註冊 登入

菲姐姐做野好乸西

菲姐姐做野好乸西 E-mail 此主題給朋友

大家好第一次入黎呢一度

我請姐姐係為左揍New born

佢揍b技術我可以畀90分 佢仲教左我地兩公婆好多野 好錫BB 當自己仔一樣睇

不過佢做家務就真係九流 掃地抹地求其 睇CAM 見佢五分鐘掃完抹完2房2廳(但情況已改) 其他家務乸西到不得了 又冇記性 連落雨都唔知 冇收衫 初初黎到 倒完垃圾唔記得拉鐵閘一整晚冇人知 我成日要同佢執手尾 好聲好氣同佢講過 鬧又鬧過 都係冇改善

煮飯勉強過得去 味道偏咸或濃味 有時間嘅話寧願我自己煮返

姐姐剛剛好踏入第3個月 我同老婆都想炒佢 但又驚搵唔到人揍NB 因為真係好少姐姐願意揍NB

唉 點算好

YO !!
其實呢個版冇咩人cm,好多都轉哂去fb,nb 都有好有唔好,始終都係食飽就訓,點都易過識行識走,衛生意識低,都係一個問題,換完片唔洗手,佢自由去完廁所唔洗手都有可能,我果印姐,都勞氣左咁耐... 搞到我b都好似學我我脾氣

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2019-4-18 08:54 AM 發表

大家好第一次入黎呢一度

佢揍b技術我可以畀90分 佢仲教左我地兩公婆好多野 好錫BB 當自己仔一樣睇

不過佢做家務就真係九流 掃地抹地求其 睇CAM 見佢五分鐘掃完抹完2房2廳(但情況已改) 其他家務乸西到不得了 又冇記性 連落雨都唔知 冇收衫 初初黎到 倒完垃圾唔記得拉鐵閘一整晚冇人知 我成日要同佢執手尾 好聲好氣同佢講過 鬧又鬧過 都係冇改善 ...
如果係我, 我會炒佢, 唔會容忍.
三個月已經係咁, 再做耐D點算

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2019-4-18 08:54 AM 發表

大家好第一次入黎呢一度

不過佢做家務就真係九流 掃地抹地求其 睇CAM 見佢五分鐘掃完抹完2房2廳(但情況已改) 其他家務乸西到不得了 又冇記性 連落雨都唔知 冇收衫 初初黎到 倒完垃圾唔記得拉鐵閘一整晚冇人知 我成日要同佢執手尾 好聲好氣同佢講過 鬧又鬧過 都係冇改善 ...
new born,其實好辛苦,唔信你自己試下一星期,我以前都係 share 工人家務,畀多少少時間和耐心,多啲同工人傾下佢問題……記住,NB 唔識投訴,最緊要工人有愛心

引用:

大家好第一次入黎呢一度

樓主,我屋企情況同你差唔多,工人湊B都幾好,不過屋企打掃就認真麻麻啦,不過我就忍咗她1年有多啦,其實似乎你想要咩,如果淨係想可以湊好個B,其他它嘢可以將就就將就啦,我自己係咁唸

引用:

大家好第一次入黎呢一度

有的一直抱NB,什么都不做。
冇心做,自然會那樣。
天下的烏雅。。。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
多謝大家撥冗回覆

同老婆幾番相量都係唔會炒佢 親友意見都係 目標係揍B 就當係專程請個人返黎揍B 家務野本身自己都係做開 自己做返 冇眼屎乾淨盲 況且炒左佢下一個冇人會有質素保證 外母大人都話唔係衰都想趕佢走都見好就收

而家唯有忍兩年 之後即送佢返老家無懸念

YO !!

回覆 引用 TOP

NB 辛苦2个月, 4小時喝飲。
過了此3个月, 是愈來愈輕松。

1歲就開始忙,爬上下。亂跑,亂沖。
等走路好些。又有另外的。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2019-4-18 09:46 發表

其實呢個版冇咩人cm,好多都轉哂去fb,nb 都有好有唔好,始終都係食飽就訓,點都易過識行識走,衛生意識低,都係一個問題,換完片唔洗手,佢自由去完廁所唔洗手都有可能,我果印姐,都勞氣左咁耐... 搞到我b都好似學我我脾氣 ...
老婆聽過話有個印妹 去完廁所冇洗手跟住就攞個麵包去喂個細路食

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 woody666 於 2019-4-18 10:41 發表

如果係我, 我會炒佢, 唔會容忍.
三個月已經係咁, 再做耐D點算
已決家對佢披降 死忍佢到完約

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-18 11:23 發表

new born,其實好辛苦,唔信你自己試下一星期,我以前都係 share 工人家務,畀多少少時間和耐心,多啲同工人傾下佢問題……記住,NB 唔識投訴,最緊要工人有愛心 ...
其實已經試過 菲國公務員做野真係慢到不得了 上年10月簽約即搞手續 bb出左世都未批到 遲左成10日先入到屋 個10日真係要搵老媽黎幫手 如果唔係真係喊

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-18 15:37 發表

樓主,我屋企情況同你差唔多,工人湊B都幾好,不過屋企打掃就認真麻麻啦,不過我就忍咗她1年有多啦,其實似乎你想要咩,如果淨係想可以湊好個B,其他它嘢可以將就就將就啦,我自己係咁唸 ...
而家我心態都調整左啦

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個壞佐既人 於 2019-4-19 14:44 發表

即炒
有一刻真係想叫佢執野走 因為我本身有強逼症 我男人老狗間屋都幾整齊下

YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2019-4-20 10:45 發表

有的一直抱NB,什么都不做。
冇心做,自然會那樣。
天下的烏雅。。。
初初有時我都覺得佢抱住個b 唔想做野 係我叫佢先識交個b畀我去做野

而家好好多啦 鬧得多 識得放低個b 叫我幫手睇返 自己去做下野

YO !!
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。