壓力爆煲兩公婆感情點會好

壓力爆煲兩公婆感情點會好 E-mail 此主題給朋友

睇左呢塊板半年發覺大陪份既post 都係負面野(小弟都曾經試過係度放負)所以有感而發想分享小小感受。

香港地無論你係打工定做老闆其實壓力都好大,物價又貴,住屋又係另一個問題仲有好多好多........ 試問係一個甘緊張既生活環境下你返到屋企其實都冇可能放鬆自己,可能會將一d不滿發洩係另一半什至子女上。甘樣兩公婆感情點會好呢?仲想話性生活?當然我唔排除有d人係可以。

經過同太太商量及研究後我地決定離開呢個又愛又恨既地方去過一d撲素d既生活,一來為個仔讀書二來又可以同老婆多返d時間相處,希望可以尋回當年拍拖既感覺。其實當大家係度投訴另一半既時候大家有冇諗過你當初係鍾意呢個人先至會追佢或者接受佢嘅愛,但相處耐左就彷彿忘記晒呢d事,一段感情要經營,一個家都需要用心去經營架唔係結左婚生左仔就完事。我自己都曾經冇用心去經營什至有小三但現在回頭看(沒有後悔,因為冇果d經歷又如何成長呢)發覺所有野都不及太太同個仔重要因為呢個家係我親手搵返黎架。

最後希望大家都可以比多d時間屋企,比多d忍耐另一半,多d支持,總之咩都比多d正面d,小d負能量個家自然開心d😊😊

熱賣及精選
絕對同意!你們計劃去邊?

引用:
原帖由 bhotspur 於 2019-5-23 12:10 PM 發表

絕對同意!你們計劃去邊?
英國

有能力有得揀,好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sniderayy 於 2019-5-23 12:12 PM 發表

英國
去英國,去泰國芭堤雅呀

回覆 引用 TOP

有壓力就將情緒,發洩落老婆同仔女身上的人,無論去到邊都會一樣⋯就算英國環境好d, 好快又會有其他壓力,冇香港咁大,但都有壓力⋯好快又會回復本性⋯性格就好難改⋯好難做到轉性⋯

另外曾經有小三,係道德問題,道算同老婆當時幾唔開心,都唔一定搵小三,係9 痕至會搵女人ga啫⋯當時係同老婆有問題,就應該首先離婚,完左一段關係,至開始另一段關係⋯

所以師兄,就算去到英國,一有機會你都會出軌⋯唔好瀨咩環境,咩壓力,一切都係人本質的問題,與其他野無關⋯咁大個人,做錯過事就係做錯過,冇野可以瀨⋯

所以話
婚姻問題,關溝通咩事,咪又係錢、生活

引用:
原帖由 sniderayy 於 2019-5-23 12:12 PM 發表

英國
去到英國又有第二樣問題出現,
壓力仲大點算?又再移民?

回覆 引用 TOP

Thailand cheaper spending

澳洲加拿大也好

引用:
原帖由 焦急原始的核心 於 2019-5-23 08:21 PM 發表

所以話
婚姻問題,關溝通咩事,咪又係錢、生活
某程度上可以甘講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出入回收的主題 於 2019-5-23 06:48 PM 發表

有壓力就將情緒,發洩落老婆同仔女身上的人,無論去到邊都會一樣⋯就算英國環境好d, 好快又會有其他壓力,冇香港咁大,但都有壓力⋯好快又會回復本性⋯性格就好難改⋯好難做到轉性⋯

另外曾經有小三,係道德問題,道算同老婆當時幾唔開心,都唔一定搵小三,係9 痕至會搵女人ga啫⋯當時係同老婆有問題,就應該首先離婚,完左一段關係,至開始另一段關係⋯

所以師兄,就算去到英國,一有機會你都會出軌⋯唔好瀨咩環境, ...
當我要用哂全副身家係九龍塘買層似樣小小既樓,仲要每個月供成5萬蚊呢個唔係環境問題係咩?
當你每日疲於奔命甘去搵錢為比一d優質生活屋企人但忽略同屋企人相處既時間導致關係唔好係我個人問題?
返小學都要15,000蚊學費一個月又係我問題?
小三我認係我仆街

係香港想住2500呎5房單位仲要有無敵花園,你冇一億你都唔好諗喇係咪吖。我宜家一千萬就得喇,仲可以40歳都未夠就過一d半退休生活係香港得咩?sorry 我能力不夠唔可以係香港做到理想既生活環境囉

引用:
原帖由 simplelove168 於 2019-5-23 11:46 PM 發表

Thailand cheaper spending
I like Thailand as well but not an ideal place for retirement in my own opinion

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sch4019 於 2019-5-24 12:40 PM 發表

澳洲加拿大也好
我揸英國護照吖嘛,返英國比較容易😅

引用:
原帖由 sniderayy 於 2019-5-24 05:06 PM 發表

當我要用哂全副身家係九龍塘買層似樣小小既樓,仲要每個月供成5萬蚊呢個唔係環境問題係咩?
當你每日疲於奔命甘去搵錢為比一d優質生活屋企人但忽略同屋企人相處既時間導致關係唔好係我個人問題?
返小學都要15,000蚊學費一個月又係我問題?
小三我認係我仆街

係香港想住2500呎5房單位仲要有無敵花園,你冇一億你都唔好諗喇係咪吖。我宜家一千萬就得喇,仲可以40歳都未夠就過一d半退休生活係香港得咩?so ...
性格有問題,EQ 低的人,至會拿家人出氣,呢個係事實,同你移民無關,一個人性格已定形,移民只係比在香港輕鬆,但百分百冇其他問題?

而且,江山易改本性難移,全世界都有妓女,都有suger daughter, 個個後生過你老婆⋯叫開雞的,淨係會在香港叫?
呃到你老婆,都呃唔到你自己啦⋯師兄!

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。