00000 E-mail 此主題給朋友

咁都得?講你老公?

回覆 引用 TOP

厚多士。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

好仔不論爺田地,你老公都唔介意!樓主你介意咩?講真,d 錢係你老爺的,佢鐘意比邊個都可以,樓主無權唔開心

爭氣啲,同老公搬出去!

自己儲首期,佢哋百年歸老後,你哋都有自己嘅物業, 唔好諗住靠老爺奶奶留畀你哋!!!

講咁多 味又係為左距份身家
唔洗扮冇了

佢有權決定遺產的分配

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2019-5-21 08:07 AM 發表

好仔不論爺田地,你老公都唔介意!樓主你介意咩?講真,d 錢係你老爺的,佢鐘意比邊個都可以,樓主無權唔開心
你又唔諗下人地處境,個妹又冇照顧個爸,個新抱放棄份工執頭執尾,只有有付出冇回報。
仲有,樓主老公可能係物業借款人或擔保人,要另外供自己層樓,銀行見佢供緊另一層好大機會唔借

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2019-5-21 08:07 AM 發表

講真,生在HK,我唔信冇人介意呢啲事,我結婚係組成一個新家庭,我同我老公悭悭哋,出去自己租屋住呢8年以來我哋足夠俾首期上車,而唔係為咗兩老每個月做月光一族,心諗有屋住已足夠,但發現原來你將全部身家放起層樓度,而層樓將來唔屬於你,咁我想知係咪你都會唔介意?未雨綢繆,係人都會為自己未來打算,結婚前我已經知道層樓係我老爺名,我唔介意同佢哋住,唔介意老公每個月供樓,我覺得呢個家係我哋嘅,就算將來同妹妹一人一半,起碼我哋可以有錢在身,再難啲我哋可以俾個首期慢慢供,而不致於將來我哋一無所有。事實上我哋依家都係一無所有,我唔知這些年以來為咗乜,呢個唔係我結婚嘅初衷,我結婚前有少少積蓄,我可以過得好開心,我結婚後,依家都2年冇返工,全家靠老公生活,就為咗成全佢做孝子,但我覺得好唔值,我唔想咁偉大。
大家覺得我就係為咗層樓,事實上我可以唔要,但我想開始我嘅新生活,請個工人俾兩老,不再幫佢哋供樓,我會勤力工作,買居屋一定冇問題。如果咁都叫貪,我唔知人生為乜。

引用:
原帖由 急焦清涼的主角 於 2019-5-21 03:29 AM 發表

..............整理文件雜物時見到有遺囑兩個字.......
呢個結果, 由一連串判斷失誤, 沒掌握形勢和唔知自己想乜要乜而造成

1.  我唔介意佢點寫,因為我覺得佢哋得一仔一女,平時對我又冇乜意見
............明明介意

2. 我心諗佢哋都會公平對仔女
.........你是局外人, 錯判

3. 事實上首期係我老爺俾嘅,戶名都係我老爺,應該由我老爺支配, 老爺俾咗200幾萬首期後,呢8年以來都係我老公供緊,萬幾+管理費水電煤,一個月2萬幾
.........這是你老公和老爺的安排, 你信老公, 仲有什麼好講?

4. 因為我人工最低,所以我就辭咗工
..........錯判

5. 我成日覺得佢哋年紀大,可以孝順一日得一日,希望佢哋開開心心安度晚年,所以雖然每個月做月光一族都好樂意, 但我真係唔想再為佢哋付出
..........在付出和回報間, 錯判

6. 成日同人哋講都話:我個孫點點點,我個孫點點點。佢哋係想層樓留俾個外孫
..........老人家從來都坦白表明佢對你的態度, 只是你一廂情願以為有能力扭轉局面, 錯判

不如冷靜D, 想清楚自己想要什麼, 有能力爭取什麼

你無生產能力, 即經濟收入和子嗣,  完全無籌碼在呢個家庭bargain, 要再加把勁才成

唔洗唔開心,既然層樓無打算留比你地,你立即搵返份工搬啦,叫你老爺租層樓出去比人2 老租間細啲遠啲住又好,安老按揭又好,唔洗理呢度啲人講野,人總要為自己打算

引用:
原帖由 401 於 2019-5-21 09:57 AM 發表

呢個結果, 由一連串判斷失誤, 沒掌握形勢和唔知自己想乜要乜而造成

1.  我唔介意佢點寫,因為我覺得佢哋得一仔一女,平時對我又冇乜意見
............明明介意

2. 我心諗佢哋都會公平對仔女
.........你是局外人, 錯判

3. 事實上首期係我老爺俾嘅,戶名都係我老爺,應該由我老爺支配, 老爺俾咗200幾萬首期後,呢8年以來都 ...
最有效籌碼就係離婚!一申請離婚,交代整個問題,個法官好大機會將老爺層樓某個百分比業權視為老公財產一部分,而強制將老爺業權分割畀個前新抱

引用:
原帖由 凍靚茶 於 2019-5-21 10:00 AM 發表

唔洗唔開心,既然層樓無打算留比你地,你立即搵返份工搬啦,叫你老爺租層樓出去比人2 老租間細啲遠啲住又好,安老按揭又好,唔洗理呢度啲人講野,人總要為自己打算 ...
有個現成嘅中傭,佢哋點會捨得離開自己間屋啊?尤其是仔女想攞我黎做孝子孝女,無啦啦個仔要自己住,無啦啦要出去租屋住,我諗冇人肯咁做咯。就算我講明想自己儲錢買樓佢哋都會話有屋住點解要買樓?我冇理由話:係呀,我想要你層樓,依家我知道你層樓寫咗俾個孫,我哋要為自己將來打算,唔理你啦。
全家當我係中傭,我諗都係離婚最直接,唔想為愛犧牲太多。

引用:
原帖由 急焦清涼的主角 於 2019-5-21 09:42 AM 發表

講真,生在HK,我唔信冇人介意呢啲事,我結婚係組成一個新家庭,我同我老公悭悭哋,出去自己租屋住呢8年以來我哋足夠俾首期上車,而唔係為咗兩老每個月做月光一族,心諗有屋住已足夠,但發現原來你將全部身家放起層樓度,而層樓將來唔屬於你,咁我想知係咪你都會唔介意?未雨綢繆,係人都會為自己未來打算,結婚前我已經知道層樓係我老爺名,我唔介意同佢哋住,唔介意老公每個月供樓,我覺得呢個家係我哋嘅,就算將來同妹妹一 ...
同意樓主... 你都要為自己打算, 香港愈來愈難生存,由其是無層樓,到時你老爺奶奶死左,個妹賣樓,你訓街咩,早早作個打算啦,同老爺奶奶傾都無謂,只會招人口實,快D出去搵工,儲番D私己錢

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-21 10:10 AM 發表

最有效籌碼就係離婚!一申請離婚,交代整個問題,個法官好大機會將老爺層樓某個百分比業權視為老公財產一部分,而強制將老爺業權分割畀個前新抱 ...
九唔搭八

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。