另一半出過軌又原諒左既請入黎 香討焦點

引用:
原帖由 滋陰冰凍的獅子 於 2019-4-22 04:17 PM 發表

請問有冇咩例子係好大既教訓?
我未試過男朋友出軌
多數小錯嘅我會要佢貨金請我食平時唔捨得食嘅貴餐廳 食嘅時候大家開心 食完佢埋單又肉痛會記住個教訓
當然唔係潑婦上身咁指責佢
會話佢咁做真係令到我好唔開心 要佢令我開心返

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有,好似話某音樂創作人兩夫妻鬥出軌,後尾又結婚,我個人覺得好感動,真愛是也

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 滋陰冰凍的獅子 於 2019-4-22 11:31 AM 發表

請問有冇另一半出過軌但最後原諒左又結左婚既?請問之後係味真係會生性 定係死性不改

從來沒想過會發生自己身上
同另一半十二年 準備今年結婚 但剛剛發現原來有第二個收埋左 真係唔知原唔原諒 自己不嬲勸朋友另一半一偷食一定斬纜 但原來到自己個時又真係好難 因為真係好攰 唔想從頭來過 一方面好唔甘心 但另一方面又好唔公平
最慘係唔知另一半偷食既原因係乜野 我都唔知自己做錯咩 但同佢真係好夾

希望有經驗 ...
我是男,結婚超過20年,上年發現太太出軌。對方是她的初戀情人,在中學同學會重遇後即撻著了。我發現後心好痛,太太是我的初戀,由認識她後從沒有做對她不起的事。
我當然有想過離婚,但我最後還是選擇跟她一起,不是我大方、不是我懦弱。是我還愛她,我還有兩個子女,失去她我也不知前路怎行。

引用:
原帖由 eunyeong99 於 2019-4-22 12:55 PM 發表

獅姐,有無試過排隊等車 ? 等極都無車黎,您會點做,繼續等,定係搭其他交通公具。

已經12年了,開心見誠與對方討論,可信又有意結婚的話,不要想太多。 ...
頭2句比喻精神絕倫,3,4句語無論次。情況就好似阿媽係女人的絕對,但有奶便是娘真係亂講。男人出軌係男人的缺陷,就好似性無能,如果你想清楚後接受就可以,千萬別揾人傾,特別係當事人。周慧敏係人辦,外人全部話分手,但佢原諒。

回覆 引用 TOP

無得願諒

回覆 引用 TOP

依家嘅原諒只等於婚後出軌的借口,他朝緍後對你說:我之前已經係甘。妳巳無言。更何況原諒與否只是你的立場。他或許根本不珍惜你對他的原諒。呢一刻可能會內疚,但時間一過,又會忘記你對他的包容。只會覺得你應份。不愛了會才軌,你原諒他,他也不會輓回初心。

回覆 引用 TOP

講一個故事妳聽,一對中學時就開始拍拖的學長學妹, 大家的各方面條件都幾好,兩人都係初戀,在雙方朋友圈眼中的金童玉女,多年來一路過着半同居生活,直到有一年,金童要到外地工作半年,他在外地首次遇到除學妹外,使他心跳面紅的對象,兩人迅速進入熱戀期,半年後金童工作完結回港和玉女回復以前的半同居生活,有一天玉女發現了金童和外地對像的情書,立即問罪,金童死口不認,說兩人只是同事沒有任何超友誼關係,在冷戰一個月後大家關係回復正常,多年後金童玉女結婚了,也有了子女,自那次出軌後金童再沒有和其他人發生超友誼關係。

回覆 引用 TOP

一次不忠百次不容。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 westwesthk 於 2019-4-22 05:33 PM 發表

我是男,結婚超過20年,上年發現太太出軌。對方是她的初戀情人,在中學同學會重遇後即撻著了。我發現後心好痛,太太是我的初戀,由認識她後從沒有做對她不起的事。
我當然有想過離婚,但我最後還是選擇跟她一起,不是我大方、不是我懦弱。是我還愛她,我還有兩個子女,失去她我也不知前路怎行。 ...
跟我情況也好似 也是初戀 我也沒做錯過任何事 他想要咩都比佢 希望你老婆之後會生性

引用:
原帖由 勿宜演 於 2019-4-22 02:45 PM 發表

另一半出軌,係唔可能做到真正原諒。
所謂原諒,只係妥協,將就,恐懼同啞忍。只係俾自己一個藉口同下台階,去逃避分手或離婚要面對嘅一切。
你永遠都會記得佢出過軌,只要有少少風吹草動就會疑神疑鬼。 ...
Sad but true !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 滋陰冰凍的獅子 於 2019-4-22 11:31 AM 發表

請問有冇另一半出過軌但最後原諒左又結左婚既?請問之後係味真係會生性 定係死性不改

同另一半十二年 準備今年結婚 但剛剛發現原來有第二個收埋左 真係唔知原唔原諒 自己不嬲勸朋友另一半一偷食一定斬纜 但原來到自己個時又真係好難 因為真係好攰 唔想從頭來過 一方面好唔甘心 但另一方面又好唔公平
最慘係唔知另一半偷食既原因係乜野 我都唔知自己做錯咩 但同佢真係好夾

希望有經驗 ...
滋陰冰凍獅子座

回覆 引用 TOP

引用:

希望有經驗 ...
好簡單,如果將人生既全部儲蓄 掉落隻曾經做假既管理層既股票度 定你會揀一隻優質股或有潛力股 又穩陣既股上?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uccucc1945 於 2019-4-22 02:25 PM 發表

結婚9年之後同個女性拍拖5個月,被老婆發現,搞到好大鑊,幸好老婆最終原諒咗我。

呢件事已經係3年前發生,不過呢3年裡面,最初大家都好難受,佢想當無事發生不過好難,而我到而家亦會覺得自責! ...
其實係咩心態?

偷食被老婆發現先改過?如果一直唔發現係咪會繼續偷食?
如果驚老婆 點解一開始就會做錯?

伴侶不是結婚時發願非你不娶或非你不嫁的那個人,而是發現你身上有許多缺點,仍然選擇留在你身邊的那個人...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底平平婆仔 於 2019-4-22 01:17 PM 發表

我婚後一次無意中發現老婆偷食,捉姦在床,原来佢系前度sp,由佢前度同佢好朋友结婚後,到同我结婚都一直在偷食,之後佢話同前度分手,我原諒佢,点知冇分手,只是佢暗地裹繼續偷食,之後不停被我發現,佢見我次次都原谅佢,越来越大胆,之後發生另外事程,最後佢主動提出離婚 ...
你咁好商與,唔恰你恰邊個?

回覆 引用 TOP

引用:

希望有經驗 ...
如果真心相爰,就当冇事发生。要睇你自己能不能接受

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。