註冊 登入

無樓住煩,有樓住又煩

2间屋都霸,衰格

回覆 引用 TOP

講左咁耐,你爸爸的意見呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-15 10:40 PM 發表

視乎能力,唔通自己入不敷支都借錢比家用咩
父母唔夠洗,可以申請長生津,兩老每月有8千蚊
有兩層樓無高額長津

回覆 引用 TOP

有三個問題你從來無提

1)爸爸的意見
2)姐夫的意願 (我覺得會好無面)
3)你老婆未返的意思係咩?

回覆 引用 TOP

邊個住都要比市值租金你老豆,保證無人爭

回覆 引用 TOP

你老婆就精明,記住易請難送,你叫佢走難過登天煩死你,點解我咁講?因為我就無聽老婆話比咗層樓细弟住現在趕唔走,已没兄弟做了。

回覆 引用 TOP

咁你地搬去住,家姐一家同父母住.

話時話,你老婆都幾....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

件事係咁,我爸爸本身就有兩個單位的
一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
一家一主,永世無憂!

回覆 引用 TOP

你老婆係自私, 不過出發點係你地將來好, 但係就預左比人講一世

其實你爸爸之前因為你結婚比間屋你住, 係比你住定比左個業權你,
你自己應該清楚

你生左BB, 又同父母住, 間屋凋空, 點解會咁?
你家姐橫掂租屋, 不如佢搬入去住, 合理不過,
做好少少, 交租比爸爸, 收順D已經幫到佢唔少,
你太太, 太少氣好難相處,
有又煩冇又煩, 你說得很對

回覆 引用 TOP

之前有齣戲好似叫向西聞記,入面個case同樓主一樣 不過係兩兄弟
阿爸決定邊個生仔先 公屋就留俾邊個 細佬揾朋友搞大細佬個老婆

樓主有小孩 將來都要接佢哋一齊住
間屋俾家姐佢哋住一段時間 最好白紙黑字寫明 癈時有得拗 由阿爸來做公證

回覆 引用 TOP

我爸爸其實都無咩意見...因為我爸爸絕對無話咩重男輕女既思想,做得自己仔女就個個都一樣...最後好多謝大家關心,件事已經解決左了...多謝大家

引用:
原帖由 柴娃娃羽毛球 於 2019-5-14 09:07 PM 發表

有咩咁難講,照直講。感覺你好怕老婆,其實係佢太自私,生人罷死地,所有著數都要自己拿曬,做人唔好去得咁盡咯!
聽老婆話會發達

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-17 12:01 AM 發表

我爸爸其實都無咩意見...因為我爸爸絕對無話咩重男輕女既思想,做得自己仔女就個個都一樣...最後好多謝大家關心,件事已經解決左了...多謝大家
最後點做?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 03:51 PM 發表

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比我家姐食佢都要夾開留返比我姐夫食,令到我家姐都唔夠食,仲有好多,唔講太多,其實我家姐都好難受,如果連我呢個細佬都唔對佢好,我就好 ...
好心你同你老豆商量一下,你老豆先係業主,可能佢唔想比你家姐住呢

引用:
原帖由 ka2990hk 於 2019-5-17 05:58 PM 發表

好心你同你老豆商量一下,你老豆先係業主,可能佢唔想比你家姐住呢
有時業主身份唔係大曬,個仔肯,個老豆憑咩唔肯?唔通想家變咩

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。