註冊 登入

比至親出賣可以點做

比至親出賣可以點做 E-mail 此主題給朋友

我父母結婚本來住喺嫲嫲屋企,一路都抽緊公屋,之後🈶️左小朋友,等唔切上公屋唔夠地方住,父母日做夜做終於儲到少少積蓄,加埋親戚朋友借錢終於有首期置業,間屋嗰時市值$210,000,本應會係一個開心美滿嘅家庭,原來買咗間樓就係惡夢就開始。
我父母搬咗自己新買私人物業自住左五年,父母努力日夜工作終於還清親戚朋友借款。
有一日寄信給我父母房屋署,話你哋已經抽到公屋啦,叫我父母去揀樓,我父母知道自己有物業完全冇諗過去揀樓,因為俾人查到會好麻煩。但係比我阿爺阿嫲知道咗,佢話佢8兄弟姊妹(我老豆D兄弟姊妹)唔夠地方住,叫我父母將自己私人物業轉名比呀叔先,照去攞間公屋返嚟,我父親迫於無奈之下唯有照做,間私樓聽從嫲嫲意思轉名比佢。嗰時市值800,000重點係我父母轉名比嫲嫲,供樓一毫子都冇收過我阿爺阿嫲錢,我媽媽以為間屋當平租比我D叔叔住。到咗某一日,我父母等錢用,諗住叫我阿嫲嫲買咗間樓攞返啲樓攞返啲錢,我阿嫲話間樓係佢嘅攞咩錢,我阿媽梗係心有不甘,話晒嗰陣時日做夜做加埋借外家錢先買到自己物業,我老竇係一個好孝順嘅人,父母點做都冇問題,之後我阿媽時常埋怨我老竇話佢阿媽搶咗佢間樓,經常嗌交,時間過咗一段日子,我媽媽都睇開咗算啦。當比佢老母呃左,始終都係佢父母。照俾你揀一間私人樓供咗係自己,一間公屋點租都屬於政府,個個都會揀私人樓唔會要間公屋,依家變相我阿媽錢又冇咗又要租樓住
到過咗10年我阿爺阿嫲走左剩返兩間屋,一間係祖先全落嚟令一間係我父母買嗰間,我老竇啲兄弟姊妹都知。當時我阿爺死將所有財產分比呀嫲,亞嫲死之後立左遺囑將兩間屋平分比七兄弟,2個妹無份,因為我屋企係傳統水上人,遺產只會傳比仔。我父親滿心歡喜之前比亞嫲攞咗間樓依家分返一份都算係對我阿媽有個交代
我老竇啲兄弟話我老豆嗰陣時我阿嫲已經俾咗800,000我老竇攞返間樓,已經分咗俾我老竇剩返落嚟嗰啲佢哋六兄弟份。我父母梗係好嬲啦,一心諗住買咗間私人樓所有心血錢掉晒落去間屋度一個唔該比亞嫲攞咗,到而家諗住攞返自己嗰份,都比自己D兄弟妺妹為難,我老竇已經接近崩潰。之後一路拖落去,其中一間屋我大伯免費自主,令一間屋我姑姐住。
遺囑系列名七兄弟都有份包括我老竇,我老竇諗住將兩間屋銀行估價,攞返自己嗰份佢哋係都唔肯。
到左最近我五叔末期癌病要攞返自己份錢醫病,遺囑執行人7叔要我老竇分小D先肯過錢俾我五叔醫病,分嘅人數多咗兩個妹(最大嘅原因係我姑姐手頭上抓住我阿爺生前好多股票,所以我七叔迫於無奈分俾佢)估計佢哋已經傾掂數,盡量分少啲比我老竇,我老竇為咗五叔攞錢醫病只好接受。

保守估計1份有$1,500,000,我老竇今時今日只分到$271083
我老竇咁多年都好唔開心,點解啲父母兄弟姊妹會咁樣對佢。我叫佢去律師樓搵律師幫手攞返嘅遺囑出嚟分返自己嗰份算數,佢話唔想對博公堂。我可以點做?

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 11:19 AM 發表

我父母結婚本來住喺嫲嫲屋企,一路都抽緊公屋,之後🈶️左小朋友,等唔切上公屋唔夠地方住,父母日做夜做終於儲到少少積蓄,加埋親戚朋友借錢終於有首期置業,間屋嗰時市值$210,000,本應會係一個開心美滿嘅家庭,原來買咗間樓就係惡夢就開始。
我父母搬咗自己新買私人物業自住左五年,父母努力日夜工作終於還清親戚朋友借款。
有一日寄信給我父母房屋署,話你哋已經抽到公屋啦,叫我父母去揀樓,我父母知道自己有物業完 ...
上一代的恩怨, 你能做的不多
我想起數月前的太古城海濱槍擊案, 千萬不要做傻事

我想佢哋受到法律制裁姐,錢可以唔要,借問聲係咪立左遺囑就一定要跟遺囑分配,佢依家自行分配,我係咪可以報警

找律師好過報警

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 11:35 AM 發表

我想佢哋受到法律制裁姐,錢可以唔要,借問聲係咪立左遺囑就一定要跟遺囑分配,佢依家自行分配,我係咪可以報警
搵南亞人士, 可能幫到你.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-5-22 11:31 AM 發表

上一代的恩怨, 你能做的不多
我想起數月前的太古城海濱槍擊案, 千萬不要做傻事
佢哋而家仲理直氣壯咁話我老竇老母唔啱,事實上我老竇老母乜都冇做過

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 12:13 PM 發表

佢哋而家仲理直氣壯咁話我老竇老母唔啱,事實上我老竇老母乜都冇做過
你們一家有觀點, 但其他叔伯姑媽姑姐也一樣有,
嗰80萬大家都冇證明嗎?

你們咁多年也沒積聚其他財富嗎?

啞仔食黄蓮

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 11:19 AM 發表

有一日寄信給我父母房屋署,話你哋已經抽到公屋啦,叫我父母去揀樓,我父母知道自己有物業完 ...
算啦,佢哋會有天收有報應,有個重末期了,你一家人開心過日子重好!

你有證據都話搵律師,冇既話 浪費10萬乜都冇, 我見過好多 爭產case啦, 所謂兄弟姊妹,衰到貼地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-5-22 12:20 PM 發表

你們一家有觀點, 但其他叔伯姑媽姑姐也一樣有,
嗰80萬大家都冇證明嗎?

你們咁多年也沒積聚其他財富嗎?
我意思唔係嗰80萬,我意思係點解唔跟亞嫲遺囑意願

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-5-22 12:22 PM 發表

啞仔食黄蓮
我做仔嘅成日見到佢哋愁眉苦臉,好想同佢地爭番啖氣

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 12:44 PM 發表

我意思唔係嗰80萬,我意思係點解唔跟亞嫲遺囑意願
跟遺囑就打官司,益律師都唔好益班賤人

回覆 引用 TOP

跟遺囑佢地無得打,有根有據也可以大下班人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kin322 於 2019-5-22 12:46 PM 發表

我做仔嘅成日見到佢哋愁眉苦臉,好想同佢地爭番啖氣
你父母傻,你咪傻。首先,你老豆係嬲父母,嬲兄弟,最嬲係信錯人。你老母係嬲自己無眼光揀你老豆。情況就好似,你拍拖屌完,做條女擔保,之後被迫破產。你老母好嬲,揾到條女出黎。條女會講咩?咪同你老母講,屌x唔洗錢?係你個仔白痴,意謂我會愛佢。你會點?你老母要點面對你?又好似你老母見你打JJ?點?好好珍惜家

回覆 引用 TOP

當時你老豆有冇收過80萬?你地喺咪收左呀麻80萬,賣左層樓比呀麻?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。