註冊 登入

工人借錢

工人借錢 E-mail 此主題給朋友

請問大家,工人姐姐係我屋企做咗1年,平時工作表現不過不失,琴日問我借1萬,我應唔應該借呢?

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 09:13 AM 發表

請問大家,工人姐姐係我屋企做咗1年,平時工作表現不過不失,琴日問我借1萬,我應唔應該借呢?
原因?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 09:13 AM 發表

細妹屋企裝修

原因係細妹屋企裝修,之後還款每月係人工度扣除2千,宜家我仲係度十五十六,同埋如果借俾她需要注意d咩?

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 12:35 PM 發表

細妹屋企裝修
成萬,基本上咩原因我都不借。
我呢十年三個菲傭,都聽我教每月儲蓄,前一個儲錢去加拿大,上一個儲錢起屋結婚,呢個儲錢為將來回鄉
你個係邊度人?菲律賓個啲起咗屋無咩裝修都入得去住!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-17 04:03 PM 發表

成萬,基本上咩原因我都不借。
我呢十年三個菲傭,都聽我教每月儲蓄,前一個儲錢去加拿大,上一個儲錢起屋結婚,呢個儲錢為將來回鄉
你個係邊度人?菲律賓個啲起咗屋無咩裝修都入得去住! ...
我個係印尼,因為我都係第一次請工人,呢方面無咩經驗,有想過借既,不過今日問過身邊朋友後,大家俾既意見都唔好借啦,多謝您俾我意見啦

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 04:24 PM 發表

我個係印尼,因為我都係第一次請工人,呢方面無咩經驗,有想過借既,不過今日問過身邊朋友後,大家俾既意見都唔好借啦,多謝您俾我意見啦
印尼我不知,不過我用菲傭廿年,佢地係無儲蓄習慣,亦不懂計利息,只懂先使未來錢,無計劃!
我呢三個和她們分析後,就明白還息係幾高,所以佢地都學儲蓄,我而家工人都儲了兩萬幾港元,不過最重要係佢要識得向家人 say no,因為佢地親人見佢係香港工作就當佢地係 ATM,我工人都係咁講

回覆 引用 TOP

預借左就收唔返

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 04:24 PM 發表

印尼,菲律賓,沒有分別,都是因為錢才會離鄉別井到香港工作。你初次請外傭工作,不清楚亦可以理解。

温馨提示,你家中外傭是什麽原因要$10000,是很難知道,但你想像她現在會怎樣做?

搵財仔?你你屋企偷?呢兩點都會影響你,所以要小心處理,用人莫疑,疑人莫用。

還有,男僱主當日語重心長提醒我地僱主,好多外傭放假做副業賣淫搵錢,你要留意下佢放假概衣著,有冇化濃粧。

附件

Screenshot_20190313-205442.jpg(272.34 KB)

2019-4-17 07:29 PM

回覆 引用 TOP

唔建議借錢俾工人,一開始借就返唔到轉頭。你要諗佢借呢一萬係絕對可以之後儲得到,點解要助長佢先洗未來錢既習慣?

我16年前第一次請印傭,都係做半年左右問我借錢買地,佢話當時咁啱有塊近自己屋企既地,怕遲d俾人買左,但我最後都冇借俾佢。而佢一年後都買得番..... 我同呢個工人關係好好,但錢銀方面真係要分清,唔好令佢地有錯覺我地係好有錢。大家都係打工仔,係咪?

引用:
原帖由 農場花色結他 於 2019-4-21 04:57 PM 發表

唔建議借錢俾工人,一開始借就返唔到轉頭。你要諗佢借呢一萬係絕對可以之後儲得到,點解要助長佢先洗未來錢既習慣?

我16年前第一次請印傭,都係做半年左右問我借錢買地,佢話當時咁啱有塊近自己屋企既地,怕遲d俾人買左,但我最後都冇借俾佢。而佢一年後都買得番..... 我同呢個工人關係好好,但錢銀方面真係要分清,唔好令佢地有錯覺我地係好有錢。大家都係打工仔,係咪? ...
講得好

回覆 引用 TOP

引用:

唔借

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 03:09 PM 發表

原因係細妹屋企裝修,之後還款每月係人工度扣除2千,宜家我仲係度十五十六,同埋如果借俾她需要注意d咩?
唔借, 話俾佢知我都想人借錢俾我裝修, 仲有, 提防佢會偷嘢同埋借貴利, 要扣起佢証件. 快啲去請人, 請到人就炒咗佢. 以免屋企俾人淋紅油.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域勇敢的水樽 於 2019-4-17 03:09 PM 發表

唔裝修都係咁住, 又唔駛死, 做乜要借俾佢, 叫佢自已儲錢, 有錢先好裝修, 無錢咪搞咁多嘢.

回覆 引用 TOP

多謝大家回應,同工人溝通咗,答應借5K俾她,見她呢排無心機做嘢,人又唔多開心,唉,,,都係借俾她,因為屋企小朋友由她照顧,都唔想有d咩影響BB

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。