食麥皮可以減肥?

食麥皮可以減肥? E-mail 此主題給朋友

我最近識左個做警察既女仔
佢話佢之前都係好肥
佢之後靠食麥皮同跑步減肥
有陣時睇住youtube啲運動片一齊做
佢一個星期瘦成5磅
不過對我呢啲對住麥片會想死既人來講
好辛苦呀師兄

熱賣及精選
同食紙皮無分別

引用:
原帖由 認真嘴別打了 於 2019-4-10 12:04 PM 發表

同食紙皮無分別
我一星期兩餐,清腸
食麥皮代替麵包之類係好好多,但唔係食咗麥皮就自然瘦

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-4-10 12:09 PM 發表

我一星期兩餐,清腸
食麥皮代替麵包之類係好好多,但唔係食咗麥皮就自然瘦
我就不了 就算幾想減肥如果自己唔喜歡食的話
甚至食左覺得難受 無謂咁難為自己

我知有人好鍾意食麥皮 而且麥皮真係幾有益

引用:
原帖由 認真嘴別打了 於 2019-4-10 12:13 PM 發表

我就不了 就算幾想減肥如果自己唔喜歡食的話
甚至食左覺得難受 無謂咁難為自己

我知有人好鍾意食麥皮 而且麥皮真係幾有益
我以前都好憎,宜家又 o k
我用奶煮,唔紙皮呀。加隻蛋仲正

如果樓主同我一樣咁唔鍾意食麥皮 千其唔好日日食

太壓抑 如果有日失控 反而會亂咁食野

或者學YEEKI咁一星期2次清腸胃

引用:
原帖由 認真嘴別打了 於 2019-4-10 12:17 PM 發表

如果樓主同我一樣咁唔鍾意食麥皮 千其唔好日日食

太壓抑 如果有日失控 反而會亂咁食野

或者學YEEKI咁一星期2次清腸胃
咁呢個真。大把嘢可以揀,唔駛迫自己食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-4-10 12:16 PM 發表

我以前都好憎,宜家又 o k
我用奶煮,唔紙皮呀。加隻蛋仲正
我試過 都係唔掂
好似有人鍾意奇亞子泡牛奶過夜
我反而好唔掂 我鍾意一溝水就即飲
我諗我係唔鍾意一達達一PAT PAT既質感

引用:
原帖由 認真嘴別打了 於 2019-4-10 12:22 PM 發表

我試過 都係唔掂
好似有人鍾意奇亞子泡牛奶過夜
我反而好唔掂 我鍾意一溝水就即飲
我諗我係唔鍾意一達達一PAT PAT既質感
一定要揾到個可以行一世嘅方法,唔好見人地work就迫自己做
迫到一時,迫唔到一世。停咗又反彈

飲食如是,運動如是

身邊有幾個朋友用這方法減超過8l b,我也不喜歡麥皮的味道,可試下用weet-bix代替,我諗減到肥不因為麥皮有多神奇,只是用作取替平日多油多糖的快餐和麵包早餐,原理很簡單吧,可能蕃薯香蕉水煮蛋都同樣有效果
沒必要為減肥强逼自己吃討厭的,因為減肥沒了生活很不化算

我煮麥皮當佢白米,用來煮粥,放魚片,瘦肉等等,用自己喜歡的食材配搭,覺得好好食。

而家仲學左整過夜麥皮做早餐,都係好好食。

麥皮加水,我都唔想食

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2019-4-10 06:13 PM 發表

我煮麥皮當佢白米,用來煮粥,放魚片,瘦肉等等,用自己喜歡的食材配搭,覺得好好食。

而家仲學左整過夜麥皮做早餐,都係好好食。

麥皮加水,我都唔想食。 ...
請問過夜麥皮怎做?

回覆 引用 TOP

應該有dd幫助, 早餐食原粒大麥皮+水果+蛋+咖啡, 解決便秘問題, 腹部平左; 又無咁易餓唔會四圍揾零食. 

回覆 引用 TOP

用牛奶/豆漿浸麥皮過夜,早上再加水果, 乾果, 乳酪, 奇亞籽等就可以即食。唔洗煮幾方便,網上有好多不同食譜。

https://www.google.com/amp/s/www ... ernightoats-recipe/

引用:
原帖由 small2 於 2019-4-10 09:37 PM 發表

用牛奶/豆漿浸麥皮過夜,早上再加水果, 乾果, 乳酪, 奇亞籽等就可以即食。唔洗煮幾方便,網上有好多不同食譜。

https://www.google.com/amp/s/www.>><</tw/beauty/health/gmp25930/2016-overnightoats-recipe/ ...
多謝食譜
個人體驗,麥皮的確較耐飽

回覆 引用 TOP

74 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。