香討焦點

E-mail 此主題給朋友

先自救!如果你感到顶不了,请你收起先生点点点这念头,因为连你都病了(精神,身体),他是要照顾三个人!

引用:
原帖由 barre 於 2019-4-17 12:49 PM 發表

先自救!如果你感到顶不了,请你收起先生点点点这念头,因为连你都病了(精神,身体),他是要照顾三个人!
如何自救?離家出走定離婚?

引用:
原帖由 沉睡深情的樓主 於 2019-4-17 12:49 PM 發表

如何自救?離家出走定離婚?
减少见面时间,直接上,请工人你上班!间接点,白天你上去收拾,晚上逃回外家,因为这样你最小有一个自己感觉舒服的地方。至于老爺点,老公点,如果你感觉到顶了,就要放手!

引用:
原帖由 barre 於 2019-4-17 12:53 PM 發表

减少见面时间,直接上,请工人你上班!间接点,白天你上去收拾,晚上逃回外家,因为这样你最小有一个自己感觉舒服的地方。至于老爺点,老公点,如果你感觉到顶了,就要放手! ...
咁佢哋生活會更加慘,我離家一日已經成間屋屎尿味,我唔係有潔癖,但真係頂唔住。

引用:
原帖由 沉睡深情的樓主 於 2019-4-17 12:57 PM 發表

咁佢哋生活會更加慘,我離家一日已經成間屋屎尿味,我唔係有潔癖,但真係頂唔住。
我建议的出发点是,如果你顶不住,勉强顶,结果你病了(精神或身体)。量力而为!

引用:
原帖由 barre 於 2019-4-17 01:03 PM 發表

我建议的出发点是,如果你顶不住,勉强顶,结果你病了(精神或身体)。量力而为!
咁我先生見頭家咁樣都冇心機返工,將來食咩嘢啊?我先生叫我忍,我都覺得自己就黎痴線。但奈何真係唔想先生因為家庭嘅事好頹廢。

回覆 引用 TOP

咁又系,你情况也不太樂颧!
我见那些山区留住兒童,医院里的孤单老人,她们都能苦中作樂,不怨天!你有老公一条心,俾许生许太幸福多了

回覆 引用 TOP

調轉,你出去返工,由個仔自己照顧返自己父母。如果唔夠你老公揾得多,你老公轉part time 都要。
你唔好當自己真係人地個女。雖然我咁講有d過份,但呢個係好多人既通病。你本住好心提醒佢,處處為佢着想,但聽嗰個未必係咁諗。覺得你管住晒,食同住都係佢個仔既。幾時到你出聲?
你既付出佢睇唔到囉⋯⋯同嗰d話全職媽好得閒一樣,就算你返工揾錢返嚟養佢,佢都照樣會俾說話你聽,鬼叫間屋係佢名. 你寄人籬下咋。

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-4-17 09:24 PM 發表

調轉,你出去返工,由個仔自己照顧返自己父母。如果唔夠你老公揾得多,你老公轉part time 都要。
你唔好當自己真係人地個女。雖然我咁講有d過份,但呢個係好多人既通病。你本住好心提醒佢,處處為佢着想,但聽嗰個未必係咁諗。覺得你管住晒,食同住都係佢個仔既。幾時到你出聲?
你既付出佢睇唔到囉⋯⋯同嗰d話全職媽好得閒一樣,就算你返工揾錢返嚟養佢,佢都照樣會俾說話你聽,鬼叫間屋係佢名. 你寄人籬下咋。 ...
我已經辭職2年,想入返本行要降低條件,我難接受,且我人工得我老公6份1,當初因為我搵得唔夠佢多,大家商量好我辭職照顧家庭,但勞心勞力到頭黎令我老爺更加睇我唔起(結婚前佢已經對我家庭條件有意見,覺得佢個仔叻)
我冇當自己係佢個女,我明白自己身份,但我以為為咗頭家佢起碼會聽下我話,但其實佢要處處踩我,當我妹子咁。
奈何我老公孝心爆棚,乜都話唔好介意,但生活起個垃圾缸,有邊個會唔介意?我真係好介意一日門臭氣沖天。可能你哋難以想像,我每日出街返到屋企都會想喊,因為日日辛辛苦苦執乾淨間屋,佢哋唔出2小時已經幫我搞到亂七八糟!真係想死嘅心都有。
要我老公辭職不可能,我甚至驚佢冇咗份工,咁我連搬出去嘅機會都冇啦。

引用:
原帖由 沉睡深情的樓主 於 2019-4-17 09:40 PM 發表

我已經辭職2年,想入返本行要降低條件,我難接受,且我人工得我老公6份1,當初因為我搵得唔夠佢多,大家商量好我辭職照顧家庭,但勞心勞力到頭黎令我老爺更加睇我唔起(結婚前佢已經對我家庭條件有意見,覺得佢個仔叻)
我冇當自己係佢個女,我明白自己身份,但我以為為咗頭家佢起碼會聽下我話,但其實佢要處處踩我,當我妹子咁。
奈何我老公孝心爆棚,乜都話唔好介意,但生活起個垃圾缸,有邊個會唔介意?我真係好介意一日 ...
2年啫⋯⋯再遲d可能連出返嚟機會都無埋。就算親生仔女做呢類犠牲都係極困難嘅。所謂久病床前無考子。我知道係因為我老表就係親生辭職照顧老人。佢有仔,有妹同妹夫幫,事後都叫我千祈唔好學佢。
因為老人家觀念係好難改變。老咗仲會好似小朋友亂講野屈你,發脾氣,每日都唔開心,覺得你嫌棄佢⋯⋯
我知你一開始辭職係諗住全職照顧老人,但係而家呢個决定唔work嘛⋯你都識講就嚟爆啦。咁咪要變吓囉⋯⋯你去返工,請工人上嚟執屋。你份人工幾唔高都好,幫補吓搬出去或者工人錢都好過無。
等個老人家用過外人就知你好咖啦⋯⋯唔好咁心軟,搬咗上去執一次,佢就係見你一亂就執可能特登整亂佢Tim

引用:
原帖由 沉睡深情的樓主 於 2019-4-17 09:40 PM 發表

奈何我老公孝心爆棚,乜都話唔好介意,但生活起個垃圾缸,有邊個會唔介意?我真係好介意一日 ...
我明白你感受,我也曾經受過這些委屈。。。被粗口大駡及(訓床不能行動)想朴出來打我……那種感覺真的很恐佈……但又要日日對住……好在只是偶然發生及住在老人院,我只是每天探望照顧2小時,若全日無休……真的吃不消。。。深表同情。。。雖然如此,也請你放開心情接受現實,便當前世有恩於你,今世回來給他們報恩。。。

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-4-17 10:55 PM 發表

2年啫⋯⋯再遲d可能連出返嚟機會都無埋。就算親生仔女做呢類犠牲都係極困難嘅。所謂久病床前無考子。我知道係因為我老表就係親生辭職照顧老人。佢有仔,有妹同妹夫幫,事後都叫我千祈唔好學佢。
因為老人家觀念係好難改變。老咗仲會好似小朋友亂講野屈你,發脾氣,每日都唔開心,覺得你嫌棄佢⋯⋯
我知你一開始辭職係諗住全職照顧老人,但係而家呢個决定唔work嘛⋯你都識講就嚟爆啦。咁咪要變吓囉⋯⋯你去返工,請工人上 ...
請工人最少簽約2年,且好多唔願意照顧老人,好多嘢搞,之前都有請工人,但我老爺日夜防佢哋,有時都唔知佢真係屈工人姐姐,因為都試過真係唔見嘢,好痛苦,所以辭職照顧,以為可以改善問題,因為知道就算佢哋點屈我我先生都信我,但原來越來越多問題,我先生要做孝子,話照顧老人係子女應盡嘅責任,所以唔同意送佢哋去老人院,我都唔想請工人。搞到依家好尷尬。

都唔明點解啲老人會係咁,我奶奶未病時好錫我,所以我都唔放心交俾工人姐姐照顧,我一路等緊我奶奶更加嚴重啲(佢依家離唔開禾老爺,一步都唔得)之後送佢去老人院,自己去返工,老爺由得佢生定死,真係唔想見到佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡深情的樓主 於 2019-4-17 11:11 PM 發表

請工人最少簽約2年,且好多唔願意照顧老人,好多嘢搞,之前都有請工人,但我老爺日夜防佢哋,有時都唔知佢真係屈工人姐姐,因為都試過真係唔見嘢,好痛苦,所以辭職照顧,以為可以改善問題,因為知道就算佢哋點屈我我先生都信我,但原來越來越多問題,我先生要做孝子,話照顧老人係子女應盡嘅責任,所以唔同意送佢哋去老人院,我都唔想請工人。搞到依家好尷尬。 ...
你老公要做孝子要你幫佢盡孝道...問題而家唔係你唔考,係人地唔受嘛⋯⋯我唔係叫你唔理佢,咁咪搬囉,搬近d,每日上去陪食飯,執屋咁囉。
但你要有自己人生,自己既空間。唔好將自己最好時間浪費係一個唔會感恩既人身上。揾份part time都好吖。
我相信處理工人問題點都好過同佢日對夜對。其實佢地可能都需要空間呢。
我搬咗出嚟好耐,前排叫阿媽過嚟住吓,佢都嫌呢樣嫌嗰樣啦,老人係好難服侍既,所以佢想點就點,我而家都唔强求。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。