再關心前男友家人是否多此一舉?

再關心前男友家人是否多此一舉? E-mail 此主題給朋友

本人之前有個男友一齊幾年,大家性格唔啱,分開快2個月冇聯絡,但佢有個生癌時日無多嘅親人,而佢呢個親人對我平時不過不失,我應唔應該再打電話問下關心下呢位老人家?
大家可以畀d意見我嗎?

熱賣及精選
除非本身關係很好,已經係朋友,會私下 whatsapp 或見面傾心事,否則不再聯絡比較好

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
我就覺得無所謂,關心朋友啫,人哋都時日無多啦。

你有一顆善良的心。
但,都係知會聲前男友先,免得有事入你數。

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-4-26 12:29 PM 發表

除非本身關係很好,已經係朋友,會私下 whatsapp 或見面傾心事,否則不再聯絡比較好
多謝你就意見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bunnymen 於 2019-4-26 12:57 PM 發表

我就覺得無所謂,關心朋友啫,人哋都時日無多啦。
多謝你意見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leozean 於 2019-4-26 08:40 PM 發表

你有一顆善良的心。
但,都係知會聲前男友先,免得有事入你數。
知道!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蜉蝣有夢 於 2019-4-26 09:11 PM 發表

+1
熟朋友嘅親人都會去慰問,更何況前男友。
事前通知前男友都係一種顧全大局,避免節外生枝嘅做法,好成熟。
多謝你寶貴意見!

回覆 引用 TOP

除非佢同你私交感情好好, 否則分手後你只係外, 別人的家事不用你去關心, 免得節外生枝, 唔問後無人會怪你, 問候引來種種無謂猜測, 除非你仲想同前男友有糾纏 . 

回覆 引用 TOP

好多餘

回覆 引用 TOP

我以前女友嘅嫲及佢家人對我好好,分手後都有同佢嫲嫲保持傾電話,但無耐Ex打來話令佢有壓力,所以没有再同Ex的家人聯絡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 65761188 於 2019-4-26 10:12 AM 發表

本人之前有個男友一齊幾年,大家性格唔啱,分開快2個月冇聯絡,但佢有個生癌時日無多嘅親人,而佢呢個親人對我平時不過不失,我應唔應該再打電話問下關心下呢位老人家?
大家可以畀d意見我嗎? ...
你自己做乜咁快訂婚?係咪之前未散已經出面有佬?

再見了.........
引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2019-4-27 11:59 AM 發表

你自己做乜咁快訂婚?係咪之前未散已經出面有佬?
其實嗰次無訂到婚,後尾又同返佢一齊,佢性格脾氣超惡頂,同佢一齊好辛苦,我出邊無男人,我好憎人哋比綠帽我帶,而同樣我都唔會比綠帽對方笠

絕對多事

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。