[計劃生育] 有冇人後悔生小朋友

有冇人後悔生小朋友 E-mail 此主題給朋友

有冇人後悔生小朋友?
以前會諗,如果我可以代替不育嘅夫婦,將我生育能力畀佢哋就好了。。。點知我意外懷孕,仲有個幾月就生得,但仲未準備好迎接呢個小生命
睇翻轉頭,後悔當初冇落左佢。。。宜加好痛苦好唔想面對
原本生活好自在,同家姐一齊住,唔洗供樓亦冇父母要養,家務都係由家姐負責,有份高薪工作見成左,可以去英國2年,但意外懷孕,令呢一切變空,
宜加大住個肚又冇工作冇收入冇家用,嫁左畀人,全屋家務、應酬又爛賭又麻煩又霸道嘅奶奶、煮飯洗衫,全部變晒我責任,
只因為當初BB爸爸一句「畀你自在人生到65歲,望翻轉頭你,本來已經有個三十幾歲嘅小朋友,得閑搵下你飲茶,但你自己放棄左呢個機會,你會後悔」
令我冇恨下心腸。。。但宜加好後悔,成日都希望胎死腹中,我會同肚入面嘅BB講「係我對唔住你,不如你走啦,去搵過個更加愛你嘅媽咪,如果你唔甘心,我唔介意陪你一齊死,難產死」
我知我咁諗好惡毒好自私,但真係面對唔到,厄唔到自己。。。
我應該一開始就絕育呢?宜加害人害己,好痛苦

人生就係不斷的選擇,你唔會知道,你揀另一條路到底係更好定係更差,你要做的事情係努力向前走
做媽媽唔一定要做全職主婦,如果真係覺得唔適合或者仲想事業上衝刺,生完就出黎做野,請工人照顧,一樣有精彩人生,亦一樣會有好的機會等緊你
加油,要對自己同BB負責任,你可以令自己人生精彩,同時做一個好媽媽,兩樣野無抵觸架,唔好鑽牛角尖

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-5-17 02:28 PM 發表

有冇人後悔生小朋友?
以前會諗,如果我可以代替不育嘅夫婦,將我生育能力畀佢哋就好了。。。點知我意外懷孕,仲有個幾月就生得,但仲未準備好迎接呢個小生命
原本生活好自在,同家姐一齊住,唔洗供樓亦冇父母要養,家務都係由家姐負責,有份高薪工作見成左,可以去英國2年,但意外懷孕,令呢一切變空,
宜加大住個肚又冇工作冇收入冇家用,嫁左畀人,全屋家務、應酬又 ...
我剛剛生左小朋友,睇到佢一天一天長大,覺得自己好幸福,可幸我有一位好奶奶幫手,同樓主情況唔同. 

樓主點可以話意外懷孕想落左去,仲想胎死腹中,你說話對bb十分殘忍!如果當初唔想要Bb 應做足避孕措施,你bb係無辜,係你選擇無避孕下懷孕,唔係Bb 選擇,你點可以將依家不滿的現況歸咎於Bb 呢?好多夫妻好想有Bb,試盡各種方法都冇,但你居然有扼殺生命的想法,你好好反思一下。

引用:
原帖由 joeylover 於 2019-5-18 11:46 AM 發表

我剛剛生左小朋友,睇到佢一天一天長大,覺得自己好幸福,可幸我有一位好奶奶幫手,同樓主情況唔同. 

樓主點可以話意外懷孕想落左去,仲想胎死腹中,你說話對bb十分殘忍!如果當初唔想要Bb 應做足避孕措施,你bb係無辜,係你選擇無避孕下懷孕,唔係Bb 選擇,你點可以將依家不滿的現況歸咎於Bb 呢?好多夫妻好想有Bb,試盡各種方法都冇,但你居然有扼殺生命的想法,你好好反思一下。 ...
我冇歸咎于佢。。。 我怪自己啫。。。係我做錯,係我搞到自己落得呢個 situation,
宜加只可以硬食,做應該做嘅事,但唔覺得開心同幸福,
只想快啲湊大佢等佢成為自立到嘅人,我就快啲完左呢一生

引用:
原帖由 joeylover 於 2019-5-18 11:46 AM 發表

樓主點可以話意外懷孕想落左去,仲想胎死腹中,你說話對bb十分殘忍!如果當初唔想要Bb 應做足避孕措施,你bb係無辜,係你選擇無避孕下懷孕,唔係Bb 選擇,你點可以將依家不滿的現況歸咎於Bb 呢?好多夫妻好想有Bb,試盡各種方法都冇,但你居然有扼殺生命的想法,你好好反思一下。 ...
其實如果我阿媽仲在生,我心態會180度唔同,佢好叻照顧人照顧BB,一個打十個,而且,起碼我唔會覺得好似得一個人面對咁,

老公又咩都唔識,淨係叫我睇書學下要做咩,就自己去做,要食咩,就自己去食。。。

奶奶就更加咩都唔識,十幾年冇煮過飯,屋企搞到垃圾崗咁,仲問我嫁左過黎,又冇翻工,點解一星期得三晚煮飯?應該晚晚煮飯畀佢個仔食,又要我笑,話要長期笑,唔好搞到佢個孫苦口苦面。。。

我覺得自己變左一個工人同 container,而且對我自己亳無意義嘅 container
呢啲都係懷孕前我意料唔到嘅狀況

回覆 引用 TOP

樓主,我好明白,懷孕後我也感覺不到開心同幸福,前路茫茫,唯有頂硬上

回覆 引用 TOP

樓主請返個工人幫下手家頭細務啦,會令現在的壞情況變成好心情。有條件的話最好搬出去唔好同99住了,兩樣野都滿足到你會覺得孕期係非常美好的。
如果你繼續咁落去你一定會產前抑鬱產後抑鬱的。
加油啊

引用:
原帖由 nqdavid 於 2019-5-18 02:18 PM 發表

樓主請返個工人幫下手家頭細務啦,會令現在的壞情況變成好心情。有條件的話最好搬出去唔好同99住了,兩樣野都滿足到你會覺得孕期係非常美好的。
如果你繼續咁落去你一定會產前抑鬱產後抑鬱的。
加油啊 ...
冇呢個能力呢
最慘係。。。老公幫緊奶奶還賭債,個個月都萬幾,跟本冇可能再租多個單位係夠三個人住,
如果我生完甩到手,可以出去工作,就可以請個工人,
我自己其實有積蓄,自己畀錢請陪月,但奶奶唔中意,話浪費金錢
同老公講過我畀錢請個鐘點一個月2日打掃清潔,但佢話我懶,話一個月2次,點解唔我自己做?
但洗廚房廁所真係好累丫
次次大清完腰以下都好似畀人暴打完咁

引用:
原帖由 地獄肥沃的美媚 於 2019-5-17 05:26 PM 發表

人生就係不斷的選擇,你唔會知道,你揀另一條路到底係更好定係更差,你要做的事情係努力向前走
做媽媽唔一定要做全職主婦,如果真係覺得唔適合或者仲想事業上衝刺,生完就出黎做野,請工人照顧,一樣有精彩人生,亦一樣會有好的機會等緊你
加油,要對自己同BB負責任,你可以令自己人生精彩,同時做一個好媽媽,兩樣野無抵觸架,唔好鑽牛角尖 ...
多謝你 希望一切冇我諗得咁差,希望最壞嘅時間會盡快捱過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-5-18 02:53 PM 發表

冇呢個能力呢
最慘係。。。老公幫緊奶奶還賭債,個個月都萬幾,跟本冇可能再租多個單位係夠三個人住,
如果我生完甩到手,可以出去工作,就可以請個工人,
我自己其實有積蓄,自己畀錢請陪月,但奶奶唔中意,話浪費金錢
同老公講過我畀錢請個鐘點一個月2日打掃清潔,但佢話我懶,話一個月2次,點解唔我自己做?
但洗廚房廁所真係好累丫
次次大清完腰以下都好似畀 ...
陪月真係要請好呀
我請左兩個月
身體比未生之前要好
唔請,你頂唔頂得到24小時湊初生b架?
我有陪月都冇乜得點訓呀!

陪月走左之後
我就請左每星期兩次鐘點
初時衫同奶樽多要洗
後期要抹playmat同玩具
又要拖多d地俾佢爬

希望你認真諗清楚
坐月坐唔好有排痛
連幫我開刀個醫生都講話生完骨會鬆
要多休息唔好濕水
唔請人做,你實要濕水😪

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-5-17 14:28 發表

有冇人後悔生小朋友?
宜加大住個肚又冇工作冇收入冇家用,嫁左畀人,全屋家務、應酬又 ...
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不妨到以下的網址了解我們的服務:
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25309670
,那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。你更可以進入網站內的『Chat窿』(服務時間:星期一至五上午6時- 凌晨1時;星期六、日及公眾假期晚上8時- 凌晨1時) 即時與我們的義工在網上交談,尋找一些精神上的支持,或是疏導一下自己的負面情緒。我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 suki3333 於 2019-5-18 03:30 PM 發表

陪月真係要請好呀
我請左兩個月
身體比未生之前要好
唔請,你頂唔頂得到24小時湊初生b架?
我有陪月都冇乜得點訓呀!

陪月走左之後
我就請左每星期兩次鐘點
初時衫同奶樽多要洗
後期要抹playmat同玩具
又要拖多d地俾佢爬

希望你認真諗清楚
坐月坐唔好有排痛
連幫我開刀個醫生都講話生完骨會鬆
要多休息唔好濕水
唔請人做,你實要濕水😪 ...
係丫,我冇理佢,請簽左約冇得退。。。
但我請一個月咋,一日八小時咁

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-5-18 03:45 PM 發表

係丫,我冇理佢,請簽左約冇得退。。。
但我請一個月咋,一日八小時咁
預產期幾時呀

回覆 引用 TOP

見到呢啲男人同佢屋企人,就應該即刻掉頭走啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 籠中肥沃的希望 於 2019-5-17 02:28 PM 發表

有冇人後悔生小朋友?
你食屎啦

回覆 引用 TOP

53 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。