註冊 登入

[幼兒食譜] 仔仔加固後便秘, 使唔使轉奶粉?

仔仔加固後便秘, 使唔使轉奶粉? E-mail 此主題給朋友

仔仔加固後便秘, 使唔使轉奶粉?

仔仔宜家幾大呀

引用:
原帖由 samgor.gg 於 2019-5-7 05:30 PM 發表

加固之後便秘就唔關奶粉事, 你比多D水佢飲或者比多D果蓉菜蓉仲好.

要睇下個原因係咩先,如果係因為加回之後便秘就飲水就ok,
但如果係轉左奶粉先係咁就要搵返隻適合bb既奶粉,
女女之前都試過,試左幾隻先試到illuxx夾得唔錯,有軟身poopoo,
你可以比bb飲多幾日水睇下個情況有冇好轉先再決定下一步要點做

回覆 引用 TOP

太嚴重我會轉,我女食咁耐A+ 都冇便秘

回覆 引用 TOP

個個b都唔同,我自己果個b就食illuxx organic又加固都無呢個問題,
如果長期係咁可以睇睇醫生睇下有咩意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shing2k 於 2019-5-8 07:03 AM 發表

加固之後便秘就唔關奶粉事, 你比多D水佢飲或者比多D果蓉菜蓉仲好.
都未必既,有時可能都會有關係,但係水同果蓉菜蓉就一定要俾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samgor.gg 於 2019-5-7 05:30 PM 發表

可能加固之後腸道未太適應, 盡量比多D水佢飲.
或者試下比D七星茶比佢飲下, 可以消滯清熱.
我家姐久唔久就會沖D七星茶同開奶茶比佢BB飲.
如果未夠一歲, 買衍生個隻精裝七星茶/雙料開奶茶就OK,
另一隻至尊係中成藥註冊, 最好要一歲以上先飲.

回覆 引用 TOP

引用:

加固後可以轉多膳食纖維的奶粉幫bb 腸胃易啲消化同吸收

提示: 違規內容已被屏蔽
仔仔幾大?轉左2號定3號仔呀?

引用:
原帖由 danielchubbhe 於 2019-5-8 12:05 AM 發表

仔仔宜家幾大呀
而家7個月多D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shing2k 於 2019-5-8 07:03 AM 發表

我有呀. 仲有無野幫助佢便便?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pro_beauty 於 2019-5-12 01:33 PM 發表

加固後可以轉多膳食纖維的奶粉幫bb 腸胃易啲消化同吸收
邊隻奶粉多膳食纖維?

引用:
原帖由 saladhihi 於 2019-5-13 12:38 PM 發表

仔仔幾大?轉左2號定3號仔呀?
而家佢7個月多D
未轉奶粉呀

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。