翻
到時又濫用屋企人呢個名詞
大家屋企人
幾萬蚊唔洗還啦

都係果句
老憑咩?
其實好多時呢d屋企人比到壓力
好難托手肘
但如果真係真係要借
一定要寫欠單,係有法律效力既欠單 (自己都做到,唔使搵律師)
他日有咩狀況你可以追討佢
甚至申請佢破產

當然,我覺得你屋企人既想法都錯錯地
坊間有d專門做財務輔導既社工 (明愛,東華都有)
你可以試下contact佢地求助呀?

回覆 引用 TOP

借,肯定要借,但必须留借條,计利息,寫明几时还!仲要你老豆做擔保!张来唔还大条道理家用扣!

回覆 引用 TOP

雖然認同樓主,但人總要向現實屈服。既然你冇能力搬走,就只能當果幾萬蚊係交租,免得俾人趕走。你可以將果幾萬交俾你爸,但話俾佢聽你對呢個家好失望,親人唔係咁用,佢理財不善好應該自己負責任,唔係去犠牲你。以後有錢收埋唔好俾屋企人知啦。

如果因為賭錢或不良嗜好,頭一次唔多既話都會幫,但講明只此一次,你預左幾萬蚊無得還呀啦。

有d野雖然個細佬唔低幫,但聽你言氣都係有自私成份,如果係咁就一刀兩斷,搬出去自己住。

你有無諗過如果你出事,你屋企人會唔會幫你先?
引用:
原帖由 ckkitli 於 2019-6-6 11:58 發表

細佬自己私人財務困難
問屋企人借幾萬蚊幫手
老竇叫我借
我唔肯  佢就話
“大家屋企人
唔好斤斤計較啦
況且你戶口都有錢”

喂大佬
我戶口係有儲落唔少錢
但唔係預左幫屋企解決財務困難架嘛
係攞黎實現理想
屋企人就可以老憑咩

老竇最後同我講
既然我唔肯幫
姐係無當過佢地係家人
請執野走離開

我聽完真係好心酸
原來家人嘅定義係咁
我自問無能力搬出去住
月入得萬幾
依家唔知 ...

借又死,唔借又死。如果有能力,自己搬出去住。如果未有呢個能力,唯有借啦!但唔好全借。借一半比佢,其餘嘅叫佢自己諗辦法。咁樣,又唔會傷咗兄弟間嘅感情,又同你老豆好交代。至於利息方面,就唔好收啦!始終自己細佬,邊計得咁多。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。