• 瀏覽: 10,173
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
我請姐姐時用最低工資簽約,工作表現好就加俾佢,同BB 訓既工人出 $5,500 而另一個主要做家務工人出 $4,800.如果政府提高最低工資一百蚊就跟住加多一百
人工幾多視乎你覺得佢有幾幫得手,我覺有責任感既工人值得加佢人工

引用:
原帖由 韓風消失的採購 於 2019-9-22 08:21 PM 發表

我請姐姐時用最低工資簽約,工作表現好就加俾佢,同BB 訓既工人出 $5,500 而另一個主要做家務工人出 $4,800.如果政府提高最低工資一百蚊就跟住加多一百
人工幾多視乎你覺得佢有幾幫得手,我覺有責任感既工人值得加佢人工 ...
僱主加人工俾外傭姐姐,都係自己家事,過得自己就可以啦。

點加法真係各師各法

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2019-9-22 10:42 PM 發表

僱主加人工俾外傭姐姐,都係自己家事,過得自己就可以啦。

點加法真係各師各法
其實有責任感既姐姐你唔加俾佢,相信工作表現都一樣,加唔加俾工人同加幾多,當然個個僱主都唔同,最緊要工人同僱主都開心

引用:
原帖由 韓風消失的採購 於 2019-9-22 10:51 PM 發表

其實有責任感既姐姐你唔加俾佢,相信工作表現都一樣,加唔加俾工人同加幾多,當然個個僱主都唔同,最緊要工人同僱主都開心
最低工資請姐姐,陪bb訓有津貼,政府加$100最低工資,就加$100獎勵有表現姐姐,僱主當然開心啦

回覆 引用 TOP

Depends on her behavior , if adding 5% i think it is okay

引用:
原帖由 tonylau943 於 2019-9-26 07:41 PM 發表

Depends on her behavior , if adding 5% i think it is okay
5%? 會唔會太多? 菲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovegorgor 於 2019-5-21 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百幾俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計。其實工作量唔多,我哋要求亦唔多,主要照顧一位老人家,洗衫煮飯呢啲基本野,日間可謂無王管,每晚8-9點可以休息,估唔到佢仍有咁嘅要求,我都唔知講咩好,我公司都喺加3%人工俾我咋

所以想問下大家喺點 ...
要求唔過份,如果你去請本地完約賓,加500係最低要求。何況你重新請一個也要一萬元代理佣金,足夠俾兩年的加人工部分了。

回覆 引用 TOP

加$500,咪大約大11%。你返公司要求老細加11%,睇下佢應唔應承?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovegorgor 於 2019-5-21 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百幾俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計。其實工作量唔多,我哋要求亦唔多,主要照顧一位老人家,洗衫煮飯呢啲基本野,日間可謂無王管,每晚8-9點可以休息,估唔到佢仍有咁嘅要求,我都唔知講咩好,我公司都喺加3%人工俾我咋

所以想問下大家喺點 ...
加佢老母, 叫個外傭食屎啦.

回覆 引用 TOP

冇得辦法

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]