註冊 登入

賓賓祖父過身想番菲律賓一個星期

賓賓祖父過身想番菲律賓一個星期 E-mail 此主題給朋友

賓賓黎左只係5個月, 表現已經麻麻, 佢第一次來港做, 之前話係菲律賓做過工人, 但黎到乜都
唔識, 連清潔都唔識, 不過唔緊要, 我可以教佢, 已好有耐性親身示範教佢点做每一樣清潔,
亦叫佢做一次比我睇, 教完佢後, 佢話明, 叫佢自己抹車(之前已同佢抹過一次), 我問佢係未抹左,
佢話係, 我就諗住check下佢抹得乾唔乾淨, 点知佢根本就完全冇抹到, 成架車都仲舖滿塵,
仲死撑話有抹, 個樣仲要好肯定覺得係我屈佢我先火都黎 初初黎已经咁大胆!

仲有睇佢抹窗枱個細窗, 係後面睇住佢就係"抹窗框唔抹玻璃窗", 鬧佢就話以為淨係抹側邊個幅大玻璃窗
就得喎, 已经教左佢, 成日話極都係咁, 又話D污糟野抹唔到, 比我炳到佢"8彩", 鬧得多佢又西面,
做野冇邏輯又超冇記性, 鐘意講大話, 成日又唔記得野, 如果唔係見佢煮飯同手脚OK, 真係一早"踢"佢走.

我個仔已經12歲, 根本唔駛佢理, 淨係清潔煮飯都做成咁! 佢話冇錢, 呢兩個月佢問我提早支部份
糧我都幫佢, 今日又同我講話佢祖父死左話想拎一星期假番菲律賓, 想問下你地点睇?

引用:
原帖由 Anglok 於 2019-5-15 12:09 AM 發表

賓賓黎左只係5個月, 表現已經麻麻, 佢第一次來港做, 之前話係菲律賓做過工人, 但黎到乜都
唔識, 連清潔都唔識, 不過唔緊要, 我可以教佢, 已好有耐性親身示範教佢点做每一樣清潔,
亦叫佢做一次比我睇, 教完佢後, 佢話明, 叫佢自己抹車(之前已同佢抹過一次), 我問佢係未抹左,
佢話係, 我就諗住check下佢抹得乾唔乾淨, 点知佢根本就完全冇抹到, 成架車都仲舖滿塵,
仲死撑話 ...
你會發現,菲傭在任時,家裏會好多問題,家人唔係死就入醫院咁,有真有假,唔係想借錢就係想放假……好靠你平時對佢了解!

我而家個菲傭做了一年後又係阿婆死,不過我信佢,因為佢成日講家中的事的,而且佢來時已經話過佢阿婆係最親,由細帶大佢,有 cancer ,所以佢話阿婆死我都信,而且工人平日幾老實,經濟無問題。我話畀佢返去,出一半機票。點知佢話唔返啦!因為菲律賓無雪柜,兩三日要落葬,返去到趕唔切,佢返去要轉機,要兩天

你呢個似 homesick, 想放假多,不過呢啲個案好大機會不返來。同佢坐低傾下,了解下佢工作問題,同佢講你不會畀機票,不會借錢,人工係佢返來先出……法例係糧期完了七天內出

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-15 08:46 AM 發表

你會發現,菲傭在任時,家裏會好多問題,家人唔係死就入醫院咁,有真有假,唔係想借錢就係想放假……好靠你平時對佢了解!

我而家個菲傭做了一年後又係阿婆死,不過我信佢,因為佢成日講家中的事的,而且佢來時已經話過佢阿婆係最親,由細帶大佢,有 cancer ,所以佢話阿婆死我都信,而且工人平日幾老實,經濟無問題。我話畀佢返去,出一半機票。點知佢話唔返啦!因為菲律賓無雪柜, ...
其實我諗法同你諗一樣, 覺得佢好大機會唔番黎, 所以我唔會比佢番, 如果佢真係咁掛住屋企唔想做就正式同我講辭職一個月通知, 起碼我仲有時間搵過第二個工人, 我又覺得佢又未去到咁高道行同我玩野"博炒", 所以我都會繼續觀察先, 其實工作上問題已同佢傾過幾次, 傾黎傾去都係咁, 見佢煮飯ok又冇話偷野偷錢就算啦!

Montejo, 真係唔該曬你意見

引用:
原帖由 Anglok 於 2019-5-15 05:04 PM 發表

其實我諗法同你諗一樣, 覺得佢好大機會唔番黎, 所以我唔會比佢番, 如果佢真係咁掛住屋企唔想做就正式同我講辭職一個月通知, 起碼我仲有時間搵過第二個工人, 我又覺得佢又未去到咁高道行同我玩野"博炒", 所以我都會繼續觀察先, 其實工作上問題已同佢傾過幾次, 傾黎傾去都係咁, 見佢煮飯ok又冇話偷野偷錢就算啦!

Montejo, 真係唔該曬你意見:lovelines ...
新到工人要半年適應,我工人來了三個月後,因為 homesick, 工作上的挫敗,未能適應香港的節湊……曾經話辭工,我和她傾了一段時間了解她問題,和她講返為什麽她來香港……錢和改善將來生活,她回去又會點……,叫她做多兩三個月再決定。三個月之後佢話會繼續工作唔走啦!而家第二個約!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-15 06:28 PM 發表

新到工人要半年適應,我工人來了三個月後,因為 homesick, 工作上的挫敗,未能適應香港的節湊……曾經話辭工,我和她傾了一段時間了解她問題,和她講返為什麽她來香港……錢和改善將來生活,她回去又會點……,叫她做多兩三個月再決定。三個月之後佢話會繼續工作唔走啦!而家第二個約! ...
外傭D屋企人特別死得多, 我屋企個組姐年年都有屋企人死, 要請假返菲律賓, 最好笑佢亞媽都死兩次, 可能佢唔記得佢亞媽已經死咗.

引用:
原帖由 Anglok 於 2019-5-15 12:09 AM 發表

仲死撑話 ...
唔好信佢, 講得太多大話

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woody666 於 2019-5-24 01:49 PM 發表

外傭D屋企人特別死得多, 我屋企個組姐年年都有屋企人死, 要請假返菲律賓, 最好笑佢亞媽都死兩次, 可能佢唔記得佢亞媽已經死咗.
係你個外傭,唔係全部外傭,積下口德

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-15 06:28 PM 發表

新到工人要半年適應,我工人來了三個月後,因為 homesick, 工作上的挫敗,未能適應香港的節湊……曾經話辭工,我和她傾了一段時間了解她問題,和她講返為什麽她來香港……錢和改善將來生活,她回去又會點……,叫她做多兩三個月再決定。三個月之後佢話會繼續工作唔走啦!而家第二個約! ...
你真係好彩,佢地一般比較率性,話要走就乜都唔諗就走

引用:
原帖由 mamanm 於 2019-6-12 01:44 PM 發表

你真係好彩,佢地一般比較率性,話要走就乜都唔諗就走
而家新一代啲工人都有公主病,我個好彩思想較成熟

引用:
原帖由 montejo 於 2019-6-12 02:09 PM 發表

而家新一代啲工人都有公主病,我個好彩思想較成熟
舊年總共換左三次工人,而家個新工人好彩都係思想成熟形,希望佢做多個合約先返屋企

佢剛買地起屋,聽說1個合約䁠既$唔夠起屋

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。