其實自己一個都可以好開心 香討焦點

其實自己一個都可以好開心 E-mail 此主題給朋友

上一次拍拖已經係4年前,可能因為自己係工作狂,朋友都話我太女強人所以無仔埋身,我自己又花好多時間係事業上,冇時間識人。

踏入30歲之後屋企人開始擔心我嫁唔出,但我自己仲係好enjoy依家既生活,經濟可以support自己同家人,其實一個人過都可以好開心! 有無姐妹都係咁諗呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 moonlunar 於 2019-5-22 12:43 PM 發表

上一次拍拖已經係4年前,可能因為自己係工作狂,朋友都話我太女強人所以無仔埋身,我自己又花好多時間係事業上,冇時間識人。

踏入30歲之後屋企人開始擔心我嫁唔出,但我自己仲係好enjoy依家既生活,經濟可以support自己同家人,其實一個人過都可以好開心! 有無姐妹都係咁諗呢? ...
各有精彩之處!

引用:
原帖由 moonlunar 於 2019-5-22 12:43 PM 發表

踏入30歲之後屋企人開始擔心我嫁唔出,但我自己仲係好enjoy依家既生活,經濟可以support自己同家人,其實一個人過都可以好開心! 有無姐妹都係咁諗呢? ...
吾好死撐!你係冇得揀!

好同意sis既講法 身邊有朋友同佢伴侶識左兩年就急住結婚 根本冇比時間互相了解對方 而家先發現好多地方唔夾 又話想離婚

引用:

但如果到40歲還是單身一個,到那時候可能會開始怕孤獨一世。 人生過咗高峰就開始走下坡,無論經濟,健康。 有些人年輕時覺得一個人自由自在,但人到中年,個個朋友已結婚生仔,那時候的感覺可能不一樣了。 工作不是生活的全部,工作只是為應付生活的需要。

家下你仲算後生先開心姐,到你40-50個陣父母年紀都好大甚至離開你,你又開始多病痛,又唔係咁講了

引用:
原帖由 45男 於 2019-5-22 05:28 PM 發表

但如果到40歲還是單身一個,到那時候可能會開始怕孤獨一世。 人生過咗高峰就開始走下坡,無論經濟,健康。 有些人年輕時覺得一個人自由自在,但人到中年,個個朋友已結婚生仔,那時候的感覺可能不一樣了。 工作不是生活的全部,工作只是為應付生活的需要。 ...
Del

引用:
原帖由 後天原始的妹頭 於 2019-5-22 06:53 PM 發表

我覺得是順期自然,不要為結婚而結婚,自己一個都唔代表唔幸福快樂,最緊要有家人朋友陪伴,結左婚又唔代表會幸福快樂,另一半真心對你好就好,現在大把單親媽媽,責任咪重大,所以單身又唔代表d乜,結到婚又唔代表到d乜,未行到尾都唔知邊位係最幸福快樂 ...
這世界上樣樣事都要努力,而且努力也不一定成功, 讀書順其自然不會有好成績, 工作和愛情婚姻也一樣。我年輕時都覺得愛情順期自然就好,當然加上自己條件差,結果其實一早定左,現在年紀大了,係有少少後悔,我知我努力好大機會都係無結果,但係試下拍拖,試下愛過痛過,都不枉此生。當然我都有拍過,就係到四十歲人,為拍而拍。

我完全同意單身一樣可以好好, 尤其是真係無條件的人。強求都無用。

引用:
原帖由 45男 於 2019-5-22 07:42 PM 發表

這世界上樣樣事都要努力,而且努力也不一定成功, 讀書順其自然不會有好成績, 工作和愛情婚姻也一樣。我年輕時都覺得愛情順期自然就好,當然加上自己條件差,結果其實一早定左,現在年紀大了,係有少少後悔,我知我努力好大機會都係無結果,但係試下拍拖,試下愛過痛過,都不枉此生。當然我都有拍過,就係到四十歲人,為拍而拍。

我完全同意單身一樣可以好好, 尤其是真係無條件的人。強求都無用。 ...
Del

引用:

回覆 引用 TOP

過得開心自在都係好事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 45男 於 2019-5-22 07:42 PM 發表

我完全同意單身一樣可以好好, 尤其是真係無條件的人。強求都無用。 ...
而家有冇拍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天原始的妹頭 於 2019-5-22 09:27 PM 發表

愛情不關有條件或無條件,與人靚或不靚一樣,各花入各眼,人地住板間房一樣搵到真愛,但愛情是不可強求,求到又未必好
有個30中的男性朋友仔一直好想拍拖,但礙於條件太差 工作十幾年,現在薪金只有萬頭, 積蓄唔多,近幾年工作也做不長,有時做半年,轉工就用兩三個月,又有脫髮問題。 佢係一個好男仔 專一 善良 孝順,都係無機會拍拖。 論人品絕對是好老公,但實際女人搵男友有好多考慮,其實也正常。

引用:
原帖由 45男 於 2019-5-22 05:28 PM 發表

但如果到40歲還是單身一個,到那時候可能會開始怕孤獨一世。 人生過咗高峰就開始走下坡,無論經濟,健康。 有些人年輕時覺得一個人自由自在,但人到中年,個個朋友已結婚生仔,那時候的感覺可能不一樣了。 工作不是生活的全部,工作只是為應付生活的需要。 ...
我雖還沒到40。
但覺得年紀大了,有了自己的生活規律,就未必想改變了。

這是女性的想法。

引用:
原帖由 frenchielove 於 2019-5-22 06:48 PM 發表

家下你仲算後生先開心姐,到你40-50個陣父母年紀都好大甚至離開你,你又開始多病痛,又唔係咁講了
父母多病痛,一個人,冇人幫手,都麻煩$一個人出已不在話下,仲成日要請假陪看e生,

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。