生在一個傳統到無倫既中國人家庭, 好大壓力..

生在一個傳統到無倫既中國人家庭, 好大壓力.. E-mail 此主題給朋友

本人只是個零月冇做野, 其實有不斷努力係度搵工, 但暫時未搵到, 屋企人比好多壓力我, 日日話我唔做野, 唔搵野做! 大佬呀, 要有人請先有得做架? 你估我唔想快d返工呀? 冇工返都好悶架! 同佢地講我既難處, 完全都唔肯聽我講, 話要我即刻搵到工做, 咁我咪話見工搵工都需要時間, 但佢地完全都聽唔入耳, 仲郁手打人, 真係唔識點同佢地溝通..

返到屋企飯都冇得食, 餐餐要自己落街搞掂! 你地根本不配做人父母!

其實我係度諗, 你地生我出黎到底為咩? 根本你地就係當我係一部人肉提款機, 當生仔女係投資, 養兒防老..要求第日大左養返佢地

是父母自己要生,為什麼老年後要求子女奉養孝順? 決定生下小孩,教養孩子長大是父母應盡的義務,不是小孩欠父母的,中國人觀念認為生養小孩,小孩是欠父母親的,長大要知恩圖報奉養順從父母,太扯。
中國人還有傳宗接代的老舊迂腐思維,一定要生男才對的起歷代列祖列宗,更扯的是現在已經是21世紀,有很多年輕人還有這些思想,太好笑。

點解你覺得返到屋企一定要有飯食

引用:
原帖由 loveshp 於 2019-5-3 02:53 PM 發表

點解你覺得返到屋企一定要有飯食
基本既飯餸都冇, 不配做人父母

一邊搵工,一邊做住散工先。

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-3 04:28 PM 發表

勤力搵工唔好灰心人人都有難過的時候

弓起業主!賀起業主!
我睇你啲文筆,你應該係內地落來,內地孝養觀念唔係重過香港架咩?

南謨僧伽吒經
一切有為法,如夢幻泡影
引用:
原帖由 saneviola 於 2019-5-3 05:07 PM 發表

我睇你啲文筆,你應該係內地落來,內地孝養觀念唔係重過香港架咩?
我係香港人wor! 但其實香港人=中國人, 冇分別架

引用:
原帖由 香港神龍 於 2019-5-3 04:48 PM 發表

勤力搵工唔好灰心人人都有難過的時候
勤力搵工應該好快搵到。

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
如果你父母看到這樣的仔女,不知笑或是😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-3 04:28 PM 發表

散工都唔一定請架

引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-5-3 06:53 PM 發表

散工都唔一定請架
你咁弱?

從來沒有的
我們是不會去懷念
已經出現的
卻不是一下子叫人忘記
引用:
原帖由 搵工搵到好灰 於 2019-5-3 02:16 PM 發表

本人只是個零月冇做野, 其實有不斷努力係度搵工, 但暫時未搵到, 屋企人比好多壓力我, 日日話我唔做野, 唔搵野做! 大佬呀, 要有人請先有得做架? 你估我唔想快d返工呀? 冇工返都好悶架! 同佢地講我既難處, 完全都唔肯聽我講, 話要我即刻搵到工做, 咁我咪話見工搵工都需要時間, 但佢地完全都聽唔入耳, 仲郁手打人, 真係唔識點同佢地溝通..:smile ...
等你老咗,你就唔會咁樣諗,你嘅諗法遲早會應驗喺你嘅身上

引用:
原帖由 Zion62 於 2019-5-3 08:18 PM 發表

你咁弱?
散工都要send cv in架, 都唔會即請架

引用:
原帖由 高達綠色水管 於 2019-5-3 08:32 PM 發表

等你老咗,你就唔會咁樣諗,你嘅諗法遲早會應驗喺你嘅身上
乜而家香港呢個世代既父母都係鍾意迫人搵工?!

我唔係一個傳統既人,如果假設我有子女我一定唔會係咁迫子女搵工,佢有搵就ok, 唔會係咁日日依依哦哦,因為我養仔女唔會當佢係一種投資,佢地養到自己就得,唔會要求佢去養我

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。