註冊 登入

[財政預算] 其實想知普通簡單既婚禮平均預幾錢洗費?

本主題由 青森冬雪 於 2019-4-11 12:08 PM 下沉

其實想知普通簡單既婚禮平均預幾錢洗費? E-mail 此主題給朋友

我知道結婚不外乎會包酒席,Pre-wedding,影相化妝,禮金,仲有好多其他既野,個預算係唔係至少要30萬咁多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 06:29 PM 發表

我知道結婚不外乎會包酒席,Pre-wedding,影相化妝,禮金,仲有好多其他既野,個預算係唔係至少要30萬咁多?
搞婚宴,結婚有平有貴啦,鐘意剩係簽張紙都得嫁

引用:
原帖由 regeniawong 於 2019-4-9 07:13 PM 發表

搞婚宴,結婚有平有貴啦,鐘意剩係簽張紙都得嫁
屋企人比較傳統,我嫁得比人,佢地都想我嫁得好好睇睇,三書六禮同其他細節都一定要有!

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 07:37 PM 發表

屋企人比較傳統,我嫁得比人,佢地都想我嫁得好好睇睇,三書六禮同其他細節都一定要有!
又要好好睇睇,又得三十個咁少
好搞笑

引用:
原帖由 yat69 於 2019-4-9 07:44 PM 發表

又要好好睇睇,又得三十個咁少
好搞笑
我又無話得30個,我問係咪至少要咁多姐

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 08:41 PM 發表

呢個價就跟據網上流傳,同你預算應該差唔多!

婚宴酒席:$178,368
結婚首飾及戒指:$68,811
蜜月旅行:$40,275
婚紗攝影:$25,491
婚禮 / 婚宴攝影攝錄:$14,911
婚紗禮服:$11,566
化妝及髮型:$8,928
其他:$12,227
埋單價:$360,577

結婚少個錢都吾得 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 regeniawong 於 2019-4-9 08:42 PM 發表

呢個價就跟據網上流傳,同你預算應該差唔多!

婚宴酒席:$178,368
結婚首飾及戒指:$68,811
蜜月旅行:$40,275
婚紗攝影:$25,491
婚禮 / 婚宴攝影攝錄:$14,911
婚紗禮服:$11,566
化妝及髮型:$8,928
其他:$12,227
埋單價:$360,577 ...
埋單都要 36個咁那貴

回覆 引用 TOP

最衰屋企人太傳統!

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 08:51 PM 發表

最衰屋企人太傳統!
入面好多野都可以減少既,例如honey moon,首飾,戒指呢D,價格都因人而異! 尤其是首飾,你有幾可結完婚都會戴?最多咪放入保險箱

引用:
原帖由 regeniawong 於 2019-4-9 08:53 PM 發表

入面好多野都可以減少既,例如honey moon,首飾,戒指呢D,價格都因人而異! 尤其是首飾,你有幾可結完婚都會戴?最多咪放入保險箱
我自己都想一砌從簡嫁,旅行結婚都可以,但屋企人堅決唔得,一得要我嫁得好好睇睇,呢排同屋企人都因為咁已吵架。

講真依家搵食咁難,月入又唔係多,有剩D錢拎去做首期仲好啦 為左一晚搞咁多,洗咁多錢,真係唔想為左咁已用左D積蓄

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 08:57 PM 發表

我自己都想一砌從簡嫁,旅行結婚都可以,但屋企人堅決唔得,一得要我嫁得好好睇睇,呢排同屋企人都因為咁已吵架。

講真依家搵食咁難,月入又唔係多,有剩D錢拎去做首期仲好啦 為左一晚搞咁多,洗咁多錢,真係唔想為左咁已用左D積蓄 ...
我同你情況差不多,只想簽個字就算,但家人逼迫擺酒!但係豪有豪擺、簡單有簡單擺,所以過大禮、prewedding、求婚介、candy bar、回禮小禮物、婚紗一切都cut了,當晚只搵化妝攝影着裙掛及晚裝擺幾圍,慳咗好多之餘,最重要係煩少好多無謂野!只在乎你2位新人點諗,簡單搞真係可以好簡單,唔好一切盲從固有結婚模式!

回覆 引用 TOP

如果你要三書六禮,最好揾個大妗姐喎,唔係有排煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 08:57 PM 發表

講真依家搵食咁難,月入又唔係多,有剩D錢拎去做首期仲好啦 為左一晚搞咁多,洗咁多錢,真係唔想為左咁已用左D積蓄 ...
如果家人要求真係無辦法,身體髮膚受諸父母,照顧到你咁大個女,緊係想你嫁得好,有個名份,先可以放心交比你未婚夫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amy22lol 於 2019-4-9 08:41 PM 發表

三十都多?
而家擺酒,唔計酒水貼士,起碼一萬一圍
禮金少少地當你八萬八

重有車租呢,過大禮,化妝又過皮,攝影兩皮起,大“擒”姐,司儀費,

重有大把利是要比,由岀門口樓下個食蕉開始比,兄弟,姐妹,攝影,化妝,揸車,大“擒”姐,酒樓侍應,開門利是,

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。