• 瀏覽: 114,425
  • 回覆: 6
  • 追帖: 21
引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2019-5-21 08:07 AM 發表

好仔不論爺田地,你老公都唔介意!樓主你介意咩?講真,d 錢係你老爺的,佢鐘意比邊個都可以,樓主無權唔開心
你又唔諗下人地處境,個妹又冇照顧個爸,個新抱放棄份工執頭執尾,只有有付出冇回報。
仲有,樓主老公可能係物業借款人或擔保人,要另外供自己層樓,銀行見佢供緊另一層好大機會唔借

引用:
原帖由 401 於 2019-5-21 09:57 AM 發表

呢個結果, 由一連串判斷失誤, 沒掌握形勢和唔知自己想乜要乜而造成

1.  我唔介意佢點寫,因為我覺得佢哋得一仔一女,平時對我又冇乜意見
............明明介意

2. 我心諗佢哋都會公平對仔女
.........你是局外人, 錯判

3. 事實上首期係我老爺俾嘅,戶名都係我老爺,應該由我老爺支配, 老爺俾咗200幾萬首期後,呢8年以來都 ...
最有效籌碼就係離婚!一申請離婚,交代整個問題,個法官好大機會將老爺層樓某個百分比業權視為老公財產一部分,而強制將老爺業權分割畀個前新抱

引用:
原帖由 401 於 2019-5-21 11:37 AM 發表

離婚就乜都無

層樓的安排係老公和老爺認同的, 老爺出首期, 是業主, 老公供樓, 來來去去係佢父子兩的決定, 由頭到尾樓主都無份, 就算假設有官判層樓俾老公, lol 又如何?  關鍵不是老爺無預俾媳婦, 而係老公從頭到尾都無預老婆

樓主能力不逮 (在經濟上和心智上), 離婚後靠什麼維生?

誤導樓主有希望, 不如叫樓主好好把握有能力做到的吧 ...
付出唔係淨計畀錢,係家庭既角色付出都計在內。業主身份唔能夠反映該財產屬於果個人。
樓主住係老爺住,有照顧家人,法律上唔能夠話佢冇出錢供樓就冇份

引用:
原帖由 chilawytk 於 2019-5-21 05:37 PM 發表

請勿誤導他人,或發出錯誤信息。
Bull shit!如果樓主打官司而輸左,我退出discuss!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dirtythirty 於 2019-5-22 08:54 AM 發表

上一代父母好多係咁,諗左既野,係咁就係咁,無論幾偏心,幾不合理,
都無得 say no,講係無用,盞嗌交,樓主做唔做倒繼續養佢地過世?以
後一齊住都好開心? ...
改唔改變到,爭在你肯唔肯狠心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-22 11:00 PM 發表

有道理
可能樓主老公亦唔想萬一離婚,會冇左半層樓,所以寫老豆名,afterall 平安紙可以隨時改,現階段寫比妹妹只係額外保險,萬一父母早死+兩夫妻離婚,仍然可以保住層樓

好明顯,男家全體成員婚前已經傾好左,所以樓主老公好老定,唔擔心妹妹會收樓,這個安排亦可以令兩老安心,畢竟可能大部分棺材本比左首期,萬一個仔離婚冇左半層樓咪大鑊,真正人又老錢又冇😓

結論:呢家人好聰明,懂得保護自己,中產家庭 ...
但法庭會認為老爺層樓有部分屬於樓主老公既資產咁處理,因為冇佢做擔保,根本無法批出按揭
唔係話邊個出左首期就代表全部。

引用:
原帖由 真中國人 於 2019-5-24 12:59 PM 發表

老了頭腦都不清醒,分不清了。隨便騙一騙什麼都給人了。
再者不到你說,兒女有優先權,只要證明遺囑的簽署人神志不清就可以推翻直接拿到遺產,一般都會成功,因為要證明在心智健康情況下有意圖將財產分給外人非常難,一般即使親屬的一方的證據薄弱都會傾向判親屬勝訴。 ...
溏心風暴咩⋯⋯正式遺囑有見證人副署,而見證人係非受益人,當佢死架?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]