註冊 登入

無樓住煩,有樓住又煩

幾奇怪喎~

除非你家姐生左細路出黎, 同姐夫已經離左婚, 咁你老豆就話要顧你家姐啫~

但依家係, 仲有你姐夫呢個人架嘛, 你姐夫廢柴黎架? 連自己家庭都照顧唔到咩?

講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又衰既, 有間屋佔用左, 但又走番去父母度住, 咁你家姐就梗係想要果間屋啦~

勸你同你太太情願自己辛苦D, 搬番去間公屋度住, 情願日日帶BB過去你老豆度俾佢地照顧~ ... 至於你家姐, 佢鍾意, 佢老公又唔尷尬, 咪叫佢搬去外父度住囉~

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 12:50 PM 發表

其實我都係咁諗,我今晚提出
同姐夫夾錢租屋? 你真係提都唔好提, 佢越搬越大, 咁你點算? 但你只係住係間公屋~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 07:28 PM 發表

件事係咁,我爸爸本身就有兩個單位的
一個就自己一家人一齊住,而另外一個就放租,早幾年小弟我就結婚,咁就比左放租個單位我住,如是者過左幾年,小弟就生左兩個小朋友,而兩個小朋都交左比我爸爸同媽媽照顧,兩位亦都好開心,小弟家姐喺上年亦都結左婚,而家姐最近都順利生左小朋友,全家都好開心,而家姐同姐夫都喺出面租左樓住。問題就黎喇,因為小弟有兩個小朋友,咁小朋友一個就3歲,而另一個就8個月大,因為照顧兩個小 ...
有J老婆比較煩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 01:46 PM 發表

幾奇怪喎~

除非你家姐生左細路出黎, 同姐夫已經離左婚, 咁你老豆就話要顧你家姐啫~

但依家係, 仲有你姐夫呢個人架嘛, 你姐夫廢柴黎架? 連自己家庭都照顧唔到咩?

講得直接D, 雖然我係女人, 但我都覺得仔同女係有分別, 外嫁女已經有自己歸屬, 有冇屋住都應該係男家負責, 幾時會要個外父仲要照顧埋自己女婿?

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又 ...
我又想問你,女嫁左出去冇娘家褔利係咪可以唔使畀家用先?

你既然有求於父母湊小朋友,當然要搬返去住啦,老實講,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,真係比較自私了。
你連霸兩間屋,當然一定唔啱啦。

回覆 引用 TOP

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比我家姐食佢都要夾開留返比我姐夫食,令到我家姐都唔夠食,仲有好多,唔講太多,其實我家姐都好難受,如果連我呢個細佬都唔對佢好,我就好對唔住我呢個家姐,但我都明白好難兩全其美,所以就試下幫下佢地承擔少少租金

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-5-14 03:01 PM 發表

我又想問你,女嫁左出去冇娘家褔利係咪可以唔使畀家用先?
俾家用係一片孝心, 如果個女覺得父母對自己偏心, 咪唔好俾家用囉~
總好過俾左家用然後厚住臉皮帶住個廢柴老公返去娘家度住啦, 我估個外父都睇個女婿唔起~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 03:51 PM 發表

其實我係好想讓返另一個單位出黎,問題就係我太太唔想,而我又好難格硬黎,而我姐夫既爸爸媽媽,就比較奇怪,我唔講太多,講少少,佢地其實經濟環境都唔差,不過兩位就拎晒d錢喺大陸買樓買車位,而且為人都係比較自私,不過有可能佢地都有提出過幫我姐夫,我唔肯定,但我家姐之前個陪月煮飯比 ...
依家D人咁得意既, 你姐夫, 成年人, 佢結婚生仔住屋關佢父母咩事???
佢父母有錢又點, D錢係佢地自己既, 冇責任仲要去貼個已經成年仲做左人老豆既仔呀嘛?
啃老族呀? 咁如果係啃老族, 自己父母唔理佢, 咁真係又唯有厚住臉皮去認個外父做老豆既~

所以呢個問題就係姐夫佢地一家既問題,我理唔到我姐夫嗰一面既問題...但我認為我幫佢地比交少少既租金,喺對我家姐最少既幫助,當然最大就一定成功讓返間屋出黎,而且太太又可以接受得到

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-14 04:03 PM 發表

所以呢個問題就係姐夫佢地一家既問題,我理唔到我姐夫嗰一面既問題...但我認為我幫佢地比交少少既租金,喺對我家姐最少既幫助,當然最大就一定成功讓返間屋出黎,而且太太又可以接受得到 ...
我情願話你分擔多D家用俾父母, 都唔好話幫佢交租~

回覆 引用 TOP

但係我媽咪就係唔想我家姐日子過得咁辛苦

回覆 引用 TOP

咁喇,租就照收,最多平啲,樓就寫定平安紙,有無份就睇做化。如果我做父母,最後都會留返比你家姐,除非你父母係老一輩非子不傳嗰種。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

樓主,你都應該係煩點樣搞掂老婆啫,既然老婆唔想讓番間公屋出嚟,咁就一定要搬番去住,否則就俾家姐住,唔好俾女人有太多權利去選擇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~夏羅古~ 於 2019-5-13 11:37 PM 發表

因為我住緊嗰到係以前買左既公屋,所以賣左都唔會有好多錢,留返自己人住
轉到我太太返黎,我媽咪就同佢傾,唉...我都唔知點好。
咁咪調返轉, 賣咗你老豆住緊層樓, 兩老搬返去間公屋住.
賣咗層樓就分錢俾你同你家姐做首期囉.
你老婆好自私, 生人霸死地. 再講, 你哋都著數咗咁多年, 輪到你家姐住下都得啩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青嵐 於 2019-5-14 01:46 PM 發表

幾奇怪喎~

我相信你老豆都係咁諗囉, 所以當初間屋俾你住囉~ 不過你兩公婆又 ...
你呢D重男輕女思想唔要得.
而家咩年代? 好多時都係兩公婆一齊搵食, 一齊負擔家庭開支, 有咩話男人靠女家?
調返轉講, 你都可以話樓主廢, 有本事自己搬出去住啦, 仲靠個老豆?
希望你唔好生女, 做你個女真係好慘

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。