註冊 登入

[成長經歷] 六歳半,夜晚瞓覺著片,係咪極唔正常

六歳半,夜晚瞓覺著片,係咪極唔正常 E-mail 此主題給朋友

有冇小朋友係咁?
仲要同父母同床瞓。

引用:
原帖由 地獄球場 於 2019-6-1 07:35 PM 發表

有冇小朋友係咁?
仲要同父母同床瞓。
六歲半同父母同床都仲有見過
但夜晚著片訓又真係第一次聽
點解仲要著片?有無試過戒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄球場 於 2019-6-1 07:35 PM 發表

有冇小朋友係咁?
仲要同父母同床瞓。
6歲未戒奶,12歲唔識綁鞋帶都見過。

所以無咩幾多歲,鍾意既,7歲就去學識綁鞋帶,叻過晒12歲都唔識綁鞋帶果班人。

😀🤣😅😍😋😎😆

個人簽名: 黃金工程

回覆 引用 TOP

我個囡6歲前都仲着片訓
6歲生日之後就唔再買片迫佢戒片
而家夜晚會一次叫佢起身痾尿
有時巳經識自動自覺醒
佢自己一間房
K2開始巳無同我地一間房了

回覆 引用 TOP

我大仔K2就自己房瞓,到細佬K2就同阿哥一間房上下格床瞓。
6歲仲有機會瀨尿,著片都係買個保險,唔駛擔心,小朋友唔係無咗條片唔得。
不過著住條片佢就好難自己尿急去痾尿。可以唔著片,等佢試下自己去痾。不過一定要買定多套床單同隔水布
我的經驗係
1. 真係有機會會瀨尿。
2. 不過frequency會越來越少。
3. 佢怕黑可能開晒你成屋燈去洗手間,第二日天光先發現原來阿仔的睡房燈,走廊燈,  
    洗手間的燈,抽氣扇同熱水爐全部開晒。

點解唔試下戒片? 而且小朋友最好自己瞓,可以培訓獨立能力。
一個成功人士一定要懂得獨立自主,要獨立自主就要從小培養,
如果想你的小朋友將來有成就,一定要從小培養佢既獨立能力。

我同個仔訓,冇穿片了5ys

回覆 引用 TOP

係咁多些帶佢自己去廁所,逐漸改為只限在睡覺時用尿片,其實絕對有需要,
可以免除弄濕父母張床單的後患。

😀🤣😅😍😋😎😆

個人簽名: 黃金工程

回覆 引用 TOP

引用:

有冇小朋友係咁?
仲要同父母同床瞓。
每個小朋友係獨立ge 唔好人比人比死人。
當然唔係叫你縱容佢。
只係佢有進步就得, 每個人成長步伐唔同

P.s 小朋友去旅行, 會快d.  如果時間金錢唔容許, 去長洲 大陸玩下都得

我外生去左一次旅行, 突然識得同大人講要去洗手間 同埋肯自己食飯 唔洗人餵

回覆 引用 TOP

同床瞓都仲叫正常 但仲著片就真係有問題laa,,,

回覆 引用 TOP

即使成年人都有可能瀨尿。膀胱過度活躍症,病人膀胱未滿但經常有尿意,什至夜晚會有失禁情況。睇醫生及早求醫,不要怕尷尬擔誤病情,影響佢一生。

唔學投資 ? 一世做窮人 Orz

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 swbc 於 2019-6-2 05:30 PM 發表

點解唔試下戒片? 而且小朋友最好自己瞓,可以培訓獨立能力。
一個成功人士一定要懂得獨立自主,要獨立自主就要從小培養,
如果想你的小朋友將來有成就,一定要從小培養佢既獨立能力。 ...
睇過相關係小童有心理陰影,1般係父母關係差,或有虐兒問題,主要係無安全感。

回覆 引用 TOP

香港住屋問題好多都仲係一齊訓!不過就應該唔著片,換用隔尿墊和買多套床鋪,因為預防真係瀨左有得換,隔尿墊好重要,唔係床褥就唔使要!訓覺前一定要去左廁所先和準備訓就唔可以俾咁多水距飲!
剛剛開始就半夜叫距起身去一次廁所,最好就要距自己行去,等距習慣。(唔使叫醒曬距,其實你叫距行,距會蒙查查咁跟住你行)!如果距有瀨尿習慣要慢慢來唔好心急!每個小朋友發育唔同,無規定一定要幾歲識咩!

回覆 引用 TOP

其實好多小朋友2-3歲都已經Ready戒片, 佢地識表達想去VV或PooPoo.

好多小朋友返K1時學校都會幫佢戒, 咁大個仲未戒片?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野狐狸 於 2019-6-2 03:55 PM 發表

我大仔K2就自己房瞓,到細佬K2就同阿哥一間房上下格床瞓。
6歲仲有機會瀨尿,著片都係買個保險,唔駛擔心,小朋友唔係無咗條片唔得。
不過著住條片佢就好難自己尿急去痾尿。可以唔著片,等佢試下自己去痾。不過一定要買定多套床單同隔水布
我的經驗係
1. 真係有機會會瀨尿。
2. 不過frequency會越來越少。
3. 佢怕黑可能開晒你成屋燈去洗手間,第二日天光先發現原來阿仔的睡房燈,走廊燈 ...
我都覺得可能係驚佢瀨尿多.

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。