• 瀏覽: 3,252
  • 回覆: 47
以我為例

我老婆個妹講野好鍾意窒9人,尤其對我老婆,
老婆可能見識少D,有時講下1,2句野都會俾佢窒
呢樣都算,始終人地家事

咁有一次因為我同老婆想買一D 野,咁o岩用某張信用卡有折,
佢就提議不如搵阿妹,因為得佢有,
咁我見一來大家親戚一場,二來佢又可以儲分,我地又有折(我地所買既野過萬),可以雙贏就應承左

點知果晚返去外家食飯,借notebook & mouse時好唔耐煩閪住面放係我面前
到輸入信用卡資料時,拎住佢張卡問佢想唔想自己輸入資料,因為始終no. 係個人野
佢就唔耐煩+閪面同我講: 你自己入啦!
之後俾番部notebook佢時,我好禮貌又講唔該又剩,但都要閪9人面唔想睬人咁。

可能你地會諗,可能只係佢心情唔靚,但佢又對其他人冇野喎........

引用:
原帖由 steven2017 於 2019-5-25 10:25 AM 發表

以我為例

我老婆個妹講野好鍾意窒9人,尤其對我老婆,
老婆可能見識少D,有時講下1,2句野都會俾佢窒
呢樣都算,始終人地家事

咁有一次因為我同老婆想買一D 野,咁o岩用某張信用卡有折,
佢就提議不如搵阿妹,因為得佢有,
咁我見一來大家親戚一場,二來佢又可以儲分,我地又有折(我地所買既野過萬),可以雙贏就應承左

點知果晚返去外家食飯,借notebook & mouse時好唔 ...
好明顯佢唔想借卡比你碌啦,又唔意思話唔借,咪黑面囉⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-5-25 11:40 AM 發表

好明顯佢唔想借卡比你碌啦,又唔意思話唔借,咪黑面囉⋯⋯
本身都明白求人難
只係諗佢有分儲自己都有利益
所以先咁

第日情願唔要折都唔求人
俾分佢仲要睇面色

又或者可能人夾人
其他人未必會咁

回覆 引用 TOP

你點問佢,我通常求人加一句:唔得冇hard feeling!

引用:
原帖由 DaytonaRose 於 2019-5-25 12:24 PM 發表

你點問佢,我通常求人加一句:唔得冇hard feeling!
唔係我問
係我老婆問,但佢本身都係禮貌好好既人

而且我問佢野聲氣都係好,可能人夾人

回覆 引用 TOP

一定有,少接觸為妙

引用:
原帖由 sch4019 於 2019-5-25 12:29 PM 發表

一定有,少接觸為妙

所以果次之後我去佢地度食飯都盡量少出聲,唔點同佢交流

回覆 引用 TOP

你姨仔比家人縱壞咗?
有見識嘅人才會識謙虛,你姨仔只係蝦你老婆夠淋善啫!

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-25 01:05 PM 發表

你姨仔比家人縱壞咗?
有見識嘅人才會識謙虛,你姨仔只係蝦你老婆夠淋善啫!
睇個勢似係
平時老婆問少少野講錯少少野,佢都窒頭窒勢

加上可能我自己都係NICE 既人

佢就覺得唔使點尊重我地2 公婆

所以食飯我都係少D 講野算

世界好現實,唔求人咪唔洗睇人面色囉 又唔洗睇完面色話人無禮

引用:
原帖由 steven2017 於 2019-5-25 01:13 PM 發表

睇個勢似係
平時老婆問少少野講錯少少野,佢都窒頭窒勢

加上可能我自己都係NICE 既人

佢就覺得唔使點尊重我地2 公婆

所以食飯我都係少D 講野算 ...
你哋同住?
佢有乜咁叻?你兩公婆有乜嘢比佢睇唔起?
平時點對人,就反映該人嘅人格,

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 beelzebub 於 2019-5-25 01:19 PM 發表

明白丫
果時都係諗住雙贏
佢又可以有分

依家知道以後咪唔求

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beelzebub 於 2019-5-25 01:19 PM 發表

呢件事,係互利,唔係求人。佢唔想可以拒絕你哋,比得你哋用又點可以咁樣嘅態度?

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-25 01:26 PM 發表

呢件事,係互利,唔係求人。佢唔想可以拒絕你哋,比得你哋用又點可以咁樣嘅態度?
互利?從什麼角度看囉,未必個個貪小便宜嘅

引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-25 01:24 PM 發表

你哋同住?
佢有乜咁叻?你兩公婆有乜嘢比佢睇唔起?
平時點對人,就反映該人嘅人格,
唔係同住既(好彩唔係)
可能佢覺得自己叻過個家姐,例如買野,plan 旅行,搵著數野叻。
個家姐可能識少d 有時不經意問句就寸佢

我不嬲唔會特別理佢地家事
但果次對我既語氣我就真係覺得唔太好受啦

諗住以後調節下,返去食飯都唔撩佢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]