點樣上妝先可以有自然白皙感?

點樣上妝先可以有自然白皙感? E-mail 此主題給朋友

我皮膚偏黃,
通常我會買比自己膚色淺一兩度嘅foundation同粉,
令自己皮膚望落白啲,
上完妝白就係白嘅,
不過同時都好似好厚粉咁,
同埋成個樣望落好唔自然,
想問下有冇化妝高手可以教下我,
點上妝先可以令皮膚望落有種自然白皙感?

熱賣及精選
主要係你個底要好, 做好美白, 令自己膚色白d, 自然唔使上咁多粉, 薄薄上層cushion就夠, 望落就唔會厚同自然

好多因素會影響,
-上妝試下用海綿,濕少少水,以輕拍/輕壓既方式上妝,咁樣相比起你用手/用掃更透薄, 而且海綿濕水,可以令個妝明亮d. 無論你用粉底液,粉底霜,粉餅,都可以用海綿,但缺點係海綿食粉底,同埋要經常洗同換

-上妝時不用一次過上好厚,要輕薄咁逐層上,上完睇過唔夠遮暇度先再上多層

-粉底選擇需要trial and error,好多人都試左好多唔同類型粉底同顏色先搵倒岩自己。我自己經過10年,平均試左20隻粉底,有d粉底試埋唔同色,我先搵到岩自己, 你知一方面轉粉底,自己d皮膚狀態又一路變,真係好花心機...不過平均來講,粉底真係越貴越好的

-至於美白護膚品,我個人覺得果d只會令你皮膚變明亮,而唔係真係令你膚色變白,膚色係天生既。最重要做好清潔同保濕就夠,同埋飲多d水,做運動,健康既生活自然令你皮膚好d

回覆 引用 TOP

食維他命c➕維他命e好似會變白,不過時間都幾長下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lizz. 於 2019-5-21 06:13 PM 發表

我皮膚偏黃,
令自己皮膚望落白啲,
上完妝白就係白嘅,
點上妝先可以令皮膚望落有種自然白皙感? ...
你用咩粉底液同有色碎粉

我有幾個唔同粉底液配有色同透明碎粉,冇好厚喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幼稚獅子 於 2019-5-21 06:51 PM 發表

主要係你個底要好, 做好美白, 令自己膚色白d, 自然唔使上咁多粉, 薄薄上層cushion就夠, 望落就唔會厚同自然
我都知,你估我無咩,我夠想自己望落白啲啦,但我就係白唔到先要靠化妝嘛

引用:
原帖由 lizz. 於 2019-5-22 12:28 PM 發表

我都知,你估我無咩,我夠想自己望落白啲啦,但我就係白唔到先要靠化妝嘛
美白係需要長期做, 但一定唔會話做唔到, 世上只有懶女人, 睇你願意花幾多心機係美白上姐

只要你用唔貼近自己膚色(比自己膚色深色或淺色)嘅粉底就會望落怪怪咁,因為會同頸肩手唔同色,除非你化妝化到好似呀凡達咁,每一寸露出嘅皮膚都上粉底,否則一定會怪。

回覆 引用 TOP

成日同你哋講用美顏霜就夠!不信就算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幼稚獅子 於 2019-5-22 01:06 PM 發表

美白係需要長期做, 但一定唔會話做唔到, 世上只有懶女人, 睇你願意花幾多心機係美白上姐
同意呀~
我本身皮膚都好黑 想白D
於是日日搽tonymxly既粉紫色美白個set既精華
唔止白左 仲去埋斑添

白色蓋黃色, 決定於使用什麼物料, 所有物料都會氧化和脫色, 始終唔係長久之計

膚色好難變, 就算做到調和養生, 都無可能機因突變

不如, 接受佢啦.........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 butterflycase 於 2019-5-23 09:23 AM 發表

同意呀~
我本身皮膚都好黑 想白D
於是日日搽tonymxly既粉紫色美白個set既精華
唔止白左 仲去埋斑添
邊隻?好用?

引用:
原帖由 lizz. 於 21-5-2019 06:13 PM 發表

我皮膚偏黃,
令自己皮膚望落白啲,
上完妝白就係白嘅,
點上妝先可以令皮膚望落有種自然白皙感? ...
我諗你講既係調亮膚色~
因為如果妝容白過本身膚色,有時會比人感覺好似戴左臉具咁~
我都係皮膚偏黃既,或者你可以參考一下,我上底化妝步驟:

1.如果上妝嗰日皮膚較乾,我會先敷個保濕Mask
2.爽膚水+面霜
3.用黃色既調色霜(我係用3CE,百零蚊支上下,黃色調色霜除有助調亮膚色,亦能遮減敏感泛紅)
4.因為加左調色霜,粉底可以用返本身膚色調,而唔洗再買淺一隻色!
5.碎粉定妝!

希望幫到你啦~

引用:
原帖由 Flamecat 於 2019-5-23 12:58 PM 發表

我諗你講既係調亮膚色~
因為如果妝容白過本身膚色,有時會比人感覺好似戴左臉具咁~
我都係皮膚偏黃既,或者你可以參考一下,我上底化妝步驟:

1.如果上妝嗰日皮膚較乾,我會先敷個保濕Mask
2.爽膚水+面霜
3.用黃色既調色霜(我係用3CE,百零蚊支上下,黃色調色霜除有助調亮膚色,亦能遮減敏感泛紅)
4.因為加左調色霜,粉底可以用返本身膚色調,而唔洗再買淺一隻色!
5.碎粉 ...
師姐,想請教下你,我用緊ma c個支粉底液,但係個售貨員叫我唔洗用碎粉,點解呢?

prime我發現light purple tone都可以有美白效果

回覆 引用 TOP

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。