• 瀏覽: 10,194
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-23 10:46 AM 發表

想表達:唔好成日話姐姐唔好,妳唔滿意就炒佢,滿意嘅,妳又願意嘅,就加人工比佢囉.而我就唔會加佢底薪,但有額外,即是話唔會加人工,但有花紅.
咁你的花紅係點計?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-23 10:51 AM 發表

其實使乜咁在意個別人士既言論
人人對錢計較程度都唔同, 呢樣同收入冇關
有人鐘意計住計住, 冇得罪人架播

我同你可能比較睇得開, 但都冇必要加諸別人身上, 要人認同姐

嘈來做乜.

就樓主個CASE , 講到咁唔願意, 咁咪換過個, 當自己唔好彩. 冇需要問意見, 樓主已經清楚反映自己意願 ...
我唔係同你嘈,亦唔係同邊一個嘈,我係想講我想講概嘢,因為我好欣賞呢區現在有一個寬鬆的討論氣氛,亦希望咁可以吸引更多人出帖,回應,你唔同意我講冇問題,因為我都唔同意你講既嘢。

回覆 引用 TOP

要加人工,都要佢有本事先

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記

回覆 引用 TOP

無功勞都有苦勞

網絡玻璃心清道夫
支持華為, 只買華為
- 發自我的 iPHONE XS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovegorgor 於 21/5/2019 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百幾俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計。其實工作量唔多,我哋要求亦唔多,主要照顧一位老人家,洗衫煮飯呢啲基本野,日間可謂無王管,每晚8-9點可以休息,估唔到佢仍有咁嘅要求,我都唔知講咩好,我公司都喺加3%人工俾我咋

所以想問下大家喺點 ...
合約完換人,因為很多工人都想做照顧老人家,這些位很搶手,分分鐘連續做幾個合約,工作10年也大有人在,下次你找一些有小孩子的工人,40-50之間較合適。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovegorgor 於 2019-5-21 08:18 PM 發表

同姐姐傾續約問題,佢竟然要求我每月加$500人工和每年都加俾佢,其實佢未做夠2年,剛剛先每月加2百幾俾佢,佢屋企有急事要返家鄉又幫佢俾埋來回幾票錢都唔駛佢俾翻我,放多咗嘅假都無跟佢計。其實工作量唔多,我哋要求亦唔多,主要照顧一位老人家,洗衫煮飯呢啲基本野,日間可謂無王管,每晚8-9點可以休息,估唔到佢仍有咁嘅要求,我都唔知講咩好,我公司都喺加3%人工俾我咋

所以想問下大家喺點 ...
續約要加人工? 工資照政府好些。
博炒時, 雇主損失少DD。(怎保护自己, 任何雇主必須學)
仿人事部, 你有什么技能, 值5百?
休息日當OT啦。給你5百。

合同是2年, 任何合約性是固定工資。不是每年加哩。怎連你也不懂?。
若工人要求多多, 滿4年也得分手, 以工作表現欠佳不再續為基礎。防續后, 她整你, 損失會巨大 無故花錢買難受, 傷神, 傷精力, 傷健康。不值吧。 (除非錢多, 做生意者, 錢多多) 喜被工人玩者例外。
你也是打工仔一名。照理會懂得選擇。

fyi 照顧我老媽, 休息天當加班 5百元。她好, 我媽也有人照顧。
如老人家不傷殘, 會行走, 就沒必要了。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

多多要求嘅人你永遠無可能滿足到佢

回覆 引用 TOP

依家俾幾$佢?

回覆 引用 TOP

唔洗留啦!揾過第二個。

回覆 引用 TOP

炒左佢啦

回覆 引用 TOP

做得好無所謂,我果個做了六年,慍夠不做,加到佢5000文佢都唔做。我個女同佢好感情,日日視像問佢幾時反

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]