註冊 登入

無樓住煩,有樓住又煩

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 03:56 PM 發表

依家D人咁得意既, 你姐夫, 成年人, 佢結婚生仔住屋關佢父母咩事???
佢父母有錢又點, D錢係佢地自己既, 冇責任仲要去貼個已經成年仲做左人老豆既仔呀嘛?
啃老族呀? 咁如果係啃老族, 自己父母唔理佢, 咁真係又唯有厚住臉皮去認個外父做老豆既~ ...
將"姐夫"一詞換做"樓主", 道理咪一樣.
如果係咁, 樓主同佢家姐都冇權住老豆間公屋.

回覆 引用 TOP

唉...所以都真係唔知點先可以令我太太接受

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 06:09 PM 發表

其實可以同佢講白啲 間屋企你呀爸 佢鍾意俾邊個住就俾邊個住 正所謂好仔不論爺田地 如果佢真係咁唔願意 咁你地應該出錢向你爸爸買左嗰單位 同佢講做人唔好成日諗住攞人著數

回覆 引用 TOP

賣咗佢分二分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 14/5/2019 18:09 發表

有咩咁難講,照直講。感覺你好怕老婆,其實係佢太自私,生人罷死地,所有著數都要自己拿曬,做人唔好去得咁盡咯!

本會/本人只負責安排活動,如任何人於活動前後或期間遇上任何因天災或人為造成之意外,受傷或身亡事故,本會/本人並不會作出任何金錢賠償及承擔任何法律責任。
問你外父外母有無樓俾佢個女住?

回覆 引用 TOP

大家都係仔女, 樓主又食又拎, 做女就叫外嫁女, 叫佢搵返自己老公搞掂, 呢種唔係自私唔知叫咩 .

回覆 引用 TOP

你老婆有乜嘢資格決定吡啶唔俾!?層樓係你父母嘅!

回覆 引用 TOP

兩個家庭都應該搬走,成家立室有仔女仲痴老豆老母住,間屋留番俾父母租出等佢地自己用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

件事係咁,我爸爸本身就有兩個單位的
一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
叫你爸買多層

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lcyllya 於 2019-5-14 05:30 PM 發表

你呢D重男輕女思想唔要得.
而家咩年代? 好多時都係兩公婆一齊搵食, 一齊負擔家庭開支, 有咩話男人靠女家?
調返轉講, 你都可以話樓主廢, 有本事自己搬出去住啦, 仲靠個老豆?
希望你唔好生女, 做你個女真係好慘 ...
依家講緊樓主個case,你無啦啦咒我唔好生女,你心地都真係好差。

聽老婆講
因小朋友大時
你唔需要繼續同屋企人同住
家姐都已係出面租左樓
唔使諗太多

回覆 引用 TOP

愛老婆?
愛就要聽佢講了

回覆 引用 TOP

樓主,
簡單d,點做都係煩,咁點做,咪用人最重要的原則做事,即係憑良心,對太太而言,你話唔想夾硬黎,現在係佢夾硬黎,「你」唔可以咁自私,因為「你」唔想傷感情,而容讓一件不公義的事情發生,完全無理據。再講,你唔想傷太太感情,但你會傷左家人感情。

回覆 引用 TOP

難, 好難

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。