註冊 登入

想提早完約要注意同點做?

想提早完約要注意同點做? E-mail 此主題給朋友

印尼姐姐係我屋企做左3年多,2020年3月滿4年,但我想提早半年唔用佢,原因仔女都大個,2個讀小學都好多洗費,屋企長時間無人,請個人返黎好似多餘左咁,平時表現70分

我之前都用過2個印尼姐姐,一個偷野,一個要返去結婚,所以對呢個姐姐要求都唔多,唔偷野,屋企乾淨就ok,平時我都自己湊返學,買餸,大家分擔工作,唔會旨意哂姐姐,但屋企好乾淨

以下純分享
自從有呢個姐姐之後,屋企開支起左少少變化

1.每季水費由$3xx變成$8xx(已經裝左3m)
2.由每月1支滴露變成每月3至4支
3.1星期用1支濃縮洗潔精,之後的都轉左平勞工牌
4.煮飯永遠都煮個半鐘,見佢煎雞翼會火滾,細火慢煎1個鍾,自己走去傾電話,想快就自己煮(炒一碟,蒸一碟)
5.之前試過收到還款信,同佢講唔可以出面借,要借問我借,點知3個月借1次,分3個月還完再借
6.成日講電話,我放工返黎佢會入房,俾我同仔女親子(其實我想休息下)
7.仔女大個要獨立,要自己沖涼,佢就一味要貪快幫佢地手,所以佢地獨立唔到

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 09:10 AM 發表

印尼姐姐係我屋企做左3年多,2020年3月滿4年,但我想提早半年唔用佢,原因仔女都大個,2個讀小學都好多洗費,屋企長時間無人,請個人返黎好似多餘左咁,平時表現70分

我之前都用過2個印尼姐姐,一個偷野,一個要返去結婚,所以對呢個姐姐要求都唔多,唔偷野,屋企乾淨就ok,平時我都自己湊返學,買餸,大家分擔工作,唔會旨意哂姐姐,但屋企好乾淨

以下純分享

1 ...
工作滿兩年,你解僱佢又不會再請另一個,你須要付遣散費

即使你再請另一個,都要小心處理,例如要寫清楚工作不合格等,最好有警告紀錄,因為工人可以告你為逃避長服不合理解僱……有先例係第四年完約不續約另請一人,工人告上法庭,僱主未能證明該僱員在任時工作表現不好而被判付長服金

長服和遣散費只係比其中一樣,計算都係最後月薪的2/3乘年資,不足一年以比例計

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 09:10 AM 發表

以下純分享

1 ...
樓主,謝謝分享,你位姐姐唔合格啦。
想分享長期服務金,遣散費,解僱,但法例概嘢,尋求正途會穩陣,有依歸,道聽途說概外傭豬家,錯左唔通話俾法官聽,Discuss位豬家話係咁架咩

勞工處外判的1823網頁有講:

在終止僱傭合約的時候,如符合下列所有條件,僱員便合資格領取長期服務金:
1. 僱員根據 連續性合約 受僱不少於 5 年;及
2. 因以下其中一種情況而終止僱傭合約:
  • 僱員遭解僱或僱主提早終止定期合約,但並非因僱員犯嚴重過失而遭即時解僱,或 裁員引致
  • 定期合約屆滿後僱員不獲僱主續約 (註)
  • 65 歲或以上的僱員因年老而辭職
  • 僱員出示由註冊醫生或註冊中醫發出指定的證明書 (LD424(S)) (PDF),證明永久不適合擔任現時的工作,並因健康理由而辭職
  • 僱員在職期間死亡

註:如僱主在合約終止日或合約期限屆滿日之前不少於 7 天,以書面要求僱員續約或以新合約重新聘用,而僱員不合理地拒絕該項要求;則僱員無權獲得長期服務金(例如僱主以不差於以前的聘用條件與僱員續約,但遭僱員拒絕,可視作不合理地拒絕續約。)
如僱員按 連續性合約 受僱不少於 24 個月,因裁員而被解僱,可申索遣散費。詳見「 在終止僱傭合約的時候,僱員是否可獲發遣散費?金額應如何計算?」。注意,僱員在同一時間,只可享有遣散費或長期服務金其中一項。

還有,要通知入境處
https://www.gov.hk/tc/residents/ ... teforeignhelper.htm

附件

Screenshot_20190507-144605.jpg(215.42 KB)

2019-5-7 02:47 PM

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-5-7 02:40 PM 發表

樓主,謝謝分享,你位姐姐唔合格啦。
想分享長期服務金,遣散費,解僱,但法例概嘢,尋求正途會穩陣,有依歸,道聽途說概外傭豬家,錯左唔通話俾法官聽,Discuss位豬家話係咁架咩

勞工處外判的1823網頁有講:

在終止僱傭合約的時候,如符合下列所有條件,僱員便合資格領取長期服務金:
1. 僱員根據 連續性合約 受僱不少於 5 年;及
2. 因以下其中一種情況 ...
多謝你,好詳細

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-7 02:24 PM 發表

工作滿兩年,你解僱佢又不會再請另一個,你須要付遣散費

即使你再請另一個,都要小心處理,例如要寫清楚工作不合格等,最好有警告紀錄,因為工人可以告你為逃避長服不合理解僱……有先例係第四年完約不續約另請一人,工人告上法庭,僱主未能證明該僱員在任時工作表現不好而被判付長服金

長服和遣散費只係比其中一樣,計算都係最後月薪的2/3乘年資,不足一年以比例計 ...
我打算話自己失業,暫時無能力請佢,既不用遣散,又不用得失工人

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 04:45 PM 發表

我打算話自己失業,暫時無能力請佢,既不用遣散,又不用得失工人
你失業和遣散費無關係喎!

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 04:45 PM 發表

樓主小心處理,間勞工處裁員,遣散費概定義。

附件

Screenshot_20190507-174445.jpg(217.6 KB)

2019-5-7 05:46 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-7 05:12 PM 發表

你失業和遣散費無關係喎!
遣散費係以後唔用工人先要俾架,我只係暫時無能力請工人

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 06:51 PM 發表

你喜歡啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-7 06:53 PM 發表

你喜歡啦!
咁我都會額外俾錢姐姐既,平時都有獎勵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-5-7 05:46 PM 發表

樓主小心處理,間勞工處裁員,遣散費概定義。
謝謝你,長知識

回覆 引用 TOP

其實都想用到佢完埋約,等佢紀錄好d,但我老公覺得佢真係多餘左

引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-8 07:33 AM 發表

其實都想用到佢完埋約,等佢紀錄好d,但我老公覺得佢真係多餘左
張約要到出年3月,現在解約,會慳唔少,最重要係妳地覺得佢多餘。

妳可以幫佢寫封reference letter,留埋聯絡電話,方便佢搵新工

回覆 引用 TOP

引用:

以下純分享

...
請人不合作= 買難受給自己。
生活壓力夠大。 如錢不能減輕一些, 做咩?

1. cooking
轉用家電。 便宜過1个工人費用。
令省時, 省力, 省事。幫你少少。煮食, 要下手, 開机。

2. cleaning
洗結, 可改用 soda 粉。
环保, 去油漬。

3.  to be cont

1.每季水費由$3xx變成$8xx(已經裝左3m)
2.由每月1支滴露變成每月3至4支
3.1星期用1支濃縮洗潔精,之後的都轉左平勞工牌
4.煮飯永遠都煮個半鐘,見佢煎雞翼會火滾,細火慢煎1個鍾,自己走去傾電話,想快就自己煮(炒一碟,蒸一碟)
5.之前試過收到還款信,同佢講唔可以出面借,要借問我借,點知3個月借1次,分3個月還完再借
6.成日講電話,我放工返黎佢會入房,俾我同仔女親子(其實我想休息下)
7.仔女大個要獨立,要自己沖涼,佢就一味要貪快幫佢地手,所以佢地獨立唔到

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 bobolovelove 於 2019-5-7 06:51 PM 發表

佢是占在工人, 為她爭取利益者。
害你不淺。

要學分辨出, 誰是站在你立場來幫你。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。