註冊 登入

無樓住煩,有樓住又煩

樓主你真係一個好細佬
我 case 同你家姐好似,我哥同嫂住係我爸間屋,兩公婆唔做嘢,得閑行下山揸車去郊遊去旅行,一個月開幾日散工應付下生活費;
我同老公外面租唐樓,佢仲要幫佢媽還賭債黎緊我哋仲要養多個小朋友
我哥冇諗過幫輕下我哋租金,我有提過我哋兩公婆搬翻去住,佢話我痴線,話男家點可以搬去女家屋企;
但我爸死之前有提過,話間屋其實係想寫我名,但當時我哥就結婚,而我連拖都未拍,所以我哥堅決寫佢名,話如果我唔嫁,一世唔會趕我走。。。。最後仲拎埋老豆剩翻嘅錢裝修間屋娶老婆,而佢老婆屋企係住村屋,佢媽一個人住三層村屋,我哥唔肯搬過去因為外母講嘢好嘈喎。。。
所以樓主有心為家姐諗,已經好好了,好醜命生成,有時人只可以逆來順受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 11:26 PM 發表

依家講緊樓主個case,你無啦啦咒我唔好生女,你心地都真係好差。
"講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?"

你唔係咁諗你就唔會咁話樓主.
即係你都唔會照顧你個女同女婿, 講完

回覆 引用 TOP

其實外嫁咗就要同丈夫共同去建立自己旣家,不應再依戀外家去解決自己問題,嚴格嚟講,外家已經不屬於自己屋企。男丁繼承家業要為開枝散葉做準備,分家財散,家只會沒落。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

其實我自己就唔會話分男家女家,家姐嫁得比我姐夫我就當大家係一家人,如果可以幫到就會幫。

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-15 01:15 PM 發表

其實我自己就唔會話分男家女家,家姐嫁得比我姐夫我就當大家係一家人,如果可以幫到就會幫。
通常就唔會幫,幫咗佢地就唔會再靠自己能力起身。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

件事係咁,我爸爸本身就有兩個單位的
一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
姐夫有面住外父層樓?

回覆 引用 TOP

你爸爸點講?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ww4565555 於 2019-5-14 12:42 PM 發表

間屋是你父親的,冇可能獨佔,家姐在外面租屋,你應該要支附部份租金才公平,唔好有先到先得這觀念。
補貼到幾時?
我覺得要聽爸爸的意見。中國人有樓先幫兒子好正常,鬆動先幫女。其實會唔會爸爸可以俾小小首期個女?男家又俾小小首期出黎?

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 03:01 PM 發表

我又想問你,女嫁左出去冇娘家褔利係咪可以唔使畀家用先?
父母養女咁多年,無樓都要俾多少家用啦!唔係有家產先養的。
我係女都咁講。

回覆 引用 TOP

不如唔洗父母照顧仔女,叫姐夫家姐同外父外母住咪得lor !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 03:01 PM 發表

我又想問你,女嫁左出去冇娘家褔利係咪可以唔使畀家用先?
視乎能力,唔通自己入不敷支都借錢比家用咩
父母唔夠洗,可以申請長生津,兩老每月有8千蚊

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 12:26 PM 發表

如果咁樣趕個仔走,個仔唔使畀家用啦
佢比得起幾多家用丫,佢一家四口痴少屋企幾日伙食、水電煤都多謝佢,如果以金錢來優先考慮的話,我賣左間屋用來養老唔好過等佢比家用

回覆 引用 TOP

You & your sis both move. Give the apartment back to your parent to collect rent.

回覆 引用 TOP

千祈唔好,你家姐入咗去住就一定 霸住間屋, 第時 你阿爸開口反面 趕佢走就唔好啦。。。。 你可以私底下畀錢畀你家姐!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-15 10:28 PM 發表

補貼到幾時?
我覺得要聽爸爸的意見。中國人有樓先幫兒子好正常,鬆動先幫女。其實會唔會爸爸可以俾小小首期個女?男家又俾小小首期出黎?
呢D唔係補貼,是分擔,因為姐姐一樣可以係到住,自己又唔使交租,在能力範圍内,每月津貼部份租金给姐姐,在外面租屋有什麼問題,我以為人父母,有仔有女,邊個有困難就幫邊個,點解要兒子優先,致於支附首期方面,唔會比意見。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。