由細到大,對住呀媽就好大壓力!

由細到大,對住呀媽就好大壓力! E-mail 此主題給朋友

我真係唔知可以同邊個講好,唯有透過呢度比我發洩一下!

每個星期放假時間都無得休息,唔係叫左鐘點上黎清潔,就係要我出去幫手拎野或者買野,一係就話要去食飯,就算當日唔洗做以上嘅野,佢都會係屋企整野整到嘭嘭聲,又係咁開門關門,就算半夜返黎,只要佢心情唔好,都唔洗諗住有覺好訓

自從我出黎做野之後,我去廁所沖涼會鎖門,直到有次我鎖門沖涼時,佢就不斷拍門踢門,又大叫開門,又話自己忍唔到,仲不停地鬧我鎖門沖涼,又話有咩未見過之類,自此之後就唔比我鎖門沖涼,亦每到我沖涼時就會入黎去廁所(不論開大家開細)

以前銀行未有電子賬單時,一般都會寄信去登記地址,每次我返到屋企時,就會見到一堆屬於我但已經開左嘅信,之後就會比人問話,「點解強左張信用卡/點解碌左咁多錢/點解呢個人會寫信比你/點解銀行無錢嫁?」總之一大堆問題,但偏偏係醫院信同廣告信就無事

每次出糧都要比家用,以前月薪得六千幾,要比千五蚊做家用,之後我問過比少啲,佢就話唔得,仲幫我計埋每月支出大約幾多,理應有錢儲蓄之類,其實每個月都唔夠,每月都要碌卡先捱到,之後因爲一次意外,睇左兩萬幾蚊醫生,保險其實全數退返,但因為其中一個我名嘅戶口係呀媽度,所有保費都退曬落個個戶口,當時呀媽以我無比家用為由(其實只有四個月無比),只係退返一萬比我,其餘比佢扣起曬,當時嘅醫生錢係碌卡,卡數亦開始有增無減

後來因為照顧家人而辭職,直到過身後,我先再開始返工,之後每次拜祭嘅物品都係由我去準備,買唔夠就會即時鬧我,但佢一直都無要求我買啲咩、或者準備啲咩,奇怪在最後佢都係唔去,只係得我自己去

總之好似我做咩都唔岩咁,外人唔知嘅話,以為我唔識照顧自己,我都明白呢種情況其實搬出去會比較好,但自問暫時無能力搬走,尚欠廿萬卡數,以現時收入萬五蚊左右,即使盡慳都要還幾年
正如上文提及到照顧家人期間,除左先生有比錢我之外,因為我仲要還卡數,只能還最底還款額下,卡數愈來愈大,而當時無要過屋企一分一毫,都係自己同先生搞掂左就算,所以到左今日仲還緊

以上提及嘅只係一少部分,主因都係同提及嘅差不多。唉.....仲有幾年要捱嚕

告訴阿媽你欠卡數20萬,應該不會再 chur 你比家用😓

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-5 07:04 PM 發表

告訴阿媽你欠卡數20萬,應該不會再 chur 你比家用😓
以佢性格,好肯定唔會
佢覺得欠債同家用係兩回事
以前(當我只有月薪六千多時)都聽佢講過「家用係要比,我唔理你有無錢,無錢咪出少啲街囉,但家用唔比唔得」
而我要求佢比返全數保險所得嘅錢時,佢都係講差不多嘅說話「你有收入嘛,咪唔好用咁多去找囉,總之其他保險嘅錢就當係家用」

引用:
原帖由 假日新手 於 2019-5-5 09:25 PM 發表

以佢性格,好肯定唔會
佢覺得欠債同家用係兩回事
以前(當我只有月薪六千多時)都聽佢講過「家用係要比,我唔理你有無錢,無錢咪出少啲街囉,但家用唔比唔得」
而我要求佢比返全數保險所得嘅錢時,佢都係講差不多嘅說話「你有收入嘛,咪唔好用咁多去找囉,總之其他保險嘅錢就當係家用」 ...
你媽夠65未?申請長生津每月有$3500

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
卡數利息高,同先生商量下點還錢,不能一次過還,就去發卡銀行傾吓可唔可以轉分期。

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-5 09:31 PM 發表

你媽夠65未?申請長生津每月有$3500
媽媽未夠65,本身有工作,月入估計係我嘅兩至三倍(我現時收入萬五)佢以前嘅收入應該更多
我明白比家用係責任,只係有時候佢太專制
已經表明我無多餘錢時,佢就同我計條數(月入-支出)理應仲有千幾蚊,每月儲埋都夠用
聽到之後好大壓力

即使唔係講錢,佢都要求我做好多野
有時跟住做而得唔到理想效果時,佢覺得係我問題
相反拒絕唔做的話,又係我問題.....
(唔好怪我講到一舊舊)

引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-5 09:36 PM 發表

卡數利息高,同先生商量下點還錢,不能一次過還,就去發卡銀行傾吓可唔可以轉分期。
部分卡數已經同銀行傾左,會分四年定期還款
暫時保留左其中一張細銀碼卡以作備用
仲有其他嘅卡數,先生會再諗辦法借返黎
因為銀行已經表明借唔到太多比我
而先生試過借都批唔到太多比佢,所以取消左

引用:
原帖由 假日新手 於 2019-5-5 10:49 PM 發表

部分卡數已經同銀行傾左,會分四年定期還款
暫時保留左其中一張細銀碼卡以作備用
仲有其他嘅卡數,先生會再諗辦法借返黎
因為銀行已經表明借唔到太多比我
而先生試過借都批唔到太多比佢,所以取消左 ...
一步一步嚟啦,捱幾年可以還哂,不過你媽媽無經濟問題,根本可減家用,知會佢一聲比少D,還完錢就加返比佢。

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 假日新手 於 2019-5-5 10:44 PM 發表

媽媽未夠65,本身有工作,月入估計係我嘅兩至三倍(我現時收入萬五)佢以前嘅收入應該更多
我明白比家用係責任,只係有時候佢太專制
已經表明我無多餘錢時,佢就同我計條數(月入-支出)理應仲有千幾蚊,每月儲埋都夠用
聽到之後好大壓力

即使唔係講錢,佢都要求我做好多野
有時跟住做而得唔到理想效果時,佢覺得係我問題
相反拒絕唔做的話,又係我問題.....
(唔好怪我講到一舊舊) ...
如果你阿媽根本不窮,你就要學習硬淨D,懂得 say no
同時問她借20萬還卡數,否則以後冇家用比

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
Ai.... 1 word leave. Don't know how you can stand her.

引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-5 11:02 PM 發表

一步一步嚟啦,捱幾年可以還哂,不過你媽媽無經濟問題,根本可減家用,知會佢一聲比少D,還完錢就加返比佢。
先感謝兩位的解答!

我媽態度好強硬,甚至可以話唔聽自己人講野
有次食飯突然提到想我比多啲家用
只係當時我無理會
我其中一位家人都嘗試幫我開聲,提出唔比家用
可惜佢話唔可以縱容,家用一定要比
自此都無再提及

每到月頭就以唔同方式去追我比家用(剛剛先追完)
如果比佢知我欠落咁多錢的話,真係殺左我都似

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-5 11:04 PM 發表

如果你阿媽根本不窮,你就要學習硬淨D,懂得 say no
同時問她借20萬還卡數,否則以後冇家用比
先感謝兩位的解答!

我媽媽係有收入,可惜都幾大洗
同埋有個識左廿年嘅男性朋友,間中會黎屋企過夜
呢個男人仲會干涉我嘅野(包括有無返工等等)
如果比佢地知我欠咁多錢,先唔好問佢借
鬧到街知巷聞之後殺左我都似

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simplelove168 於 2019-5-5 11:29 PM 發表

Ai.... 1 word leave. Don't know how you can stand her.
Um.......以上提及的只係少部分
唯一好處係返工時間大家唔同,有時未必見到面
減少左正面衝突
有時候放假,知道佢係屋企時,盡量都會出街避開佢
變相地減少左休息時間,為左得到一日放鬆嘅心情

引用:
原帖由 假日新手 於 2019-5-6 12:38 AM 發表

Um.......以上提及的只係少部分
唯一好處係返工時間大家唔同,有時未必見到面
減少左正面衝突
有時候放假,知道佢係屋企時,盡量都會出街避開佢
變相地減少左休息時間,為左得到一日放鬆嘅心情 ...
你已婚?仲住係娘家?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-6 12:53 AM 發表

你已婚?仲住係娘家?
剛剛新婚不久,暫時住返自己屋企,先生係屋企訓廳的,而且家庭成員較多,而且本來打算叫先生過黎住,同埋工作輪班嘅關係,自己屋企較靜,可以方便休息

已有打算搬出去,但先要將欠款還清之後就會搬
等先生執好間屋先再諗搬入去

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。