註冊 登入

M痛好嚴重… 想睇中醫

引用:
原帖由 尋找真愛的樓主 於 2019-5-24 01:00 PM 發表

有冇咩進展?睇咗醫生?
我琴日睇左樓上介紹尚生堂既梁中醫
佢話我宮寒血氣唔通 開左D活血既中藥粉比我
醫師都幾有耐心 同我講左好多注意事項 教我用熱水浸腳 戒口等等
下個月黎完M會再去覆診

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
多謝分享

回覆 引用 TOP

講真 睇醫生👩‍⚕️檢查身體先 我老婆之前中學畢業後就開始經痛得好嚴重 睇過中醫但冇用 最後身體檢查係生左粒5cm朱古力 過來人通常都係 朱古力作怪😰 照一照身體比較好

回覆 引用 TOP

去西醫度照完,再睇中醫調理,預咗飲中藥飲返半年

回覆 引用 TOP

M痛嚴重嘅話要去睇婦科,中醫只係可以調理普通問題,嚴重嘅話唔好拖,身邊唔止一個朋友因為只係靠中醫調理搞唔掂要做手術

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 juliesandy655 於 2019-5-22 01:13 PM 發表

10幾歲開始 次次嚟M都痛到死
宜家畢左業出嚟做嘢 情況完全冇改善 個個月果幾日都想SL
同事叫我最好去睇下中醫 大家覺得有冇用?
您有看西醫嗎?有聽聞過食避孕藥可以減輕經痛, 但可能有副作用。或者試下 多做運動, 不要飲生冷野, 身體好, 自然不會經痛。 

樓主唔好胡亂睇中醫或食藥, 找間私院婦科照照超聲波先, 睇下有無朱古力瘤或卵巢問題之類, 要先知道成因才可對症下藥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 juliesandy655 於 2019-5-22 01:13 PM 發表

10幾歲開始 次次嚟M都痛到死
宜家畢左業出嚟做嘢 情況完全冇改善 個個月果幾日都想SL
同事叫我最好去睇下中醫 大家覺得有冇用?
泥之前 14日, 吾好飲凍野/ 吾好行房~
情況就會有改善~

回覆 引用 TOP

快去睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小野花2019 於 2019-5-28 09:20 PM 發表

您有看西醫嗎?有聽聞過食避孕藥可以減輕經痛, 但可能有副作用。或者試下 多做運動, 不要飲生冷野, 身體好, 自然不會經痛。  
其實而家啲避孕藥真係無乜副作用了, 而且有幾種, 配合唔同人, 我就醫生開畀我,食左半年都無任何不良反應,
真係建議先睇西醫婦科先, 照完再決定食唔食藥

回覆 引用 TOP

我12歲第一次黎m都痛不欲生
睇中醫
做針灸就慢慢好

回覆 引用 TOP

中藥+針灸對M痛有幫助,如果想更有效,建議先睇西醫,搵出M痛原因,再找中醫調理。

回覆 引用 TOP

我之前飲桑寄生,經痛好好多

回覆 引用 TOP

我有一個朋友M痛到有二次入急症

回覆 引用 TOP

除左睇醫生慢慢調理, 可以飲暖保曠力

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。