註冊 登入

姐姐要加人工

姐姐要加人工 E-mail 此主題給朋友

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百幾俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計。其實工作量唔多,我哋要求亦唔多,主要照顧一位老人家,洗衫煮飯呢啲基本野,日間可謂無王管,每晚8-9點可以休息,估唔到佢仍有咁嘅要求,我都唔知講咩好,我公司都喺加3%人工俾我咋

所以想問下大家喺點樣加人工俾姐姐?

1/ 每年加人工? 還是跟合約2年後續約先加?
2/ 大家會加幾多錢?

引用:
原帖由 lovegorgor 於 2019-5-21 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計,我公司都喺加3%人工俾我咋,估唔到佢有咁嘅要求我都唔知講咩好

2/ 大家會加幾多錢? ...
1.外傭概人工,政府每年都會檢討。
2.如果你屋企概外傭有額外要求,真係好視乎你點睇佢概重要性,工作表現。
3.如果你問其他人點調整外傭人工,真係一樣米養百樣人。

就以上年為例,未有結果前,已經有人係度出帖,話政府要加好多錢俾外傭,最後係加左2.5%人工百幾蚊,$20膳食津貼又鐘意問人加幾錢人工

又有啲人話外傭$4410都唔值,唔好講加人工,形容外傭連狗都不如。

https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27631803&extra=page%3D8

附件

Screenshot_20190521_203320_com.android.chrome.jpg(286.71 KB)

2019-5-21 09:14 PM

Screenshot_20190521_205912_com.android.chrome.jpg(227.31 KB)

Screenshot_20190521_203338_com.android.chrome.jpg(259.19 KB)

Screenshot_20190521_203617_com.android.chrome.jpg(255.45 KB)

Screenshot_20190521_205954_com.android.chrome.jpg(242.54 KB)

回覆 引用 TOP

跟政府,唔會特別自行加

引用:
原帖由 lovegorgor 於 2019-5-21 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計,我公司都喺加3%人工俾我咋,估唔到佢有咁嘅要求我都唔知講咩好

2/ 大家會加幾多錢? ...
一般外傭都知係跟合約架啦!好似你工人續約時跳草裙舞都會有。加不加或加幾多其實好睇你家工作量,又好睇佢工作表現,唔想加咪換新人囉!
我而家係每年跟政府……我家日頭無人。我有親人工人照顧一個小學生,佢只畀 minimum。我工人朋友人工5000,不過由朝做到晩。
當然啦!呢度有人搵三萬幾咁多,仲有鬼佬上司咁膠級,梗係唔至在畀6500啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-21 11:36 PM 發表

一般外傭都知係跟合約架啦!好似你工人續約時跳草裙舞都會有。加不加或加幾多其實好睇你家工作量,又好睇佢工作表現,唔想加咪換新人囉!
我而家係每年跟政府……我家日頭無人。我有親人工人照顧一個小學生,佢只畀 minimum。我工人朋友人工5000,不過由朝做到晩。
當然啦!呢度有人搵三萬幾咁多,仲有鬼佬上司咁膠級,梗係唔至在畀6500啦!
9697842 ...
論高收入,閣下是本區的number 1,誰不知曉

能夠交廿萬稅的高尚人仕,每月薪金與區區3萬元,相差會有多遠真是說出來都給大家笑破肚皮

難得閣下有超高收入,還保持節儉的品德,極度關心對外傭的薪金,真是一個慳啲啦伯伯

附件

Screenshot_20190522_093051_com.android.chrome.jpg(206.96 KB)

2019-5-22 09:49 AM

Screenshot_20190522_093021_com.android.chrome.jpg(244.77 KB)

2019-5-22 09:49 AM

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-5-22 09:49 AM 發表

論高收入,閣下是本區的number 1,誰不知曉

能夠交廿萬稅的高尚人仕,每月薪金與區區3萬元,相差會有多遠真是說出來都給大家笑破肚皮

難得閣下有超高收入,還保持節儉的品德,極度關心對外傭的薪金,真是一個慳啲啦伯伯 ...
依你的邏輯,你應該去打李 +x 工,香港首富你同佢洗廁所都應該有十萬人工嘅!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-22 10:14 AM 發表

依你的邏輯,你應該去打李 +x 工,香港首富你同佢洗廁所都應該有十萬人工嘅!
我概邏輯就係,有本事交廿萬稅,個啲人概收入,職級,地位,一定係高過祇搵得3皮月薪概職員仔。

但如果為左可以交廿萬稅,而走去幫超級富豪洗屎坑,我就真係冇閣下咁有本事啦

引用:
原帖由 Sukiyaki327 於 2019-5-21 11:06 PM 發表

跟政府,唔會特別自行加
全部跟勞工法例, 如佢唔滿意, 叫佢走, 睇吓佢仲有無咁多要求,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sukiyaki327 於 2019-5-21 11:06 PM 發表

跟政府,唔會特別自行加
全部跟勞工法例, 如佢唔滿意, 叫佢走, 睇吓佢仲有無咁多要求,

引用:
原帖由 woody666 於 2019-5-22 01:37 PM 發表

嘥9氣啦,10個僱主9都話D工人姐姐唔好架啦,咁叫佢炒左個姐姐啦,又扮聽唔到.

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-22 04:38 PM 發表

嘥9氣啦,10個僱主9都話D工人姐姐唔好架啦,咁叫佢炒左個姐姐啦,又扮聽唔到.
咁你呢,畀幾錢工資個外傭呀?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-22 06:43 PM 發表

咁你呢,畀幾錢工資個外傭呀?
人工就標準價,唔多唔少

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-23 10:13 AM 發表

人工就標準價,唔多唔少
咁你想表達咩????
引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-22 04:38 PM 發表 

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-23 10:34 AM 發表

咁你想表達咩????
想表達:唔好成日話姐姐唔好,妳唔滿意就炒佢,滿意嘅,妳又願意嘅,就加人工比佢囉.而我就唔會加佢底薪,但有額外,即是話唔會加人工,但有花紅.

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-5-22 01:25 PM 發表

我概邏輯就係,有本事交廿萬稅,個啲人概收入,職級,地位,一定係高過祇搵得3皮月薪概職員仔。

但如果為左可以交廿萬稅,而走去幫超級富豪洗屎坑,我就真係冇閣下咁有本事啦 ...
其實使乜咁在意個別人士既言論
人人對錢計較程度都唔同, 呢樣同收入冇關
有人鐘意計住計住, 冇得罪人架播

我同你可能比較睇得開, 但都冇必要加諸別人身上, 要人認同姐

嘈來做乜.

就樓主個CASE , 講到咁唔願意, 咁咪換過個, 當自己唔好彩. 冇需要問意見, 樓主已經清楚反映自己意願

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。