註冊 登入

印尼姐姐鐘意食咩?

印尼姐姐鐘意食咩? E-mail 此主題給朋友

我屋企慣左清淡,黎黎去去都係食菜,魚同雞果類。早餐食全麥方包唔查野
印尼姐姐喜好食辣,似乎唔係幾鐘意食我地d野,但每次問佢佢又話吃飽了。佢自己放假買左幾個曼頭,有時食完飯又整黎食。
初初黎成日叫佢食方包(無jam比佢查),我見太dry又買左嘉頓蛋榚果d比佢。
有時見佢攞d薯條倒入飯到食
想知其實買咩比佢食先岩
至於我屋企就會繼續食清淡餸。

引用:
原帖由 thy00155 於 2019-4-20 09:54 PM 發表

我屋企慣左清淡,黎黎去去都係食菜,魚同雞果類。早餐食全麥方包唔查野
印尼姐姐喜好食辣,似乎唔係幾鐘意食我地d野,但每次問佢佢又話吃飽了。佢自己放假買左幾個曼頭,有時食完飯又整黎食。
初初黎成日叫佢食方包(無jam比佢查),我見太dry又買左嘉頓蛋榚果d比佢。
想知其實買咩比佢食先岩
至於我屋企就會繼續食清淡餸。 ...
似乎角色倒轉咗!
其實你食乜佢食乜,除咗豬肉(回教),鮑參翅肚……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thy00155 於 2019-4-20 09:54 PM 發表

想知其實買咩比佢食先岩
樓主有同理心,會從人的角度思考,值得一讚。

印傭大部份好辣,回教徒不食豬肉。
你可以跟她詳談關於每日三餐的安排,可能她怕你不喜歡,所以答吃飽啦。衹要是合理,又不超出自己的預算,可樂而不為。

好多10年前,香港人養狗,便是自己吃什麼,狗便吃什麼,時代進步,現在狗已經有自己的食物,可能有些上年紀的男僱主,跟不上時代的步伐,或者從根本上都視外傭與狗等同(是他兒童時觀念的狗),所以自己吃什麼,外傭亦要吃什麼。

回覆 引用 TOP

引用:

想知其實買咩比佢食先岩
其实你不需要就工人的。
正如我去國內厂,公司有提供飯。員工不想食,出去食。(有糧出,買自己愛食的)有問題么???

工人愛印尼菜,她會食。愛炸物。
菜,豆餅,豆腐。
急凍雞腿/扒,雞腳,雞腎。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 ginger.333 於 2019-4-21 04:02 PM 發表

其实你不需要就工人的。
正如我去國內厂,公司有提供飯。員工不想食,出去食。(有糧出,買自己愛食的)有問題么???

工人愛印尼菜,她會食。愛炸物。
菜,豆餅,豆腐。
急凍雞腿/扒,雞腳,雞腎。 ...
樓主都講左會繼續清淡飲食,衹不過佢覺得工人應該唔習慣,所以希望可以安排佢食佢想食概嘢,衹要不是額外開支。

明嗎?

回覆 引用 TOP

去印尼店買d調味醬,又或ABC豉油(幾蚊支)俾佢撈下飯就OK, 另外早餐買印尼麵 Indome俾佢, 另外買樽花生醬或咖也醬俾佢搽麵包食囉.

回覆 引用 TOP

我個個要減肥 ,食好少,早餐就咁飲杯咖啡就算,中午飯就咁食幾條菜。黎個時好肥,而家瘦晒,亦都嗦過以前。

明輝蝦片啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2019-4-21 11:57 PM 發表

我個個要減肥 ,食好少,早餐就咁飲杯咖啡就算,中午飯就咁食幾條菜。黎個時好肥,而家瘦晒,亦都嗦過以前。
正咼,我果個都好肥,講緊180磅🤪

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2019-4-21 11:57 PM 發表

嘩,嗦過以前,真係可圈可點呀

睇實呀,好易俾男僱主講中,放假出去做副業

https://ladies.discuss.com.hk/vi ... &extra=page%3D2

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-4-22 08:52 AM 發表

嘩,嗦過以前,真係可圈可點呀

睇實呀,好易俾男僱主講中,放假出去做副業

https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28163520&extra=page%3D2
話吾驚就假嘅,自己都五十,工人姐姐先至二十頭,以前就話肥到隻豬咁,但而家瘦左成三十磅,又青春又嗦又聽話。點算

引用:
原帖由 thy00155 於 2019-4-22 07:34 AM 發表

正咼,我果個都好肥,講緊180磅🤪
三年前佢黎嘅時候是75kg, 上日磅得番60, 由一件豬扒變仙女。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2019-4-22 10:18 AM 發表

話吾驚就假嘅,自己都五十,工人姐姐先至二十頭,以前就話肥到隻豬咁,但而家瘦左成三十磅,又青春又嗦又聽話。點算
你問緊自己點算呀
咁你要請教一下,個位色途老馬男僱主啦點樣安心食姐姐呀

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2019-4-22 10:42 AM 發表

你問緊自己點算呀
咁你要請教一下,個位色途老馬男僱主啦點樣安心食姐姐呀
佢勤力聽話,無理由炒人咁衰架,
但美麗又聽話有時真係有罪呀😭

我都係想知大家比咩工人食,唔想知佢美唔美麗動人
Btw, 我果個幾靚,但肥

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。