控制欲極強嘅家人

控制欲極強嘅家人 E-mail 此主題給朋友

我同先生結佐婚10年,我同先生+2個仔+奶奶一齊住,我本身無返工,要照顧2個小朋友,奶奶系一個控制欲極強+強勢嘅人,屋企嘅大小事情都管,就連我同小朋友出街都要同距報告,唔比我識朋友包括女性朋友都唔可以,想出去番工又唔比,每樣事都要順住距意做,結婚甘多年,老公都無限制我識朋友嘅,最近唔知系唔系比奶奶洗佐腦,宜家連識吖仔嘅同學仔媽咪都唔比,因為距地系無朋友,所以我都唔可以識朋友,我奶奶洗腦經典名言“哩個世界無好人,唔洗識人”距經常閙人,好少事都閙人,我親戚朋友都比距閙齊,基本上每隔幾日就會喪鬧我大仔,我大仔做錯少少野都會比距閙,內容不堪入耳,閙我大仔廢物,廢柴,低能,含家X,我大仔得6歲,會令到小朋友好自卑,我私下同老公傾過,叫距同奶奶講可唔可以閙小朋友嘅時候內容唔好甘傷距自尊心,再系甘落去好難相處,我老公竟然閙返我,話宜家系奶奶幫我教緊仔,仲叫我自己搬出去住,嗰一刻嘅心情好難受,應該離開定繼續低忍受哩一切……

引用:
原帖由 💕💕眼 於 2019-4-4 11:29 PM 發表

我同先生結佐婚10年,我同先生+2個仔+奶奶一齊住,我本身無返工,要照顧2個小朋友,奶奶系一個控制欲極強+強勢嘅人,屋企嘅大小事情都管,就連我同小朋友出街都要同距報告,唔比我識朋友包括女性朋友都唔可以,想出去番工又唔比,每樣事都要順住距意做,結婚甘多年,老公都無限制我識朋友嘅,最近唔知系唔系比奶奶洗佐腦,宜家連識吖仔嘅同學仔媽咪都唔比,因為距地系無朋友,所以我都唔可以識朋友,我奶奶洗腦經典名言“哩 ...
梨分?

引用:
原帖由 AomoriSnow 於 2019-4-4 11:36 PM 發表

梨分?
我經常提出過,我老公好被動,距無出聲,我奶奶唔贊成,距話唔好傷害小朋友,但距又唔收下距嘅皮氣,我都明白小朋友無一個完整嘅家庭好慘,我自己都系單親家庭長大

回覆 引用 TOP

打錯字,系曾經提出先至啱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 💕💕眼 於 2019-4-4 11:29 PM 發表

我同先生結佐婚10年,我同先生+2個仔+奶奶一齊住,我本身無返工,要照顧2個小朋友,奶奶系一個控制欲極強+強勢嘅人,屋企嘅大小事情都管,就連我同小朋友出街都要同距報告,唔比我識朋友包括女性朋友都唔可以,想出去番工又唔比,每樣事都要順住距意做,結婚甘多年,老公都無限制我識朋友嘅,最近唔知系唔系比奶奶洗佐腦,宜家連識吖仔嘅同學仔媽咪都唔比,因為距地系無朋友,所以我都唔可以識朋友,我奶奶洗腦經典名言&l ...
距離是美感,搬出來住吧

引用:
原帖由 sdyes 於 2019-4-5 08:02 AM 發表

距離是美感,搬出來住吧
結佐婚後就無返工,一嗰人帶住2個小朋友搬出去住經濟唔允許

引用:
原帖由 💕💕眼 於 2019-4-5 08:52 AM 發表

樓主無經濟能力,靠老公養就唯有忍!屋企一向係邊個有/搵錢、邊個話事

引用:
原帖由 💕💕眼 於 2019-4-5 08:52 AM 發表

冇錢就冇話事權,
唯有忍。。。

回覆 引用 TOP

蝦到你咁仲咁聽話,比我發左火好耐了,佢地唔當你係人,你更要當自己係人,做個好榜樣比2個仔睇,至少人生在世不可以比人欺負成咁,呢D 咁嘅所謂老公,叫佢揽住個老母過世,唔好打算小孩長大會孝顺佢,因為佢冇资格,個老母咁對自己個仔做壞晒D 教育已經唔可以係一齊住的,咁都唔明仲話做老豆自己有2個仔笑大人個口,你唔爭气D 只會越来越差

引用:

我同先生結佐婚10年,我同先生+2個仔+奶奶一齊住,我本身無返工,要照顧2個小朋友,奶奶系一個控制欲極強+強勢嘅人,屋企嘅大小事情都管,就連我同小朋友出街都要同距報告,唔比我識朋友包括女性朋友都唔可以,想出去番工又唔比,每樣事都要順住距意做,結婚甘多年,老公都無限制我識朋友嘅,最近唔知系唔系比奶奶洗佐腦,宜家連識吖仔嘅同學仔媽咪都唔比,因為距地系無朋友,所以我都唔可以識朋友,我奶奶洗腦經典名言“哩 ...
"應該離開定繼續低忍受哩一切……"
你冇法改變老公、奶奶,
衹有你改變下,
另一角去接受佢地。
你做好人,比仔女愛,
奶奶做衰人,教下孫,
其實男仔比人鬧下仲好,
比人鬧下先會醒。
慈母出敗兒…

引用:
原帖由 87er 於 2019-4-5 12:57 PM 發表

"應該離開定繼續低忍受哩一切……"
你冇法改變老公、奶奶,
衹有你改變下,
另一角去接受佢地。
你做好人,比仔女愛,
奶奶做衰人,教下孫,
其實男仔比人鬧下仲好,
比人鬧下先會醒。
慈母出敗兒… ...
你講得啱我無法子去改變距哋,我嘗過調整自己嘅心態,但內心好壓抑,因為教育小朋友嘅方式唔同,已經產生好多矛盾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上強勁的貓奴 於 2019-4-5 11:45 AM 發表

蝦到你咁仲咁聽話,比我發左火好耐了,佢地唔當你係人,你更要當自己係人,做個好榜樣比2個仔睇,至少人生在世不可以比人欺負成咁,呢D 咁嘅所謂老公,叫佢揽住個老母過世,唔好打算小孩長大會孝顺佢,因為佢冇资格,個老母咁對自己個仔做壞晒D 教育已經唔可以係一齊住的,咁都唔明仲話做老豆自己有2個仔笑大人個口,你唔爭气D 只會越来越差 ...
我老公覺得奶奶教嘅方式系啱,有一次奶奶叫我大仔系巴士食野,我唔準大仔甘做,最後大仔都系食佐,奶奶仲要同我大仔講,話我無素質,我老公都覺得系奶奶啱嘅,細仔得1歲幾,我一個嗰人湊住2個人搬出去住唔系咁容易

回覆 引用 TOP

比我吾會甘睇人面色
一係搬番娘家
一係無聲無色甘拎曬老公d 錢搬出黎住
等佢後悔都好

引用:
原帖由 天生濃濃的手袋 於 2019-4-5 05:30 PM 發表

比我吾會甘睇人面色
一係搬番娘家
一係無聲無色甘拎曬老公d 錢搬出黎住
等佢後悔都好
我老公啲錢一直系我奶奶管,連家用都系比奶奶,我外家系內地,系香港無親人

引用:
原帖由 💕💕眼 於 2019-4-4 23:29 發表

妳奶奶要管屋企嘅事就俾佢管,但係唔可以限制妳的私事,最重要係唔應該常常講悔辱嘅說話鬧小朋友

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。