[小學教育] 有咩方法令小朋友專心點

有咩方法令小朋友專心點 E-mail 此主題給朋友

我小朋友小學一年班,每次做功課都好無耐性,又唔耐煩,但一打機,就可以機就可以坐定定唔郁。做功課又做得好慢,可以點處理呢方面問題

引用:
原帖由 雨中Cute妹妹 於 2019-5-15 01:23 PM 發表

我小朋友小學一年班,每次做功課都好無耐性,又唔耐煩,但一打機,就可以機就可以坐定定唔郁。做功課又做得好慢,可以點處理呢方面問題
小學一年級,通常可以集中精神的時間只有十至十五分鐘,你要佢長時間不動,坐定定唔郁,如果佢做得到,其實係佢有問題!

你將功課分開,例如一版詞語,寫左一半,可以休息五分鐘,寫完可以食點心。做左一小時,可以大休息15分鐘!

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-5-15 01:51 PM 發表

小學一年級,通常可以集中精神的時間只有十至十五分鐘,你要佢長時間不動,坐定定唔郁,如果佢做得到,其實係佢有問題!

你將功課分開,例如一版詞語,寫左一半,可以休息五分鐘,寫完可以食點心。做左一小時,可以大休息15分鐘! ...
明白,我試一下吧,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中Cute妹妹 於 2019-5-15 01:23 PM 發表

電腦遊戲呢啲真係適可而止,有研究指出如果俾小朋友接觸太多電子產品,會增加adhd風險。其實小朋友吾專心好正常,大人都好難專注某一樣野啦。
不過可以加強佢地專注力,最好方法一定係睇書。你試試,其實個個小朋友都鐘意睇書,同埋睇書都係一種好好嘅親子活動黎架。

引用:
原帖由 kathtc 於 2019-5-15 02:42 PM 發表

電腦遊戲呢啲真係適可而止,有研究指出如果俾小朋友接觸太多電子產品,會增加adhd風險。其實小朋友吾專心好正常,大人都好難專注某一樣野啦。
不過可以加強佢地專注力,最好方法一定係睇書。你試試,其實個個小朋友都鐘意睇書,同埋睇書都係一種好好嘅親子活動黎架。 ...
我都有買佢中意睇既卡通書架,不過作用不大,兩分鐘左右又走左要話睇電話,電話其實真係好難介

引用:
原帖由 雨中Cute妹妹 於 2019-5-15 02:44 PM 發表

我都有買佢中意睇既卡通書架,不過作用不大,兩分鐘左右又走左要話睇電話,電話其實真係好難介
呢樣野係屋企人造成架,吾俾就吾會上癮。睇可以,但要有限度,你一開始冇節制,而家一定好難戒。睇書 你試下同佢一齊睇,講佢知,吾明解釋俾佢聽。我小朋友字夠兩歲 好鐘意睇書。其實有時同小朋友睇書都係一種技巧,要點先吸引到佢地注意,同埋盡量投其所好,揀佢有興趣果啲。

引用:
原帖由 kathtc 於 2019-5-15 02:48 PM 發表

呢樣野係屋企人造成架,吾俾就吾會上癮。睇可以,但要有限度,你一開始冇節制,而家一定好難戒。睇書 你試下同佢一齊睇,講佢知,吾明解釋俾佢聽。我小朋友字夠兩歲 好鐘意睇書。其實有時同小朋友睇書都係一種技巧,要點先吸引到佢地注意,同埋盡量投其所好,揀佢有興趣果啲。 ...
唉,唔係我地比佢睇甘耐,係有時去嫲嫲屋企嫲嫲會比佢無限睇,出聲又好似唔尊重佢老人家咁,所以而家都唔會比小朋友去嫲嫲個邊甘多

引用:
原帖由 雨中Cute妹妹 於 2019-5-15 02:53 PM 發表

唉,唔係我地比佢睇甘耐,係有時去嫲嫲屋企嫲嫲會比佢無限睇,出聲又好似唔尊重佢老人家咁,所以而家都唔會比小朋友去嫲嫲個邊甘多
係架 老人家湊係冇心機架,只會係咁俾電子產品,俾咗電視或者手機小朋友就唔會嘈佢哋一啊。加上好多人都好鍾意睇電視 咁就搞到一齊睇,所以我好少俾我小朋友上6299屋企 其實湊小朋友真係好需要各方面嘅配合 如果是但有一方面吾合作都好難

引用:
原帖由 kathtc 於 2019-5-15 03:00 PM 發表

係架 老人家湊係冇心機架,只會係咁俾電子產品,俾咗電視或者手機小朋友就唔會嘈佢哋一啊。加上好多人都好鍾意睇電視 咁就搞到一齊睇,所以我好少俾我小朋友上6299屋企 其實湊小朋友真係好需要各方面嘅配合 如果是但有一方面吾合作都好難 ...
我都覺得係,有時出聲話佢又唔係,我只好為有同我仔講睇得多對眼睛唔好,有時會比啲有關睇電話既後果佢睇

引用:
原帖由 雨中Cute妹妹 於 2019-5-15 03:03 PM 發表

我都覺得係,有時出聲話佢又唔係,我只好為有同我仔講睇得多對眼睛唔好,有時會比啲有關睇電話既後果佢睇
唯有你湊嘅時候就唔好俾電子產品囉,你知老人家吾話得,越講越衰。
專注呢方面你又吾好咁擔心,小朋友專注力都係得十零分鐘左右,係正常既。
放假帶多啲佢哋出去玩下戶外活動 去圖書館睇吓書 去下公園 小朋友一留係屋企就唔想打機㗎😂

引用:
原帖由 kathtc 於 2019-5-15 03:07 PM 發表

唯有你湊嘅時候就唔好俾電子產品囉,你知老人家吾話得,越講越衰。
專注呢方面你又吾好咁擔心,小朋友專注力都係得十零分鐘左右,係正常既。
放假帶多啲佢哋出去玩下戶外活動 去圖書館睇吓書 去下公園 小朋友一留係屋企就唔想打機㗎😂 ...
我地放假會去玩架,但一上車就話要睇電話,我地而家慢慢習慣佢出街唔睇電話,同佢去下科學館去下沙灘行下山平時都係

回覆 引用 TOP

唔睇電子產品的小朋友,係反應慢同好呆,但不是無限睇,而係有限度咁睇,而且要睇d 益智的。

專為小朋友拍的電視,畫面會定好多,不似成年人劇,攝影機跟住主角走來走去,因為對小朋友的眼睛和情緒有好大影響!

回覆 引用 TOP

引用:

因為打機好玩,又減壓囉!
做功課等同返工一樣,被迫架咋 

回覆 引用 TOP

個個小朋友都有自己既學習方式, 唔可以用大人個套, 無得格硬逼, 愈逼只會令佢討厭反抗

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。