註冊 登入

[小學教育] 一間山雞扮鳳凰的小學

一間山雞扮鳳凰的小學 E-mail 此主題給朋友

話說我小朋友喺學校村的小學返課,
但嗰間小學-功課不特止多,仲要經常罰小朋友筆劃錯字,
每當發現一個錯字可能是寫個字要勾上去時寫短少少, 又要重改寫五次,之後再錯再罰寫。
所以多數時候罰改正 多過這做功課。
因為呢D事,我就去搵班主任老師, 希望佢可以改善同解決。
但係嗰班主任老師又怕事又話呢啲係政策, 講嘢一舊舊, 叫我自己去搵主任或者校長傾。
我咪去搵 中英文科主任, 嗰啲主任又話為學生好,又話希望學生D字靚D。
鬼咩! 你叫學生改正改到夜晚十一、二點, 第二朝邊有精神返學呀!
跟住我就去搵副校傾, 佢又大耍官腔, 話學校政策, 又讚我個女讀書叻冇問題,
我個女梗係叻啦係精英班, 但係唔係畀你咁勞役㗎嘛。
最後搞到去見校長, 最初校長都唔肯理我, 好彩E個校長係新嚟, 又怕是又怕惡,
我一話 個女有情緒困擾 重有小小自殘傾向, 佢先肯考慮畀我個女有--調適, 即係可以減少啲功課同唔使多次重改正。
各位同學家長, E間學校啲老師主任校長都係欺善怕惡架人, 同埋佢哋應該冇仔女,唔會明白我哋嘅感受。
所以襯呢個校長係第一年喺呢間學校做 未坐穩! 有投訴有意見好快啲爭取喇。
不過我都諗住 襯下年呈分試之前轉校, 各位家長自求多福啦!

引用:
原帖由 慈雲山家長 於 2019-5-16 09:15 AM 發表

每當發現一個錯字可能是寫個字要勾上去時寫短少少, 又要重改寫五次,之後再錯再罰寫。
但係嗰班主任老師又怕事又話呢啲係政策, 講嘢一舊舊, 叫我自己去搵主任或者校長傾。
我咪去搵 中英文科主任, 嗰啲主任 ...
係爺鬚教嗎?定係無涼焗的?

要求見社工,話小朋友情緒有問題,要求改善功課問題,如果吾理你,話打去教育局投訴。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-5-16 11:39 PM 發表

係爺鬚教嗎?定係無涼焗的?
天主教.

引用:
原帖由 慈雲山家長 於 2019-5-17 11:33 AM 發表

天主教.
係咪B 字頭個間?我覺得一定要同教育局講,你哋家長不投訴,佢地永遠以為自己啱哂!

回覆 引用 TOP

系系個女校長好鬼粗壯果間?

回覆 引用 TOP

其實個老師叫得家長同主任講、同校長,已經話左俾你聽,不是個别老師問題,由校長的反應睇來,似係教會有問題,一定要同教育局投訴!

回覆 引用 TOP

好多怪獸

回覆 引用 TOP

個d 山雞學校,以為吹毛求疵就可以變鳳凰,間直痴心妄想!

有d學校,開始時並不是名校,但因為學校對小朋友要求合理,同他們建立了良好關係,令他們在學校感受到愛,有成就感,知道努力係有回報的,結果,令他們學會積極做人,漸漸就成為名校!

不要將吹毛求疵當係嚴格!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 慈雲山家長 於 2019-5-16 09:15 AM 發表

我咪去搵 中英文科主任, 嗰啲主任 ...
對,快轉校,搵間唔執改正的

引用:
原帖由 manbmanbmanb 於 2019-5-18 08:12 AM 發表

對,快轉校,搵間唔執改正的
吹毛求疵唔係叫改正囉!

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-5-18 09:13 AM 發表

吹毛求疵唔係叫改正囉!
老師高要求,教出對自己有要求的學生,感謝教師們的付出,不然所有學生都馬馬虎虎

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-5-18 09:13 AM 發表

吹毛求疵唔係叫改正囉!
教師吹毛求疵的原因是什麼?是想學生認真改正,是為學生好

寫字嘅野,學過下咪算囉,第日個個都打字架啦,我企係你隔離都打字whatsapp你,又有得留底,仲點會寫字呢

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2019-5-19 04:55 PM 發表

寫字嘅野,學過下咪算囉,第日個個都打字架啦,我企係你隔離都打字whatsapp你,又有得留底,仲點會寫字呢
同意,依家仲有語音功能,錄音未得,駛乜識寫

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。