我唔知咁樣係唔係真係叫唔夾

我唔知咁樣係唔係真係叫唔夾 E-mail 此主題給朋友

我由細到大住嘅地方都唔算差,遇到而家嘅男朋友之後,為咗同佢一齊生活,我搬咗去佢而家住嘅地方(唔係香港) ,果邊生活環境唔好,仲要同佢d同事一齊住,但我覺得如果日後真係要結婚都要試下同居先,其實我係夠錢搬去好d嘅地方,但佢就係性格好節儉嘅男人,唔想我浪費錢,佢嘅意思係,有得住就得,咁我都覺得,唔試過點知,嚟到佢同同事合租嘅屋,廁所同香港公廁差唔多,冇客廳,得間房,仲到我嚟到先買床架,都算,我嚟3個月,佢開頭係咁同同事打機,唔理我,一個女仔係外地人生路不熟,加埋思鄉,覺得委屈,嘈過幾次,佢就開始對我好返d, 但中間都仲係會嘈d 小事(因為佢好節儉,佢唔鐘意我成日食外賣之類小事) 。到今日,我間房出現咗隻好大嘅小強,我人生最怕係小強,我驚到腳都軟係咁大叫,叫佢入房幫我捉,但佢仲思思言慢慢行入嚟,揾咗陣話揾唔到之後,好惡咁叫我控制情緒,又話喊解決唔到問題,地震果時你點算?我當下覺得,有小強果時你都可以係咁鬧我,有地震我都相信你只會係咁鬧我叫我唔好嘈同收聲,之後到佢捉到隻嘢之後,我企咗係到發呆咗1個鐘,諗咗好耐,為呢個男人我放棄咗香港嘅事業同屋企人,到底值唔值?

熱賣及精選
垃圾港女,寵壞晒

引用:
原帖由 ENASDE 於 2019-5-23 03:17 AM 發表

垃圾港女,寵壞晒
我垃圾就唔會自己出機票錢, 我同佢食嘅都係一個人出,做港女做到咁?

回覆 引用 TOP

返香港

回覆 引用 TOP

人就無完美既,如果你有諗過同佢有將來,我覺得係要睇你地「大部分」相處既時間係唔係舒服、可以做番自己。
Btw我都好驚小強😆,比著我就唔敢捉,但我就唔會鬧,因為每個人都有驚既野,可能係人地眼中係小事,但係你眼中可能係大件事,鬧唔係解決問題既方法亦感覺唔到有體諒。

一個普通的香港市民!
一開始見到佢要同同事合租屋..
跟本一開始你地就未有足夠本錢一齊住.

相處係大家理念 價值觀相近。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sixfingerco 於 2019-5-23 03:42 AM 發表

人就無完美既,如果你有諗過同佢有將來,我覺得係要睇你地「大部分」相處既時間係唔係舒服、可以做番自己。
Btw我都好驚小強😆,比著我就唔敢捉,但我就唔會鬧,因為每個人都有驚既野,可能係人地眼中係小事,但係你眼中可能係大件事,鬧唔係解決問題既方法亦感覺唔到有體諒。 ...
我有同佢講,個個人驚嘅野都唔同,佢話佢冇

引用:
原帖由 張東良 於 2019-5-23 03:44 AM 發表

一開始見到佢要同同事合租屋..
跟本一開始你地就未有足夠本錢一齊住.
我基本上係夠錢搬,但佢死都要住係到,唉

引用:
原帖由 pandapiglion 於 2019-5-23 03:48 AM 發表

我有同佢講,個個人驚嘅野都唔同,佢話佢冇
Ok就當佢無,咁自己女朋友有點解唔可以體諒下?唔體諒都算,仲要係你咁驚既時候鬧你又係咪一個好既處理方式?

一個普通的香港市民!
引用:
原帖由 sixfingerco 於 2019-5-23 03:53 AM 發表

Ok就當佢無,咁自己女朋友有點解唔可以體諒下?唔體諒都算,仲要係你咁驚既時候鬧你又係咪一個好既處理方式?
就係因為咁,所以我覺得夠竟應唔應該再相處落去。。。。

引用:
原帖由 pandapiglion 於 2019-5-23 03:54 AM 發表

就係因為咁,所以我覺得夠竟應唔應該再相處落去。。。。
其實問人意見真係無意思,最緊要問下自己個心,幸福係自己既,選擇一齊唔一齊都好,問問自己承唔承擔到個後果就可以了。

一個普通的香港市民!

回覆 引用 TOP

你冷靜洛黎諗下先啦,千萬唔好係衝動既時候做決定。

一個普通的香港市民!
引用:
原帖由 sixfingerco 於 2019-5-23 03:58 AM 發表

你冷靜洛黎諗下先啦,千萬唔好係衝動既時候做決定。
分隔二地果時覺得每日都好想見,但見到又成日嘈,就好想放棄,我唔知關唔關佢第一次拍拖事,咩都唔識

引用:
原帖由 pandapiglion 於 2019-5-23 04:00 AM 發表

分隔二地果時覺得每日都好想見,但見到又成日嘈,就好想放棄,我唔知關唔關佢第一次拍拖事,咩都唔識
相見好同住難,唔係話同你男友住難,而係人人生洛方式都唔同,要一齊生活真係要大家都要好比心機去經營。再者佢第一次拍拖可能對佢黎講會比較難處理都好合理,但合理唔等於應份,接唔接受到睇你自己啦😆

一個普通的香港市民!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。