如果可以選擇我絕不選擇遠嫁.但是人生沒有如果

如果可以選擇我絕不選擇遠嫁.但是人生沒有如果 E-mail 此主題給朋友

今晚同一個供應商傾計
佢話我老婆經常提起你.話你係佢最欣賞嘅一個女生.所以佢一路支持我.我很感激
能受幾多嘅委屈
就能成就多大嘅格局
係人面前或許我係一個女強人
如果可以俾我選擇
我願意縮短自己嘅壽命去換爸爸那場意外
如果可以俾我選擇
我絕不遠嫁他鄉拋棄生我嘅人
如果可以俾我選擇
我願意做一個平凡嘅女人.陪伴在幼小的兒女身邊
可往往事以怨為.我將我託付俾一個辜負了我一生嘅男人.所以當我走出這段婚姻.就算你再竭盡全力我都不會為你回頭
好多人話一段感情結束一個巴掌拍不響
但我可以好肯定咁話
我已經盡我所有.我做到包容.理解.鼓勵.尊重.孝順對方父母.包括佢父親走的最後一刻我都未帶著怨恨去盡到一個唔係兒媳的責任
佢宜家同我講最天真嘅一句說話就係
你如果係以後遇不到對你好嘅男人可以回來
以前如果你可以為我盡到一D男人嘅責任
我何至於選擇這個家支離破碎
如果我回頭你真會好好待我
因為你已經不值得我信任
就算我遇不到自己嘅人生伴侶
我也絕不會回頭
13年嘅青春已經夠了
我很孤獨.更多嘅係愧疚
我孤獨唔係因為無男人陪伴
而是我愧對生我嘅人和我生嘅人
人生沒有如果.我只會竭盡全力去拼盡所有
保護生我和我生嘅人
我早已放低那些不值得我去億起的事和人
相信自己會成就自己
做出一番自己一直努力緊嘅事業
無咩好抱怨.我只想寫低昵D告誡自己
你要不忘初心.成就一個完美嘅自己

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果可以選擇我絕不選擇遠嫁

引用:
原帖由 tongkathy 於 2019-5-30 02:06 AM 發表

如果可以選擇我絕不選擇遠嫁
如果遠嫁可以得到幸福.無謂後悔

回覆 引用 TOP

活在當下 人一世物一世 轉眼就過 珍惜眼前人 至於婚姻 合則來不合則去

引用:
原帖由 kellybibi~ 於 2019-5-30 02:21 AM 發表

活在當下 人一世物一世 轉眼就過 珍惜眼前人 至於婚姻 合則來不合則去
因為活在當下昵句說話讓我選擇放棄左一段感情.可能我曲解左其中嘅含義.珍惜身邊人.這是我最喜歡的.婚姻是一種態度,盡到責任任不能和諧美滿那就只好放棄.舒服最緊要

引用:
原帖由 soule 於 2019-5-30 10:25 AM 發表

因為活在當下昵句說話讓我選擇放棄左一段感情.可能我曲解左其中嘅含義.珍惜身邊人.這是我最喜歡的.婚姻是一種態度,盡到責任任不能和諧美滿那就只好放棄.舒服最緊要 ...
家人係最不可分割的、我會睇為最緊要係家人、至於感情'盡左自己能力去愛、包容諒解忍耐'經歷、都行唔到落去、便算就算再傷再痛也要離開、

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2019-5-30 12:12 PM 發表

家人係最不可分割的、我會睇為最緊要係家人、至於感情'盡左自己能力去愛、包容諒解忍耐'經歷、都行唔到落去、便算就算再傷再痛也要離開、
家人同感情都好重要.因為能陪你走到最後嘅唔係父母都唔係子女.其實好多人都未重視昵一點.我相信每個人都可以遇到一個陪你走到最後嘅伴侶.對家人好.珍惜佢地係一定要嘅.我一直都盡自己力去俾佢地最好嘅生活及最多嘅陪伴.請問你宜家幾歲,可以PM我傾.

根本没有如果的,远与近都唔系咩问题,问题你平时有无好好同家人联系,有机会一起的时候会会好好去享受,平时都無咩联系,到有时候先讲系好假的。。

Oman~
引用:
原帖由 卜卜星 於 2019-5-30 03:01 PM 發表

根本没有如果的,远与近都唔系咩问题,问题你平时有无好好同家人联系,有机会一起的时候会会好好去享受,平时都無咩联系,到有时候先讲系好假的。。 ...
咁係有關係啦!陪伴同聯繫係兩回事.我日日都有同媽媽視訊兩次.過年一定陪佢.平時佢有求必應.如果近嘅話我可以經常係佢身邊.只有遠嫁嘅女士先可以體會到.

引用:
原帖由 soule 於 2019-5-30 02:54 PM 發表

家人同感情都好重要.因為能陪你走到最後嘅唔係父母都唔係子女.其實好多人都未重視昵一點.我相信每個人都可以遇到一個陪你走到最後嘅伴侶.對家人好.珍惜佢地係一定要嘅.我一直都盡自己力去俾佢地最好嘅生活及最多嘅陪伴.請問你宜家幾歲,可以PM我傾. ...
伴侶係遇對的才能走到最後、今日係您、聽日可以唔喺、您係呢度都睇好多被老公或男友、老婆或女友背叛、拋棄的人、確確實實家人係一世嘅、放心我一定比我的兄弟姊妹死先'哈哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 soule 於 2019-5-30 03:06 PM 發表

咁係有關係啦!陪伴同聯繫係兩回事.我日日都有同媽媽視訊兩次.過年一定陪佢.平時佢有求必應.如果近嘅話我可以經常係佢身邊.只有遠嫁嘅女士先可以體會到. ...
父母都想子女系身边,但你个时候根本系唔会考虑到甘长远,也唔会想到,一心就为爱情。 系后面睇翻前面个个都会啦。
每个人情况唔同,有d由细就比父母打到死死下,宁愿生死唔见,越远越好。。边有得讲。。。

Oman~
引用:
原帖由 卜卜星 於 2019-5-30 03:55 PM 發表

父母都想子女系身边,但你个时候根本系唔会考虑到甘长远,也唔会想到,一心就为爱情。 系后面睇翻前面个个都会啦。
每个人情况唔同,有d由细就比父母打到死死下,宁愿生死唔见,越远越好。。边有得讲。。。 ...
養兒方知父母恩.我細過特別調皮,俾我媽打.所以那個時候好想早D離開父母.睇到你句說話就覺得特別貼切我嘅經歷.所以我兒子就算幾調皮.我都唔會打佢,發佢脾氣.同佢講道理.所以我兒子特別鍾意我,佢話我媽咪從來不對我發脾氣,佢宜家好乖,成績都非常好,又貼心.有左佢地之後我都好愛我父母,識換位思考啦!覺得父母養大我地不容易。

回覆 引用 TOP

步入婚姻,人就步入另一階段.
有人從中蛻變,變得更成熟,最終明白為何要結婚、組織家庭及生兒育女.
有人從中悟出,婚姻並不是他們想要的.他們只適合單身.

當然,因種種原因,亦有人沒法踏入這一階段,從中體會婚姻能給他們甚麼啟發.

_

簡單的道理,永不能三言兩語道出.

回覆 引用 TOP

無論近嫁或遠嫁,活在當下,愛自己愛家人

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。