同老公成日駡交

同老公成日駡交 E-mail 此主題給朋友

結左婚幾年 隔幾個星期就會駡一次大交
佢係自我中心型 永遠都覺得自己無錯
做錯野次次都一大堆籍口
基本上我讀書同日常生活中嘅知識都係多過佢
次次做錯野攪出個大頭佛就叫我幫佢
講一句”你係我老婆 我有問題你就應該幫”
最衰係鬧交果時 就會同我講”其實你唔幫我 都有其他人會幫我 只不過你係我老婆 所以先問你 你一早唔幫都無所謂”

仲有而家住緊間屋 首期全部我比
我同佢都有工作
佢就話”因爲我同你都有工作 所以供樓同所有開支都一人一半 AA制”
但係我比晒首期喎
加上屋企9成家務都我做 煮飯日日都係我煮
大家覺得響佢把口講出黎要AA 有無問題?

熱賣及精選
就咁睇你嘅理據, 梗係你啱啦. 但同時你有冇覺得自己都有唔啱嘅地方?
睇得出你好嬲, 但又睇唔出你唔想同佢一齊喎. 咁嘅情況, 與其係繼續執著呢d事, 不如諗吓之後點做好

你地各自揾幾多?有無细路?

引用:
原帖由 Helenlpy 於 2019-5-16 10:32 AM 發表

做錯野次次都一大堆籍口
最衰係鬧交果時 就會同我講”其實你唔幫我 都有其他人會幫我 只不過你係我老婆 所以先問你 你一早唔幫都無所謂”

仲有而家住緊間屋 首期 ...
如果係咁。咪大家平靜時分清楚權利與責任。家務一齊做。所有野平分。咁咪無野好嘈。
至於解決佢既問題, 我覺得你可以做既係教佢點幫自己。要佢知道每個人都有自己責任, 正如佢既想法。大家有錢賺, 咁咪一人一半。咁大家都有問題要處理。咪你係咪要搞番自己果d? 你盡其量咪教佢點做!

個人來說。家庭開支我會大家協議拎一個百份比既人工放入個pool度用啦。。。

引用:
原帖由 yyy888n 於 2019-5-16 11:10 AM 發表

你地各自揾幾多?有無细路?
我搵大約3萬5
佢大約2萬
無細路

引用:
原帖由 小強小小強 於 2019-5-16 11:25 AM 發表

如果係咁。咪大家平靜時分清楚權利與責任。家務一齊做。所有野平分。咁咪無野好嘈。
至於解決佢既問題, 我覺得你可以做既係教佢點幫自己。要佢知道每個人都有自己責任, 正如佢既想法。大家有錢賺, 咁咪一人一半。咁大家都有問題要處理。咪你係咪要搞番自己果d? 你盡其量咪教佢點做!

個人來說。家庭開支我會大家協議拎一個百份比既人工放入個pool度用啦。。。 ...
我地唔係無傾過
佢次次就話自己好忙 做唔到 無時間做等等

但都其他問題 例如錢
就即刻好fair 一人一半

引用:
原帖由 Helenlpy 於 2019-5-16 10:32 AM 發表

做錯野次次都一大堆籍口

兩公婆金錢問題,真係結婚前要講好野,如果覺得對方經濟差收入差,過唔到自己底線就唔好結。家務同生活細節其實最好都結婚前講定,好多人婚前係大少爺大小姐,結婚後點算都係一個問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mn0516 於 2019-5-16 11:07 AM 發表

就咁睇你嘅理據, 梗係你啱啦. 但同時你有冇覺得自己都有唔啱嘅地方?
睇得出你好嬲, 但又睇唔出你唔想同佢一齊喎. 咁嘅情況, 與其係繼續執著呢d事, 不如諗吓之後點做好 ...
其實次次個結論就係要我跟晒佢個套
同埋大家都講到離婚
咁 我唔通要為左呢段關係而跟晒佢果套?
應該無咩可能

引用:
原帖由 Helenlpy 於 2019-5-16 11:36 AM 發表

我地唔係無傾過

但都其他問題 例如錢
咁你自己都要承擔責任。而家佢咁係你就到佢咁既。。。
唔得。無時間。咪等到佢有時間。。。鬥唔做嘍。。。當然係搵d可以鬥唔做既野比佢做!
錢又咪話你無錢。去左澳門。包左仔咁嘍! 哈哈

引用:

做錯野次次都一大堆籍口

我隔離果個又咁,唔識尊重人,搞咗啲乜嘢事做黎就要你執手尾,有錯永遠都係人哋錯,自己永遠啱晒。
有時因為佢搞出黎嘅事整親,佢唔會問吓你有無事,剩係話你小小事都搞到咁。

引用:
原帖由 小強小小強 於 2019-5-16 11:42 AM 發表

咁你自己都要承擔責任。而家佢咁係你就到佢咁既。。。
唔得。無時間。咪等到佢有時間。。。鬥唔做嘍。。。當然係搵d可以鬥唔做既野比佢做!
錢又咪話你無錢。去左澳門。包左仔咁嘍! 哈哈 ...
我而家都真係咁
自己搵多d節目 做下運動
唔會比晒時間屋企

老公自己揀就無得好講了。我同你的情況有點相似,但是角色剛好相反!試下改變一下自己,咁樣會比改變老公更容易的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uk2006 於 2019-5-16 11:46 AM 發表

我隔離果個又咁,唔識尊重人,搞咗啲乜嘢事做黎就要你執手尾,有錯永遠都係人哋錯,自己永遠啱晒。
有時因為佢搞出黎嘅事整親,佢唔會問吓你有無事,剩係話你小小事都搞到咁。 ...
咁你繼續忍到佢?

引用:
原帖由 Helenlpy 於 2019-5-16 11:36 AM 發表

我地唔係無傾過

但都其他問題 例如錢
香港女人好奇怪,女人收入多過男人一大節,支出一人一半就叫好公平。

但男人收入多過女人一大節,男人就應該負責全部或大部份支出。

我口臭 =\= 我冇道理!
引用:
原帖由 Helenlpy 於 2019-5-16 11:49 AM 發表

咁你繼續忍到佢?
小朋友仲細麻,而且我又唔鐘意鬧交。
盡量唔想影響小朋友日常生活。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。